Лекарка от Бърза помощ почина, след като е била с два отрицателни PCR теста Снимка: © bTV

В България има нов смъртен случай на лекар вследствие на коронавирус. Става дума за докторка от Бърза помощ в София - 61-годишната Нели Пандова-Илиева, която е лекувана в Окръжна болница, но след като е дала две отрицателни проби с PCR тест, е изписана – това стана ясно на сутрешния брифинг, данните от който обяви доц. Димо Димов - секретар на щаба.

На втория брифинг за деня, даден съвместно от Бойко Борисов и ген. Венцислав Мутафчийски, беше уточнено, че жената е постъпила в събота в спешния център към Александровска болница в много тежко състояние. Там е интубирана. Лекарите са се борили 45 минути да я върнат към живота, но не са могли, не е имало възможност дори пациентката да стигне до реанимация.

Ген. Мутафчийски добави, че: „Тя е един от първите заразени в центъра за медицинска помощ. Лекувана е, но след отрицателните проби е изписана на домашно лечение".

Екипът на Центъра за спешна медицинска помощ изказа съболезнования към близките на д-р Нели Пандова-Илиева. "Д-р Пандова е дългогодишен лекар в Спешна помощ, всеотдаен професионалист и изключителен човек, който носеше достойно отговорността на Хипократовата клетва и отдаваше себе си на пациентите и хората в беда!", съобщи говорителят на ЦСМП Катя Сунгарска. "Изпълнявайки служебния си дълг и полагайки грижа за болните до последно, д-р Нели Пандова загуби живота си, но завинаги ще остане в сърцата на всички, която я познавахме".

Потвърдените случаи на коронавирус за последното денонощие са 23, като 10 от пациентите са приети в болници. Направени са общо 982 проби, като у нас те са вече 48 618, а това означава, че са тествани 6945 души на милион от населението. Броят на заболелите у нас е 1611.

Осем от новите случаи са във Видин, 6 – в София, 3 – в Сливен, както и по един в Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Плевен, Стара Загора и Ямбол. Има два нови случая на заразени деца във Видин, както и две нови заразени медицински лица – един лекар и един технически секретар в „Пирогов“. Излекуваните за денонощието са 21 души.

Починалите, при които е установен COVID-19, са общо 72. В МБАЛ Благоевград е починал 68-годишен мъж, който е страдал от сърдечна и дихателна недостатъчност. В областната болница във Видин е починал мъж на 80 г. Пациентът е страдал от исхемична болест на сърцето, хронична сърдечна недостатъчност, прекарал е и инфаркт. Третият смъртен случай е от Плевен. Починала е 82-годишна жена, която е имала хронична обструктивна белодробна болест и хронична сърдечна недостатъчност.

Вчера 43-годишна лекарка от Сливен стана първият починал от коронавирус медицински служител у нас. Жената е развила болестта много бързо и не е успяла да се пребори с нея въпреки, че е била поставена на апаратно дишане в интензивно отделение. Тя е била доктор в инфекциозното отделение на МБАЛ в града. Майка е на едно дете.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024