Лазгин Маджид: С M-Tower променяме представите за жилище Снимка: © Мира Дерменджиева за BoulevardBulgaria.bg

В свободното си време е любител на високите скорости, през останалото - Лазгин Маджид развива различни бизнеси. Обича да налага тенденции и след инвестицията в няколко хотела по морето, в момента реализира мащабен проект, чрез който очаква да промени представите за жилищно строителство.

Семейството му има опит с бизнеса на KFC в България, а Лазгин Маджид е съсобственик във франчайза на Domino`s пица у нас - световната верига, която присъства в над 80 страни в света.

Преди година и половина Лазгин Маджид започва строителството на най-луксозната до момента сграда в софийския квартал „Младост“ и оттогава пътят му всеки ден минава оттам.

Сградата е с 22 етажа и е първата, която едновременно има офисна и жилищна част, като същевременно е с топла връзка към метрото. Досега подобен проект е само мол "Парадайс", където обаче дейността е чисто търговска.

Компанията на Маджид започва строителството с мисълта да избягат от "кутийките" на новото строителство. Залагат на високи тавани и просторни апартаменти като най-малкото жилище е с площ от 128 кв.м. Правят тази стратегия, въпреки че агенциите за недвижими имоти ги съветват обратното.

Първите седем етажа над партера са предназначени за офиси с обща квадратура от близо 13 хил. кв.м. Останалите 14 етажа са жилищни. Проектирани са общо 84 апартамента, като жилищната част започва от 7-ми етаж нагоре.

Гледката към София и околните планини създават усещане за близост до природата, но същевременно директният достъп до метрото, близостта до летището и удобните връзки с центъра, позволяват да не се губи динамиката на града.

Срещаме се с Лазгин Маджид, за да разберем повече както за M-Tower, така и за неговото мнение - дали служителите ще се върнат в офисите, както и дали инвестицията в имоти все още е сигурна, на фона на очакваното покачване на лихвите по ипотечните заеми.


Разкажете ни за М-Тower – проектът, който в момента реализирате в "Младост 3"? Каква е концепцията зад тази сграда?

Работим по този проект от доста време. Още през 2013 година започнахме с някои идеи, но с времето тенденциите се промениха и ние сменихме изцяло концепцията и проекта, защото искаме да сме в крак с времето.

Желанието ни е архитектурата да е максимално изчистена, да няма нищо претрупано. Строим без компромис в качеството и комфорта на сградата.

В известен смисъл променяме концепцията за жилища. Вярвам, че клиентите ще търсят това все повече и повече - по-големи жилища, особено, след като преживяхме пандемията и бяхме затворени.

Мисля, че хората понякога дори не осъзнават, че имат нужда от по-просторно жилище, докато не го усетят, защото на практика на пазара не се предлагат такива. От друга страна достатъчно българи пътуват често, виждат хубави места в цял свят и постепенно се формира една група от потребители, която вече наистина се е научила да търсят качество.

Проектът е доста смел за "Младост". Това е първата толкова луксозна сграда с жилищната част в квартала.

Първоначално обмисляхме тя да има 28 етажа, но впоследствие махнахме 6 етажа за сметка на височината на таваните.

Решихме, че искаме да направим нещо по-луксозно и просторно – така в крайна сметка заложихме на високи тавани. Вдигнахме ги на 3.20 м, за да има повече светлина, както в офисните, така и в жилищните площи. Няма аналог в друга сграда – повечето са на 2,6 – 2,8 м.

В този бизнес все още се печели от продажба на квадратен метър - колкото по-евтино строиш, толкова по-голям е маржът.

Нашата идея обаче е да направим нещо наистина различно и стойностно, с високо качество. Искаме да построим сграда, която да е емблема за „Младост“ и за София като цяло. Както и за нас като семейство.

Друга специфика на сградата е, че няма да предлагаме от апартаментите-кутийки, които са толкова характерни за съвременната архитектура.

Стремежът ни е в напрегнатото ежедневие обитателите да не се чувстват притиснати от стените на офиса и собствения си дом. Ето защо в проекта сме създали помещения с високи тавани, изпълнени със светлина и свободно пространство. И вярвам, че ще зададем тон в тази посока и това ще се превърне в тенденция.

Казвате, че идеята се е родила през 2013 година, а кога реално започна реализацията?

Преди две години избрахме нов архитект, а преди година и половина започнахме да строим.

Доста време ни отне да излезем на кота 0, защото имаме 4 подземни паркинг нива. Строителството на паркинга се извършва по специален метод за изпълнение на подземната конструкция, а именно top down.

