Лавров отново атакува: Истинското унижение за ЕС дойде още 7 години преди визитата на Борел Снимка: © Getty Images

Истинското унижение за ЕС не е визитата на топ дипломата Жозеп Борел в Москва, а „безпомощността“ на Брюксел по време на кризата в Украйна през 2014 г. Това каза руският външен министър Сергей Лавров във втората си словесна атака към съюза в рамките на няколко дни.

На 11 февруари външното министерство публикува интервю с министъра, в което той обяви, че „Москва е готова да скъса връзките си с ЕС“, ако блокът продължава да налага санкции, засягащи икономиката на страната. По-късно от Кремъл опитаха да смекчат тона, но посланията на Лавров бяха красноречиви.

В понеделник той прие на посещение финландския си колега Пека Хаависто в Санкт Петербург и отново обвини ЕС.

Лавров заплаши, че Москва ще скъса връзките с ЕС - Кремъл опита да смекчи тона

„Повратният момент бе през 2014, когато в Украйна имаше държавен преврат, а Европейският съюз показа безпомощност във връзка със споразумението, постигнато между правителство и опозиция, под което Германия, Франция и Полша сложиха подписите си“, каза Лавров, цитиран от РИА Новости.

Руският външен министър има предвид споразумението, подписано на 21 февруари 2014 от тогавашния президент на Украйна Виктор Янукович и лидерите на парламентарната опозиция, в което посредници бяха ЕС и Русия. Документът имаше за цел да спре кръвопролитията в Киев и политическата криза, започнала през ноември предходната година, когато Украйна отказа да подпише политическо и икономическо споразумение с ЕС.

Според Лавров – украинската опозиция не е била "заинтересована от мнението на ЕС“. „Смятам, че точно тогава видяхме истинското унижение на Европейския съюз“.

„За всеки, който поне малко се интересува от ситуацията в Европа, отдавна е ясно, че този разрив в отношенията между Русия и ЕС датира от доста години, а съюзът разрушава последователно тези връзки", каза Лавров.

„Трябва да сме готови за всякакво развитие на събитията. Изборът е в ръцете на ЕС – ако реши, че връзките ни трябва да бъдат възстановени и обърнат хода на действията си, тогава ще сме готови да приемем това“.

Пред финландския външен министър той добави, че не трябва да се бърка ЕС с Европа. „Русия не напуска Европа. Тя има много приятели на ниво индивидуални държави. С тях ще продължим да развиваме отношения“.

Като добър пример в това отношение посочи Финландия. Пека Хаависто заяви на свой ред, че страната му е член на Евросъюза и този факт не бива да се пренебрегва.

Двамата обсъдиха присъдата на опозиционера Алексей Навални, действията на руските власти по време на протестите в негова защита и изгонването на трима европейски дипломати от Москва, като по всички тези въпроси двете страни останаха на противоположни позиции.


Собственикът на германския дом на Навални снима пародия в отговор на "Россия-1"

"Любовта е по-силна от страха": Различният ден на влюбените в Русия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024