„Лебедите" на Труман Капоти и какво знаем за всяка от тях Снимка: © Getty Images / FX

Годината е 1975. Списание "Esquire" публикува статия, която ще взриви елита на Манхатън. Тя е част от книгата, в която Труман Капоти - брилянтният и проблематичен автор на литературни шедьоври като "Закуска в Тифани" и "Хладнокръвно" - разкрива най-интимните тайни на жените от висшето общество на Ню Йорк, с които до вчера е пил шампанско от кристални чаши за закуска.

Скандалът е невиждан.

Едно самоубийство, уронване на престижа на всички замесени и изгнание за писателя са резултатите от това решение на Капоти да извади пикантните любопитности от живота на приятелките си.

Всико това влиза в сериала на Райън Мърфи "Feud: Capote vs. The Swans", който описва враждата между Капоти и неговите "лебеди", както сам ги нарича. Премиерата беше в края на януари в мрежата на Hulu.

Трудно е светът да спре да говори за Капоти - дори десетилетия след смъртта му.

Тези момичета за подражание отлъчват писателя от светското общество, когато той публикува откъси от недовършения си роман "Сбъднати молитви". Статията му „La Côte Basque, 1965“ е публикувана през ноември 1975 г., а заглавието носи името на шикозния ресторант, в който момичетата често обядват.

След като Капоти разкрива най-съкровените им тайни, жените го изхвърлят от кръга си. И така го запращат към социално самоубийство, съпроводено от алкохолизъм и отчаяние.

Кои обаче са жените - до вчера лебеди и за едно нощ превърнати в дивеч за отстрелване от най-добрия им приятел?

Бейб Пейли (Наоми Уотс), Лебедите на Труман Капоти

Бейб Пейли (Наоми Уотс)

Най-ослепителният лебед на Труман Капоти от всички е Бейб Пейли. Мнозина смятат, че тя е била единствената и истинска любов на писателя. Към нея обаче той е най-безпощаден с перото си.

Бейб е дъщеря на д-р Харви Кушинг, пионер неврохирург и професор в Харвард. Съпругата на Кушинг си поставя за цел да омъжи трите си дъщери за богати, високоставени мъже и го постига. По-големите сестри на Бейб - Мери и Бетси, се омъжват за бизнесмените Винсент Астор и Джеймс Рузвелт, най-големия син на президента на САЩ Франк Рузвелт. Трите се сдобиват с репутация във висшето общество като "невероятните сестри Кушинг“.

Животът на Бейб обаче далеч не е лесен. На 19 г. тя претърпява автомобилна катастрофа в Лонг Айлънд, която налага да преживее мащабна козметична и стоматологична операция на устата и челюстта си. Мнозина са на мнение, че след операцията Бейб дори е още по-красива, отколкото е била преди инцидента.

Малко след това тя заминава за Ню Йорк, където си намира работа като моден редактор в списание Vogue и се омъжва за петролния наследник Стенли Мортимър-младши. Бейб често се появява и като модел в страниците на модната библия, а най-големите дизайнери ѝ подаравят дрехи само, защото обожават начина, по който ги носи.

През 1941 г. сп. "Time" я обявява за втората най-добре облечена жена в света след Уолис Симпсън. Бейб е майка на две деца - Стенли и Аманда. Партитата и работата във Vogue обаче са далеч по-интересни за Бейб. Децата са отгледани от детегледачки, а, когато пораства, дъщеря ѝ признава, че се е чувствала сякаш никога не е имала майка.

По-късно Бейб се развежда с Мортимър-младши и се събира с председателя на телевизия CBS, Уилям „Бил“ Пейли. От него тя има още две деца - Уилям и Кейт.

Семейството от шест души живее на прочутото Пето авеню в Ню Йорк. Въпреки че животът им може да е изглеждал идиличен, бракът на Бил и Бейб далеч не е бил такъв. Много преди запознанството си с Бейб, Уилям Пейли е известен с това, че е изневерявал. Това се случва и по време на брака му, като има афера с Хепи Рокфелер, съпругата на губернатора на Ню Йорк и 41-ви вицепрезидент на САЩ Нелсън Рокфелер. Нещастието в личния живот на Бейб я довежда до два опита за самоубийство.

