Лекарите в Израел обявиха стачка заради съдебната реформа на Нетаняху Снимка: © Getty Images

Нощ на безредици и нова вълна на гражданско неподчинение в Израел - това е резултатът от натиска на кабинета на Бенямин Нетаняху за прокарване на първите промени от силно противоречивата съдебна реформа.

Над 30 души са арестувани след протестите по улиците на Йерусалим, Тел Авив и други градове в страната. Полицията е използвала водни оръдия, за да разпръсне демонстрациите, блокирали основни пътища в Тел Авив.

Опозиционните активисти обвиняват силите за сигурност, че са използвали извънредно насилие и брутални тактики срещу протестиращите.

Във вторник Израелската медицинска асоциация обяви, че болниците в страната ще стачкуват за 24 часа в знак на подкрепа за протеста срещу съдебната реформа.

Според браншовата организация на лекарите в Израел - около 73% от медиците са недоволни от промените, които мнозинството форсира през Кнесета на 24 юли. Решението за стачката е взето единодушно от Израелската медицинска асоциация, въпреки че министърът на здравеопазването е подал жалба в опит да преустанови протестната мярка.

Спешните отделения на болниците са изключени от стачката и ще работят както обикновено.

Изключени от стачката са и болниците и клиниките в Йерусалим заради положението с масовите протести и големия брой на хората в града.

Всички останали в страната преминават в извънреден режим и ще спазват 24-часовата стачка.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024