Лекари, пациенти и фармацевти се оплакаха от системата с е-рецептите за антибиотици Снимка: © Getty Images

Новото изискване за продажба на антибиотици и лекарства за диабетици само срещу електронна рецепта се сблъска с масови оплаквания както от лекари, така и от пациенти.

Българският лекарски съюз (БЛС) призова за незабавна отмяна на мярката, като се оплака, че "масово фармацевти връщат пациентите и не изпълняват рецептите с обяснението, че медикаментът липсва".

Пациенти се оплакват, че лекарите не се справят с електронната система и се налага да обикалят различни кабинети, за да получат рецептата. Бившият депутат Кремена Кунева, на свой ред, сигнализира, че много лекари и зъболекари нямат електронен подпис и не могат да издават електронни рецепти, което поставя пациентите в патова ситуация.

Тя разкритикува като "абсолютно безобразна" липсата на добра комуникация на Министерството на здравеопазването по темата.

  • Задължителната е-рецепта беше въведена като средство за контрол на "самолечението" с антибиотици и като начин да се проследи какво се случва с дефицитните медикаменти за диабет.
  • От МЗ обявиха, че вече издадените хартиени рецепти ще могат да се изпълняват и след 16 октомври, но само за срока на валидността им.
  • Над 13 000 електронни рецепти са издадени само в първия ден на промяната (понеделник), според данни на "Информацоинно обслужване".

Търсенето на лекарствата в аптечната мрежа обаче започва да се сблъсква с откази - или на електронната система, или на фармацевтите, които твърдят, че не разполагали с конкретния изписан медикамент.

А не могат да издадат друг, защото рецептата не им го позволява. За да може да се замени лекарството, лекарят изрично трябва да е отбелязал това в системата. Съответно, фармацевтите връщат пациентите обратно в кабинета.

В други случаи - както при Ани Стоянова (майката на починалата Даная) - пациентът се оказва в ситуация, в която няма как да си купи спешно изписан антибиотик, защото лекуващият специалист няма електронен подпис.

"Днес сутринта имах стоматологична интервенция. Рязана и шита съм. Трябва да започна да пия антибиотик веднага. Зъболекарят, при когото ходя няма договор с НЗОК и няма електронен подпис. Издаде ми нормална книжна рецепта. Сега… Аз имам два варианта. Или легитимирам порочна практика и моля личният лекар да ми издаде фалшива електронна рецепта, или умирам от абсцес. А сега си представете, че става въпрос за дете", пише тя.

От БЛС също се оплакаха от въвеждането на системата, като обявиха, че "българските лекари отказват да работят под диктата на аптеките".

"Централата на БЛС е затрупана от сигнали на лекари и пациенти, че масово фармацевтите връщат пациенти и не изпълняват рецептите с обяснението, че медикамента липсва. Което говори, че при хартиените рецепти масово са отпускали каквото те решат, а не каквото е предписано. Фрапиращото е, че масово става въпрос за налични в аптечната мрежа медикаменти. А отказите за изпълнение на рецепта са дори, когато е изписан най-евтиният възможен антибиотик. Търговският интерес движи промяната в лекарство терапията", пише в позиция на лекарския съюз.

Шефът на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов твърди пред "Труд", че обслужването на пациентите става все по-бавно заради проблеми в обновяването на системата при скорошни рецепти и заради задължението на фармацевтите да попълват повече детайли в електронния дневник за водене на рецепти.

Бившият депутат от ДБ Кремена Кунева призовава хората да проверяват предварително дали лекуващият ги лекар може да издава електронни рецептиЛ "В противен случай влизате в абсурдната ситуация да не може по никакъв начин да изпълните рецепта за определени медикаменти, основно антибиотици".

Тя призовава още пациентите сами да напомнят на лекаря, който изписва лекарства с електронна рецепта, че "има опция да даде възможност или да не даде такава за замяна. Ако не е кликнал за тази възможност, в аптеката ще ви бъде отказано".

"Факт е, че много лекари и зъболекари отказват да си извадят електронен подпис, независимо откога знаят, че това ще постави пациентите им в тази ситуация. Липсата на добра комуникация на МЗ по темата също считам за абсолютно безобразна. Пациентите не могат да бъдат ползвани за механизъм за натиск над лекарите да изсветлят и осъвременят практиката си", пише още Кунева.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024