Извънбрачната връзка на Пейли с Рокфелер е толкова скандална, че служи като централно събитие в откъса на Капоти „La Côte Basque, 1965“. Историята включва всички интимни детайли за Пейли. Публикацията задълбочава враждата между Бейб и Капоти. Три години по-късно Бейб умира от рак (от 20-годишна тя пуши поне по две кутии цигари на ден), а Капоти така и не получава покана за възпоменателната ѝ служба.

Дори след смъртта ѝ, Бейб и наследството ѝ продължават да живеят. Ето какво пише писателят Сам Кашнер в материал на "Vanity Fair" от 2012 г., посветен на "лебедите":

„Бейб беше висока, стройна, елегантна и възприемана за най-красивата и шикозна жена в Ню Йорк. Капоти може би го е изразил дори по-добре: „Мисис Пейли имаше само един недостатък: тя беше перфектна".

Слим Кийт (Даян Лейн) - лебедите на Труман Капоти

Слим Кийт (Даян Лейн)

Мери Рей Грос е родена в скромно семейство в Салинас, Калифорния. Майка ѝ променя името ѝ от Мери на Нанси, когато е дете. Момичето го променя отново, под прякора „Слим“, когато бяга от "кокошарника" и от "примитивния" си, груб баща. Идеята зад името Слим идва от един от най-популярните на онова време актьори Уилям Пауъл, който я нарича кльощавата (той самият играе във филм с името "The Thin Man"). С Пауъл Слим започва да излиза, когато е на 16. Тогава тя напуска училище, за да се озове в света на киното.

Слим става холивудска светска личност, която често купонясва с хора като Кларк Гейбъл и Кари Грант. До 22-годишна възраст тя е на корицата на Harper’s Bazaar и, подобно на своята приятелка Бейб, се превръща в опора на класациите за най-добре облечени жени.

Кийт се омъжва общо три пъти. Първият ѝ брак през 1941 г. е с Хауърд Хоукс, режисьор на класически филми, включително "His Girl Friday" и "Gentlemen Prefer Blondes". Хоукс, който е 21 години по-възрастен от нея, я преследва три години, като я ухажва и обсипва с подаръци.

Слим чете всички сценарий и често дава съвети на Хоукс, който се вслушва в интуцияита ѝ. Тя дори открива легендарната кинозвезда Лорън Бакол - Слим показва нейна снимка от списание на Хоукс, който по това време не може да открие точната актриса за филма си "Да имаш или да нямаш". Впоследствие режисьорът подсписва договор с Бакол за седем филма.

След предполагаема връзка с Ърнест Хемингуей, Кийт среща втория си съпруг Лиланд Хейуърд, могъщият продуцент зад мюзикъла "Звукът на времето". След първите години на блаженство Хейуърд става толкова ревнив и обсебващ - чете писмата ѝ, пребърква чантите и джобовете на дрехите ѝ и дори наема частен детектив, за да я следи. Накрая я обвинява в изневяра с Франк Синатра.

Десет години след брака им Хейуърд напуска Слим заради политическата активистка и социалистка Памела Чърчил. „Да, създадох си живот; Дори се омъжих повторно“, пише Кийт в мемоарите си "Forever Slim“. „Но когато загубих Леланд, загубих най-добрата част от живота си.“

Слим все пак не остава сама за дълго. Скоро тя се среща с британския банкер Кенет Кийт, който се оказва Барон Кийт на Касълакър. И се превръща в Лейди Слим Кийт на Касълакър. Бракът им е нищо повече от бизнес сделка и те не го крият - той получава безценните връзки на жена си, а тя благородническа титла.

През живота си Капоти нарича Слим Кийт „Голямата мама“ – но този израз на нежност приключва след публикацията на „La Côte Basque, 1965“. Кийт никога повече не разговаря с Капоти и, според някои, тя е тази, която е отговорна за войната на "лебедите" срещу писателя до края. Тя умира от рак на белия дроб през 1990 г. на 73-годишна възраст.