При този метод се започва с отливане на шлицови стени, откопава се до ниво -1, правят се пилотите, които стигат до -26 м., след което се отлива конструктивна плоча за ниво -1. През предварително оставен отвор се копае до ниво -3, където също се изпълнява конструктивна плоча с отвор, през който се копае до фундамент. Фундаментът се изпълнява, след което се връщаме нагоре за изпълнение на вертикални елементи и нива -2 и 0. Реално погледнато използваме подовите плочи на подземните нива за подпиране на предварително изградените шлицови стени по време на изпълнение на изкопните дейности.

Това е едва втората сграда в България изпълнявана по този способ, като тук технологията бе допълнително надградена от Маркан с цел улеснение в изпълнението.

Маркан ЕООД е основана през 1993 г., с основен предмет на дейност: Консултиране и строителство на инвестиционни проекти. През последните 10 години Маркан е имал участие в изграждането на повечето големи строителни проекти на територията на град София и е построил повече от 1 000 000 кв.м. РЗП.

Неизменен принцип в работата на „Маркан“ ЕООД е да са адекватни на пазарните изисквания и промените в строителния бранш..

Ръководител проект за M Tower е инж. Павел Йовев. Работи във фирмата от 2006-а година, като e участвал в организирането и изпълнението на едни от големите проекти в София. За инж. Павел Йовев е важна работата в екип и комуникацията с всеки ангажиран в строителния процес.

В момента сме до втори етаж и започваме третия.

M-Tower ще бъде първата жилищна сграда с топла връзка към метрото. Хората ще имат директен достъп до спирка "Александър Малинов" в "Младост" 3, което е удобство за всички, които ще живеят или работят там и това наистина е първата сграда със смесена функция, която има подобна връзка.

60% от сградата е предназначена за жилища, а 40% за офиси и търговски площи.

Кога очаквате да е готова сградата?

Надяваме се 2026 година да е готова и към края вече да имаме Акт -16.

Чуваме има различни сигнали - от една страна се очаква лихвите да тръгнат нагоре, от друга - според някои анализи имотите в България са надценени, БНБ като регулатор казва, че са готови да затегнат условията по кредитирането след анализ – в този смисъл, доколко е сигурно да се инвестира в имоти в момента?

Не вярвам цените на имотите като цяло да падат, особено ако локацията е добра. Това къде се намира имотът играе ключова роля, както и качеството на строителството.

Смятам, че нашите цени в момента са доста разумни и абсолютно нормални за типа сграда, която строим. И вярвам, че за онези които купуват при нас, инвестицията е сигурна, защото нищо няма да става по-евтино, животът като цяло ще поскъпва, имотите също. Вярвам, че хората ще търсят качество и такъв тип инвестиции изобщо.

Добрата локация е ключова.

Мисля, че „Младост“ има огромен потенциал. Аз в момента живея в „Бояна“ и възнамерявам да се преместя тук, в M-Tower в „Младост“, не само защото е наша сградата, но наистина съм убеден, че кварталът е много хубав, с голям потенциал.

Той е много комуникативен, има метро, виждаме Витоша, подредено е спрямо много други квартали. В последните години доста се разви, правят се много детски кътове, градини, удобно е.

Центърът е на 10 -15 минути, летището на 2 минути, околовръстното и на 3 минути, Бизнес паркът е тук. Има болници, магазини – удобно е. Дори планираме да построим още една сграда тук.

Като квадратура какво смятате, че е най-масовото търсене за този тип висок клас строителство?

Апартаментите при нас наистина са малко извън стандарта като квадратури и доста брокери ни убеждаваха, че трябва да променим проекта, но аз твърдо отстоявах, че това не бива да се случва, защото наистина вярвам, че хората, които търсят такъв тип качество, искат простор и нещо ново, нещо различно, за да се чувстват малко по-комфортно, особено в дома си.

И мисля, че това е правилната посока.

Тристайни и четиристайни апартаменти все повече и повече се търсят, а не толкова 60 квадрата, 70 квадрата.

За да живеят според вас или като инвестиция?

Много хора купуват и за инвестиция също и затова казвам, че при нас инвестицията е сигурна.

Работите ли ексклузивно с банка, финансираща кредити и с брокерска агенция?

Работим с Пощенска банка. При тях условията, които дават на наши клиенти са доста по-добри, отколкото на други банки. И те самите вярват в проекта. Имаше няколко банки, които искаха да работят с нас, но се спряхме на Пощенска банка. Работим и с Forton като брокери.

Какви какви клиенти очаквате, какви купувачи?

