Какво седи зад естетиката Mob Wife - противоотрова на Барби и тихия лукс Снимка: © Goodfellas

Не всеки ден блокбъстъри като "Кръстникът" и "Семейство Сопрано" стават вдъхновение за най-горещата модна тенденция в TikTok. Поне така е известна т. нар естетика Mob Wife („съпруга на мафията)" в началото на 2024 г.

Тя е противоотровата на досегашните топ тенденции като „тихия лукс“ - ултраскъпи марки и материи без лога, и Barbiecore - розово до пръсване.

Mob Wife се изразява в това да въплътите външния силует на блестящите гангстерски съпруги от продукции като горепосочените. Не се притеснявайте, действителни връзки с мафията не са ви необходими.

Визията Mob Wife е шумна, горда демонстрация, пищен спектакъл - обемни палта с леопардов принт, тежки бижута и очна линия, които са магнит за погледите отдалеч, и много блясък. Младежите на TikTok бързо възприеха тази ефирна показност с твърдението, че: „clean girl is out, mob wife is in". Оттогава видимостта на „парите" се завърна като желан символ на статус.

Вярно е, че TikTok произвежда нова господстваща „естетика“ на всеки няколко месеца и тя се различава значително в реалното си влияние върху облеклото. Щом обаче Франсис Форд Копола, режисьорът и сценарист на трилогията "Кръстникът", я призна с публикация в Instagram, определено няма как да не обърнем внимание.

Kакво всъщност захранва естетиката Mob Wife

Най-елементарната версия включва носенето на кожено палто (истинско или изкуствено) върху изцяло черно облекло: „Ако изглеждате като че ще ходите на погребение, значи сте добре. После наметнете 80-тарското палто на майка ви", казва тиктокърката Сара Аркури, която се смята за основоположничка на естетиката Mob Wife.

@thesweetpaisana How to dress like a mob wife (in the style of how to dress like you’re from the lower east side) yes this is satire (kind of) use this sound to show me your mob wife style! #mobwife #mobwives #italiangirl #italianamerican #italianamericansbelike #fashiontiktok #mobwifewinter #fyp ♬ Mob Wife Energy Activate - The Sweet Paisana

Според привържениците на тенденцията външният вид е нищо без отношението към него. Тези, които внимателно изучават вкуса на „съпругата на мафията", добавят червено червило и нокти, прическа с голям обем и достатъчно големи слънчеви очила, за да служат като вид предно стъкло.

Тиктокърката Аркури казва, че носи такива дрехи от гимназията. Нейна муза са блестящо облечените жени в нейното италиано-американско семейство, както и тези от риалити предаванията „Mob Wives“ и „The Real Housewives of New Jersey“.

@nikkiesu Get your leopard print ready the vibe has SHIFTED #mobwife #mobwifewinter #mobwifeaesthetic #mobwifetrend #mobwifestyle #styleinspo #outfitinspo ♬ original sound - kayla trivieri

Аркури публикува mob wife визията още през 2022 г., но интересът избухна едва в началото на януари 2024 г. след като друга тиктокърка - Кайла Тривиери, качи видео, в което обяснява за въпросната естетика. Оттогава аудиото от нейния TikTok е ползвано като саундтрак към 3000 други видеоклипа в платформата.

Героините, на които се подражава

Тиктокърите най-вече посягат към примери за измислени мафиотски съпруги (и приятелки) като Кармела Сопрано, геронята на Еди Фалко в сериала „Семейство Сопрано“ на HBO.

Потребителите на TikTok синхронизират говоренето си със сцени от споровете на Кармела и Тони Сопрано. Други имитират героинята Адриана Ла Черва.

естетиката mob wife, семейство сопрано

Каква е "истинската" причина за възхода на тенденцията?

Много потребители на TikTok смятат, че тенденцията е насадена от HBO, за да съвпадне с обширните усилия на компанията за промотиране за 25-ата годишнина от дебюта на „Семейство Сопрано“.

Сара Аркури и други виждатпроцъфтяването на естетиката mob wife като реакция на минималистичното съвършенство, което често е в повече в социални медийни платформи. Миналата година на почит бяха „clean girl aesthetic“ (бежови пуловери, спретнати дрехи) и „стелт богатството“, които даваха приоритет на фините знаци за благосъстояние, припомня The New York Times.

Обикновено „естетичните“ тенденции на TikTok вървят по следната формула: имитира се отдавна установен стил (например заможни по-възрастни жени, носещи жилетки) и му се дава закачливо наименование (крайбрежни баби).

Мнозина се обличат в стила, уловен от „Семейство Сопрано“ преди 25 години. Остава да видим колко още хора ще започнат да комбинират дрехите си по този начин, защото случайно са го видели в TikTok.

Дуа Липа, mob wife

Има ли естетиката Mob Wife по-дълбок смисъл?

Подобно на „clean girl“ и тихия лукс, външният вид на една mob wife се фокусира върху очевидни символи на богатство - но този път от онези, които обикновено се свързват с новобогаташите. Особено, ако е спечелено от дейности извън закона.

Дори когато самата тя е могъща, съпругата на мафията е аксесоар на по-влиятелен мъж – нейният сексапил, красота и стил отразяват силата му обратно към него.

Някои критици смятат, че тенденцията придава блясък на връзката с организираната престъпност, но тиктокърката Аркури изобщо не е съгласна с това, пише The New York Times.

За всеки инфлуенсър, който в момента си поръчва кожено палто, други потребители на TikTok са на мнение, че тези тенденции все повече се усещат като измислени и безсмислени.

„Има известна естетическа умора в социалните медии", признава Аркури.

Всяка от тези тенденции функционира като възможност за инфлуенсъри и брандове да постигат пазарни цели.

Модният гигант Poshmark продава кутия с „мистериозни“ артикули втора употреба в естетиката Mob Wife за 200 долара.

Междувременно медийни издания като Tatler вече се насочват към „следващото" нещо, като съпоставят Mob Wife с естетика, която наричат Lord Wife - нещо, което прегръща аристократичната, британска елегантност, както можем да се досетим от името.

Tatler обаче сякаш избързва. Mob Wife е сравнително нова и за разлика от Lord Wife държи стабилна популярност в TikTok. Изданието пропуска и още нещо - едва ли светът, който една година се е люшкал между тихия лукс и това да се облича като Барби, е готов да прегърне естетика, която визуално обединява и двете.

Лебедите на Труман Капоти, Feud: Capote vs. the swans „Лебедите" на Труман Капоти и какво знаем за всяка от тях


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024