LED устройство с размер на ориз унищожава ракови клетки в дълбочина Снимка: © University of Notre Dame

За лечение на някои видове рак отдавна се работи по методи, които използват светлината като мощно, минимално инвазивно средство. И въпреки че подобна терапия върши чудеса при повърхностни ракови заболявания, по-дълбоките остават недостъпни. Поне досега.

Изследователи от университета “Нотр Дам” в Индиана, САЩ, създадоха безжично, имплантируемо LED устройство за лечение на „дълбоко вкоренени ракови заболявания“, пише сайтът за иновации Interesting Engineering. Иновацията все още е в процес на тестване.

Досега светлинната терапия е приложима само за някои видове рак, но не и за тумори, които се намират дълбоко в тялото, заобиколени от сложна мрежа от тъкани, кръв и кости. Те предпазват раковите клетки от лечебната сила на светлината.

Безжичното LED, устройство, което работи директно върху тумора, може да реши този проблем.

То е с размер на оризово зърно и съдържа светлочувствително багрило, което осигурява бърз двуетапен процес от реакции. Светлината активира багрилото и така превръща кислорода на раковите клетки в токсичен. Но това не е всичко. Лечението предизвиква и специфичен тип клетъчна смърт, която е особено добро средство за активиране на имунната система, обясняват от изданието.

„Някои цветове на светлината проникват в тъканите по-дълбоко от други“, казва Томас О’Съливан, доцент по електроинженерство и съавтор на материала.

„Оказва се, че зелената светлина, която е използвана в този случай и която не прониква толкова дълбоко, има способността да предизвиква по-силен имунен отговор срещу раковите клетки.“

Иновативното устройство се инжектира директно в раковия тумор и се задейства дистанционно с помощта на външна антена. Първо, то доставя до раковите клетки багрило, което съдържа чувствителни към светлината молекули, след което излъчва и свтлина. Багрилото абсорбира светлината и я преобразува в енергия.

Този приток на енергия в раковите клетки е ключов за процеса: превръща собствения им кислород в токсичен, което ги води до самоунищожение. Този феномен на клетъчна смърт е известен като пироптоза.

„Нашата цел е да предизвикаме само малко пироптотична клетъчна смърт, която след това да задейства имунната система да започне да атакува рака.“

Това казва професорът по химия и биохимия и съавтор на статията Брадли Смит.

Студентките по биохимия и по електроинженерство, Хейли Сандърс и SungHoon Rho, които са част от екипа, който работи по иновацията, са забелязали, че третираните клетки са набъбнали. “Това е отличителен белег на този вид клетъчна смърт - пироптоза, която е особено добра за задействане имунния отговор”, допълва Смит.

Следващият етап е тази нова технология да бъде тествана върху мишки, а идеята на авторите е да се открие дали имунната система може да открие и атакува друг тумор сама, след като бъде подготвена от едно такова лечение.

Това може да се окаже следващата голяма стъпка в борбата срещу дълбоко вкоренените тумори.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024