Си. Зи. Гест (Клои Севини) - лебедите на труман капоти, feud 2

Си Зет Гест (Клои Севини)

Си Зет Гест е единственият "лебед", който прощава на Капоти след „La Côte Basque, 1965 г.“ Тя е най-голямата богаташка сред "лебедите".

„Не се срамувам от начина, по който живея. Вижте работните места, които съм дала на хората. Щом имате пари и слуги, значи помагате на някого. Ако богатите хора не харчеха пари, страната щеше да е в много по-лошо състояние отколкото е днес. Щом имате пари, значи доставяте удоволствие на хората. Иска ми се да имам повече пари. Бих харчила повече", казва Гест интервю за Washington Post.

Като дъщеря на виден инвестиционен банкер, тя получава възпитание от най-високо ниво в Бостън. Прякорът ѝ Си Зет („C.Z.“), идва от това, че брат ѝ я е наричал „сиси“ (съкратено от английската дума sister).

И подобно на нейните приятелки Бейб и Слим, Си Зет участва в класацията за най-добре облечените жени (International Best Dressed List Hall). Но тя има малко по-дива страна, отколкото изчистеният ѝ външен вид предполага. Си Зет позира за рисунки на Диего Ривера, Салвадор Дали и Анди Уорхол. Тя също се появява като театрална актриса в мюзикъла Ziegfeld Follies през 1944 г.

През 1947 г. Си Зет се омъжва за Уинстън Фредерик Чърчил Гест, британско-американски шампион по поло и, както показва името му, роднина на Уинстън Чърчил. Ърнест Хемингуей е кум на сватбата им. Нестандартно за "лебедите", Си Зет остава с Гест до смъртта му през 1982 г.

Най-голямата страст на Гест е ездата. След като е ранена при инцидент обаче, тя насочва енергията си към градинарството. Си Зет дава полезни съвети и набира верни читатели. По това време е много необичайно жена с нейното социално положение да пише професионално. През 1976 г. тя публикува книгата „Първата градина“. До смъртта си през 2003 г. тя води популярна колона за градинарството в New York Post.

Лий Радзивил (Калиста Флокхард),  Труман Капоти

Лий Радзивил (Калиста Флокхард)

Лий Радзивил е най-известната от четирите жени. Тя е по-малката сестра на Джаки Кенеди, модна икона и първа дама на САЩ - съпруга на президента Джон Кенеди. Въпреки че е могла да прекара целия си живот в сянката на сестра си, Радзивил става важна, самостоятелна обществена фигура.

Лий буквално става принцеса, когато се омъжва за полския принц Станислав "Сташ" Албрехт Радзивил през 1959 г. Това за жалост не успява да я избави от ревността към сестра ѝ: „Лий толкова силно завиждаше на Джаки!", пише Капоти, в чиито думи никой не се усъмнява през годините.

Когато Сташ съобщава на Лий за смъртта Джон Кенеди, която разтърства цялята страна, Радзивил не спира да плаче. След този ден тя не проронва една сълза повече, или поне така се говори.

Скоро и бракът ѝ се разпада. Сташ злоупотребава с анфетамините и не се интересеува от нищо друго освен от наркотици, според думите на Лий. Тя междувременно му изневерява със секссимвола Питър Бърд. След развода Лий има проблеми с финансите. Дори ѝ се налага.. да работи - нещо крайно необичайно за жена от нейното положение. По едно време тя пише за Harpeer's Bazaar, а след това става ПР на Джорджо Армани.

"Спасението" идва със следващия ѝ съпруг Хърбърт Рос, режисьор и хореограф с номинация за "Оскар" и "Тони".

Още преди „La Côte Basque, 1965“ Радзивил не знае какво иска, а поредната нестабилна връзка в живота ѝ е с приятеля ѝ Труман Капоти. Той ѝ обещава да я направи звезда, като ѝ помага да бъде избрана в телевизионната пиеса "Лора", базирана на едноименния филм от 1944 г. Радзивил, за съжаление, не разполага с необходимите качества като актриса и е критикувана за изпълнението си в сценария на Капоти. Тя никога повече не играе.

