Тихият лукс: Смисълът зад това да носиш най-скъпите марки, но без логата им Снимка: © Succession

Представете си как гардеробът ви е пълен с дрехи на най-скъпите марки, но никъде по тях не присъства логото им (освен вероятно на вътрешния етикет зад врата ви). Това е и целият смисъл на една от най-големите тенденции за 2023 г., наречена "тих лукс".

Тя продължава да става все по-популярна отчасти благодарение на модните решения на знаменитости като Гуинет Полтроу и сериали като "Наследници" (Succession), които показват как се облича богатият елит. А отговорът е много прост - с маркови дрехи без лога, разказва сп. "Time".

Макар тази тенденция да набира скорост около пандемията, нейните корени започват още от американските индустриалци от Позлатената епоха на 19 век и дори Франция през 18 век. А в последно време все повече дизайнери и търговци се стремят да привлекат не само богатите, но и желаещите да приличат на тях с облекло от най-високо качество, което е едновременно изтънчено и сдържано.

Тихият лукс изключва златните катарами на коланите на Gucci и чантите с огромното лого на Louis Vuitton, които крещят "платих много пари за това". Те са заменени от дрехи като кашмирени пуловери и вълнени палта от скъпи материи, но в неутрални и семпли тонове.

Забележим представител на тази тенденция е холивудската звезда Гуинет Полтроу, която беше запомнена със своите тоалети по време на съдебния процес за ски инцидент. Тогава тя носеше Prada от глава до пети, луксозни кашмирени пуловери на Loro Piana, ботуши Celine и тефтер за 1500 долара.

Стойността и марката на артикулите обаче бяха разпознати предимно от онези, които се занимават с мода. За неекспертите това е много по-трудна задача именно заради липсата на лого по дрехите.

Модел за подражание от сериалите

Ако тенденцията ви е любопитна, гледайте хита на HBO "Наследници". Сериалът разказва историята на богатата и жестока фамилия Рой, оглавена от егоцентричния бизнесмен Логан. Продукцията е и един от двигателите на това модно движение.

Дизайнерката на костюми Мишел Матланд е отговорна за скъпите облекла, които са ключови за представянето на героите в сериала.

"Не трябва да има нищо блестящо. Винаги ще има хора като семейство Кардашиян, които носят дрехи, привличащи вниманието. Те обаче могат да разполагат със същите финанси като онези, които носят неутрални тоалети", споделя Матланд, като визира семейство Кардашиян, известно с богатството си и искрящите тоалети.

Светът на т.нар. "скрита мода" се състои от перфектно ушити тъмни костюми, често изработени по поръчка; бейзболни шапки с идеално заоблени краища; и минималистични, но елегантни дрехи - точно каквито носи героинята Шив Рой в сериала.

Всъщност в гардероба на всички членове от семейство Рой няма лога. И както казва героят на Том в една от сцените: "Всеки път, когато ги погледнеш, знаеш точно колко са богати“ - каквато е и една от идеите на тихия лукс.

Кич срещу класика

Списание "Time" пише, че Гуинет Полтроу винаги е била привлечена от елегантния минималистичен лукс. Но тоалетите, с които се появи в съдебната зала, превзеха социалните мрежи в момент, в който все повече марки предлагат сдържани (но скъпи) модели на своите клиенти.

Гуинет Палтроу

Някои брандове продават както минималистични тоалети, така и кичозни и ярки облекла, за да удовлетворят и двата типа клиенти.

„Настроението на тихия лукс се затвърди с покупките през настоящия сезон, когато по-изпъкващи марки като Loewe, Saint Laurent, Miu Miu, се насочиха към по-класическата визия“, коментира Джоди Кан, вицепрезидент на луксозната мода в магазина за търговия на дребно Neiman Marcus.

Тези дизайнери започнаха да подражават на компании, които винаги са правели именно това. Като например The Row, Brunello Cucinelli и Loro Piana, които могат да бъдат видени и в сериала "Наследници".

Консултантът по луксозна търговия на дребно Робърт Бърк е съгласен, че голяма част от тази тенденцията може да се обясни с пандемията - когато млади амбициозни купувачи, затрупани с печалби и спестявания, са носели логата на големите марки.

„Сега в известна степен има умора от това, заедно с несигурността в икономиката. Хората чувстват, че не искат непременно да показват, че имат много пари", казва той пред "Time".

Еволюцията на тихия лукс

Анализаторите отбелязват, че при нормални обстоятелство хората искат да се покажат с дрехите си. Те обаче правят обратното във времена на финансови кризи.

Мартин Педраза, главен изпълнителен директор на Института за лукс, казва, че в момента богатите се опитват да имитират по-голямата част от хората.

"Богатите се опитват да имитират масите по същия начин, по който тези със средни и приближаващи се към високите доходи имитират богатите", обяснява той.

Експертът цитира и други подобни моменти от света на модата - като минималистичната естетика от 90-те години на миналия век, когато Дона Каран и Миуча Прада правят практичното обличане модерно.

Според Патриша Миърс, заместник-директор на Музея на Института по мода към FIT, тенденцията с тихия лукс е само част от една много по-голяма история. Тя показва, че гардеробът на богатия елит не спира да се променя. Например през 18 век след падането на френската монархия хората започват да носят все по-рядко обемни перуки и костюми с брокат, които дотогава са характерни за аристократите.

Целият този придворен живот изчезва и истинската база на властта е в лицето на индустриалците. Те идват, натрупват богатство и власт. И го правят в униформа - тъмен костюм,” казва Миърс. „Много учени твърдят, че това наистина се превръща във вид уважавана униформа, ако искате да сте едновременно силни и сдържани.“

Сега фокусът е върху тихия лукс. В крайна сметка той едва ли ще се наложи дотолкова, че логата от дрехите да изчезнат напълно. Тенденцията вероятно ще продължи да съществува, но наред с всички останали ярки модели, които не крият дизайнера и логото си.

Succession, наследство, тих лукс, 7 марки, които царуват в тихия лукс


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024