Очакваме семейства, предимно млади, модерни хора, отворени към нов тип приключения. Хора, които искат да живеят на високо. Жилищната част започва реално от седмия етаж нагоре. Ще имат неповторима гледка. Това е различна сграда с нова по-модерна визия, отколкото околните в „Младост“.

В последните месеци се очертават още няколко такива високи сгради около бул. "Цариградско шосе." Това ли е бъдещето на строителството в София?

Смятам, че всеки един град в Европа и света се развива по този начин. Нормално е и трябва да има такива сгради. Това придава друг вид на града, дава усещане за съвременен и модерен начин на живот.

Разкажете ни как ще функционира сградата. Тя е от клас А. Как ще функционира, как ще се отопляват жилищата с толкова високи тавани, например?

Сградата е от клас А, дори клас АА. Ще има смарт контрол на достъпа. Всичко ще бъде умно, цялата сграда ще може да се следи реално от един iPad. С приложение всеки обитател на сградата ще получава информация за притежавания от него обект и ще следи потреблението си. Избрали сме най-висок клас дограма. Скъпо е, обаче, искаме да създадем един наистина хубав продукт.

И в жилищата, и в офисите има ТЕЦ, а за охлаждащата система на покривния етаж сме предвидили монтирането на чилъри. По фасадата на сградата няма да се позволява монтаж на климатици, но всеки апартамент ще има изходи към централна климатична система, осигурили сме на всички жилища подово отопление.

Така че хората сами да изберат дали да се отопляват с радиатор, чрез подово или климатик. Охлаждането на апартаментите е с чилърите разположени на покривния етаж.

Вие запазвате ли си вътре някакви офис площи, освен че ще живеете на последния етаж?

Партерът няма да го продаваме.

Ще направим ресторант, кафе и отделно магазини, може би био магазин, още не сме решили напълно. Искаме да е практично, да няма нищо излишно. Хората търсят практичност, комфорт и сигурност.

M-Tower , Младост

За офисната площ е интересно, покрай хибридния модел на работа – фирмите сега искат да върнат хората в офисите, но хората не искат да се върнат там – какви са наблюденията ви?

Хората не искат, но според мен ще трябва да се върнат.

Аз също вярвам в личния контакт и смятам, че служителите ще се върнат в офисите, затова и до седмия етаж правим такива офис пространства. Дори в момента има интерес към офисите - хората вече имат за цел да инвестират в покупка, а не да наемат офиси.

Това не са малки площи, ние не продаваме половин етаж, а цял. В същото време не бихме искали и да продаваме всичко, ще продадем няколко етажа. Има доста запитвания за покупка от IT сектора, от софтуерния компании, фитнес също ще има в сградата.

Сградата ще разполага с 10 асансьора, като 3 от тях са предназначени за жилищата, 4 обслужват офисите. Има още два допълнителни, които са от минус 4 до партер от гледна точка на сигурност. Предвидили сме и още един асансьор , който е товарен - за багаж и строителни материали.

Нагоре в жилищните етажи, там по колко апартамента са?

Общо са 84 апартамента. От 8 до 15 етаж са проектирани по 8 апартамента на етаж, следват 4 етажа по 4 апартамента и накрая последните 2 етажа разполагат по два апартамента на етаж.

Колко голям ще бъде най-малкият апартамент?

128 кв.м. е най-малкият. Имахме идея един етаж да направим с по-малки апартаменти, както ни съветваха брокери, но след това решихме, че искаме определен тип комфорт. Има хора, които търсят по-големи апартаменти 350 – 400 кв.м

ПЛАНИНГ е частно архитектурно студио, основано и водено от архитект Илиан Илиев. На българския архитектурен пазар е от 1993 г.

В студиото работят 25 архитекти и проектанти от различни инженерни специалности. Дългогодишният опит на екипа гарантира високото ниво на изработените проекти, получили редица български и международни награди, сред които и 16 признания в конкурса "Сграда на годината".

В ПЛАНИНГ се работи по различни по мащаб и предназначение обекти – от еднофамилни жилищни сгради до големи многофункционални комплекси в България и в чужбина.

Строител лесно ли избрахте?

Не ни беше трудно, защото имаме опит с Маркан, с които строим в момента. Въпреки че знаем, че може би са една идея по-скъпи, но пък вярваме в тях като строители и като качество, което предоставят. Работили сме вече заедно, построили сме няколко сгради с тях.

„Планинг“ е нашият проектант. Реално това ни е първият проект с тях и сме много доволни от работата с тях.

Екипът, който създадох има доста добра синергия и всичко се случва много по бързо и лесно, а екипът за един такъв проект е много важен.

Продажбите на плащи в M Tower вече сa в ход. За повече информация и оферти: М Tower


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024