По-късно тя отказва да свидетелства в полза на Капоти в дело, заведено срещу него от Гор Видал. Писателят съди колегата си за 1 милион долара, като поводът е твърдение на Капоти, че Видал е изхвърлен от парти на Сташ Радзивил в Белия дом, защото е бил твърде пиян. Според клюкарската колумнистка Лиз Смит, Капоти е казал на Лиз Радзивил: „О, Лиз, какво ни интересува; те са просто някакви п*дали. Отвратителни са." Впоследствие Видал печели делото.

Лий поне успява да излезе горе-долу невредима от „La Côte Basque, 1965“, особено в сравнение с нейните приятелки Бейб и Слим. Най-големият удар за Лий вероятно идва през 90-те години, когато Джаки Кенеди се разболява от левкимия, а Лий започва да пие все по-сериозно. Тогава дъщеря ѝ Ан казва, че предпочита да живее с Джаки - сестрата, която от малка е предопределена за по-добра.

Лиз Радзивил умира през 2019 г. на 85-годишна възраст.

Ан Удуърд (Деми Муур), feud: the swans vs. capote

Ан Удуърд (Деми Мур)

Най-трагична е историята на радиоактрисата Ан Уудуърд. Тя убива съпруга си, а по времето, когато Капоти описва това в „La Côte Basque, 1965“, Ан се самоубива

Малко след като Удуърд се премества от Питсбърг в Ню Йорк, тя е обявена за „най-красивото момиче в радиото“. Ан се омъжва за Уилям Удуърд-младши, наследник на богатството на Националната банка на Хановер и имението Белаир. Двойката отглежда две деца, Уилям Удуърд III и Джеймс Удуърд.

През 50-те години има слухове за кражби с взлом в Ойстър Бей, Ню Йорк, където живее семейството. Ан Удуърд застрелва съпруга си Уилям като твърди, че го е сметнала за крадец. Съдът в окръг Насау решава, че смъртта на Уилям е инцидент и Ан е онивинена. Висшето общество обаче не прощава така лесно и Ан Удуърд е прогонена от кръговете на богатите.

Капоти драматизира историята на Удуърд в „La Côte Basque, 1965" с намек, че случайната стрелба всъщност е била предумишлено убийство. Капоти пише, че Уилям Удуърд е искал развод поради изневери.

Ан може и да е била информирана за представянето ѝ в текста на Капоти, но не доживява публикуването му. Тя се самоубива малко преди броят на Esquire с нейната история да се появи по будките.

След смъртта ѝ бившата ѝ свекърва казва: „Тя застреля сина ми, а Труман току-що я уби, така че предполагам, че вече не трябва да се тревожим за това.“ За съжаление и двамата синове на Ан Удуърд също се самоубиват.

Джоан Карсън (Моли Рингуолд), Труман Капоти

Джоан Карсън (Моли Рингуолд)

Актрисата Джоан Карсън така и не става "лебед", макар да е спомената в „La Côte Basque, 1965". Тя е съпруга на водещия на "Късното шоу" Джони Карсън и най-добрият и единствен останал приятел на Капоти след статията. Джоан е втората от четирите съпруги на Джони Карсън - баща ѝ я запознава с него в младините ѝ, когато тя се опитва да пробие като модел.

Труман Капоти има стая за писане в къщата на Джоан. Той прекарва голяма част от времето си там, включително по романа "Сбъднати молитви".

Капоти умира в дома на Джоан в Калифорния през август, 1984 г. от „чернодробно заболяване, усложнено от интоксикация с множество лекарства, но не от предозиране“, според съдебния лекар. Тогава той е на 59 г.

Тя запазва половината от праха на Капоти. През 2006 г. Джоан провежда търг, наречен „Личният свят на Труман Капоти“, където продава 337 артикула, които са принадлежали на писателя – включително текст, за който се твърди, че е последната му история, писана в деня преди да умре.

Джоан Карсън почива през 2015 г. на 83-годишна възраст. Тя е погребана до част от прахта на Капоти в гробището Уестууд в Лос Анджелис.

mob wife Какво седи зад естетиката Mob Wife - противоотрова на Барби и тихия лукс

Feud 2: Деми Мур, Наоми Уотс и Даян Лейн блестят в дългоочаквания сериал на Райън Мърфи


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024