Снимка: © Getty Images

Руският външен министър Сергей Лавров напусна залата, непосредствено след речта си пред Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк, след като беше пристигнал с почти 90 минути закъснение за срещата на най-влиятелния орган на ООН, посветен на войната в Украйна. Много външни министри - включително държавният секретар на Съединените щати - вече бяха говорили, когато Лавров зае мястото си. Преди това Русия беше представлявана от заместник-министъра на външните работи Сергей Вершинин.

В речта си Лавров защити войната, която Русия води срещу Украйна, и отправи сериозни обвинения срещу Киев. „Ние не се съмняваме, че Украйна се е превърнала в напълно тоталитарна нацистка държава, където се пренебрегват нормите на международното хуманитарно право“, каза Лавров. Решението за започване на „специална военна операция“ срещу Украйна е неизбежно, твърди той. Страната е заплаха за сигурността на Русия.

Преди това държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова за прекратяване на ядрената заплаха от страна на Русия. „Всеки член на Съвета може да изпрати ясно послание, че тези безразсъдни ядрени заплахи трябва да спрат незабавно.“, каза Блинкен.

В телевизионна реч в сряда руският президент Владимир Путин обяви мобилизирането на 300 000 резервисти за Украйна. Путин каза още: „Ако териториалната цялост на страната ни бъде застрашена, определено ще използваме всички налични средства, за да защитим Русия и нашия народ. Това не е блъф.“

Думите му бяха приети като заплаха за използване на ядрени оръжия.

„Това, че президентът Путин избра да разпали огъня точно в седмицата, в която по-голямата част от света е представен чрез Съвета за сигурност на ООН, показва пълното му презрение към Устава на ООН, към Общото събрание и към този Съвет.", продължи Блинкен. "Не може да позволим на Путин да му се размине."

Важна беше и китайската позиция - Продължителната украинска криза не е в интерес на останалите страни, каза външният министър на Китай Ван И в кулоарите на сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк пред своя полски колега Збигнев Рау. Китай се надява, че "огънят на войната" ще бъде потушен възможно най-скоро, казва още Ван, цитиран в изявление на китайското външно министерство.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си

Der Standard: За Кирил Петков ГЕРБ, Възраждане и ДПС са „коалиция от ада“

ПП е "ясен контрапункт на проруския блок от партии" в България, пише медията

Украйна поиска да влезе в НАТО по бързата процедура

Зеленски би преговарял с Русия - но не и с Путин

Асен Василев: В коалиция на кражбата с ГЕРБ и ДПС няма да участваме

"Нито ще ги подкрепим, нито ще сме златен пръст, нито ще участваме в ограбването на България"

Нинова се противопостави на ПЕС заради Русия: "Не козируваме на чужди решения"

БСП е против резолюцията на европейските социалисти, включваща подкрепа за санкции срещу Москва и военна помощ за Украйна

ЕС слага таван на цените на тока

Според правилата на сделката компаниите, които осигуряват ток в ЕС и печелят непропорционално много от ръста на цените на енергията, ще бъдат облагани допълнително

"Русия има четири нови области": Путин официално обяви анексията на една пета от Украйна

Путин подписа "договорите за присъединяване", с които Русия незаконно анексира четири окупирани региона в Украйна

"Не подкрепям никого"? Задраскана бюлетина? Какъв е смисълът от протестния вот?

Не си губете времето - с това не наказвате нито една политическа сила на парламентарни избори

От актьорската до политическата сцена: 100-те изгряващи звезди според "TIME"

Актрисите Сидни Суини и Лили Колинс, заедно с украинския министър Олександр Кубраков оглавяват списъка на 100-те изгряващи личности.