Алексей Навални и съпругата му Юлия няма да прекарат заедно деня на влюбените тази година – руският опозиционер е в затвора, а тя отлетя за Германия. Поддръжниците на ръководителя на Фонда за борба с корупцията обаче направиха така, че политикът да преживее един много специален Св. Валентин, макар и зад решетките.

„Любовта е по-силна от страха“ – какво по-добро мото може да има за деня на влюбените в Русия през 2021. Привържениците на Навални се събраха на малки групи в няколко различни града въпреки предупрежденията за арести и за пореден уикенд показаха съпричастност към 44-годишния политик. Те запалиха светлините на телефоните си и носеха цветя и сърца, с които да изразят подкрепа към големия критик на Владимир Путин.

Намиращият се в Литва член на ФБК Леонид Волков призова руснаците да излязат за няколко минути извън домовете си въпреки минусовите температури. Седмица по-рано той обяви, че масови демонстрации няма да има поне до пролетта, но полицията няма как да се намеси, ако хората се отделят на по-малки групи.

Десетки жени се събраха край паметника на жертвите на политическа репресия в Санкт Петербург и оформиха жива верига. Те проведоха тих протест в подкрепа на Юлия Навалная и останалите жени, които са били задържани от служителите на реда по време на масовите протести след завръщането на Навални. Носеха сърца и рози и държаха дълга бяла лента, показа Zona Media на свои снимки от мястото на събитието.

Младите жени положиха цветя край паметника и изпяха химна на Русия. Въпреки засиленото полицейско присъствие в Санкт Петербург, арести нямаше.

Активисти оформиха жива верига и в Москва, край паметника на поета Александър Пушкин, предадоха Zona Media и ОВД-Инфо. Броят им достигна над 235. Те също носеха рози и си ги предаваха един на друг, а на място нямаше полиция.

Местният активист Вадим Антонов все пак е бил задържан от силите на реда, докато е раздавал брошури с покани за протеста под надслов „Любовта е по-силна от страха“. Той е обвинен в разпространяване на „забранени материали“.

Рано сутринта руснаци от Хабаровск, Владивосток и о. Беринг подкрепиха Навални, изобразявайки сърца в снега със свещи и осветявайки нощта с фенерите си. Подобни символи се появиха още в Екатеринбург и Омск – градът, в който Навални бе транспортиран веднага след отравянето с Новичок.

В Иркутск също се провеждат мълчаливи демонстрации. В социалните мрежи се появиха кадри, на които граждани държат големи букви, съставяйки думата „Свобода“, а от двете ѝ страни има две сърца.

Протести има в Новосибирск и Красноярск, а граждани изписаха слогана на демонстрацията „Любовта е по-силна от страха“ на една от жилищните сгради, показа видео, качено от профила в Twitter на Алексей Навални.

Две жени са били задържани в Новосибирск заради участие в мирните протести, съобщава ОВД-Инфо.

„Президентът Путин символизира страха. Навални – любовта. Ето затова ще победим“, каза Леонид Волков. Той е един от малкото съюзници на ръководителя на ФБК, които или се намират в чужбина, или под домашен арест в Русия.

Навални бе задържан през януари, когато се завърна от Германия след лечение в берлинската клиника „Шарите“. Според местните власти – той е нарушил условията по присъда по делото „Ив Роше“, тъй като не се е явявал редовно за подпис при служителите на реда. Затова условната му присъда бе превърната в ефективна и той бе осъден на 2 г. и 8 месеца лишаване от свобода в затвор тип „колония“.

Две поредни седмици поддръжници на Навални организираха масови протести, при които бяха арестувани първо над 4000 души, а после повече от 5 хиляди. Всичко това се случва пред погледа на световните лидери, които настояват за незабавно освобождаване на политика.


Прочетете още:

Св. Валентин не е бил нито женен, нито покровител на любовта, но е символ на влюбените по цял свят

"Отмъщението" на Путин: Журналистка от "Россия 1" се разходи в германския дом на Навални

Делото "Ив Роше", или защо Кремъл вкара Алексей Навални в затвор


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руски прокурори искат Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"

През юли 2022 г. Русия разшири понятието "чуждестранен агент" като за такъв се смята всеки, който е "под чуждестранно влияние".

16:10 - 29.03.2024
Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" впечатли и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024