Снимка: © Getty Images

43-годишна лекарка от Сливен е първият починал от коронавирус медицински служител у нас, съобщи главният секретар на Националния оперативен щаб Димо Димов по време на последния брифинг на щабa в Министерски съвет.

Своите съболезнования поднесе и ген. Венцислав Мутафчийски. Направи го от ФБ страницата на ВМА, подписвайки се като началник на болницата, а не като ръководител на Националния оперативен щаб.

Жената е развила болестта много бързо и не е успяла да се пребори с нея въпреки, че е била поставена на апаратно дишане в интензивно отделение. Тя е била доктор в инфекциозното отделение на МБАЛ в града. Майка е на едно дете.  

Общо потвърдените положителни проби на медицински служители вече са 174, след като през изминалото денонощие са открити четири нови случая - три в София и един в Плевен.

Междувременно в България от няколко дни тече гражданска кампания за защита на лекарите - #БългарияЗаЛекарите събира €40,139 за закупуването на  UVC професионални дезинфекционни машини за 10 болници и 20 линейки.

Според Проф. Джон Йоанидис: Как да излезем от изолацията без страх , професор по медицина, епидемиология и обществено здраве от университета „Станфорд“, един от най-големите причинители на масово разпространение на Covid-19 е допускането на замърсяване в болнична среда:

"Би трябвало да се опитваме да държим далеч от болниците хората, които проявяват симптоми на Covid-19, освен ако симптомите им не са толкова сериозни, че да се нуждаят от медицинска помощ. Мисля, че в много от най-тежко ударените градове хората са се събирали в болниците от страх и паника. Затова болничната среда се е замърсила сериозно, което е довело до болнично предаване на инфекцията", казва той. 

За пръв път на сутрешното съобщаване на актуалната информация относно епидемията у нас отсъстваше началникът на щаба ген. Мутафчийски, като ръководителя на пресцентъра на Министерски съвет Севдалина Арнаудова обяви, че Преустановяват се брифингите на щаба. Мутафчийски не се яви днес .

Вместо него Димов съобщи развитието на вируса в страната през последните 24 часа. Потвърдените случаи за последното денонощие у нас с 47, като по този начин случаите стават общо 1588, от които активни са 1232. 

Има и нова засегната област - Разград, където досега нямаше болни. Там има открит един нов заразен, ето как са разпределени останалите по области: 6 в София, 22 във Видин, 5 в Благоевград, 3 в Плевен, по 2 в Кюстендил и Перник и по 1 в Пловдив, Пазарджик, Враца, Смолян, Сливен и Ямбол.

Сред новите заразени има пет деца на възраст между 2 и 16 години. Има 11 нови излекувани пациенти, което прави общия брой на оздравелите 287 или 18% от всички, при които е била открита инфекцията.

В момента тече тестване за коронавирус в старческите домове в страната, което е породено от засегнатия дом във област Видин. Изследванията в София и Бургас са започнали преди няколко дни, а в Плевен - днес. В лабораторията в Плевен ще се проверят пробите на хора от домовете в още три други области - Велико Търново, Габрово и Ловеч.

За последното денонощие са изследвани 1126 проби, което прави общия брой на проведените тестове досега 57 636 или 6 805 на 1 милион души.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед