Снимка: © Getty Images

43-годишна лекарка от Сливен е първият починал от коронавирус медицински служител у нас, съобщи главният секретар на Националния оперативен щаб Димо Димов по време на последния брифинг на щабa в Министерски съвет.

Своите съболезнования поднесе и ген. Венцислав Мутафчийски. Направи го от ФБ страницата на ВМА, подписвайки се като началник на болницата, а не като ръководител на Националния оперативен щаб.

Жената е развила болестта много бързо и не е успяла да се пребори с нея въпреки, че е била поставена на апаратно дишане в интензивно отделение. Тя е била доктор в инфекциозното отделение на МБАЛ в града. Майка е на едно дете.

Общо потвърдените положителни проби на медицински служители вече са 174, след като през изминалото денонощие са открити четири нови случая - три в София и един в Плевен.

Междувременно в България от няколко дни тече гражданска кампания за защита на лекарите - #БългарияЗаЛекарите събира €40,139 за закупуването на UVC професионални дезинфекционни машини за 10 болници и 20 линейки.

Според Проф. Джон Йоанидис: Как да излезем от изолацията без страх , професор по медицина, епидемиология и обществено здраве от университета „Станфорд“, един от най-големите причинители на масово разпространение на Covid-19 е допускането на замърсяване в болнична среда:

"Би трябвало да се опитваме да държим далеч от болниците хората, които проявяват симптоми на Covid-19, освен ако симптомите им не са толкова сериозни, че да се нуждаят от медицинска помощ. Мисля, че в много от най-тежко ударените градове хората са се събирали в болниците от страх и паника. Затова болничната среда се е замърсила сериозно, което е довело до болнично предаване на инфекцията", казва той.

За пръв път на сутрешното съобщаване на актуалната информация относно епидемията у нас отсъстваше началникът на щаба ген. Мутафчийски, като ръководителя на пресцентъра на Министерски съвет Севдалина Арнаудова обяви, че Преустановяват се брифингите на щаба. Мутафчийски не се яви днес .

Вместо него Димов съобщи развитието на вируса в страната през последните 24 часа. Потвърдените случаи за последното денонощие у нас с 47, като по този начин случаите стават общо 1588, от които активни са 1232.

Има и нова засегната област - Разград, където досега нямаше болни. Там има открит един нов заразен, ето как са разпределени останалите по области: 6 в София, 22 във Видин, 5 в Благоевград, 3 в Плевен, по 2 в Кюстендил и Перник и по 1 в Пловдив, Пазарджик, Враца, Смолян, Сливен и Ямбол.

Сред новите заразени има пет деца на възраст между 2 и 16 години. Има 11 нови излекувани пациенти, което прави общия брой на оздравелите 287 или 18% от всички, при които е била открита инфекцията.

В момента тече тестване за коронавирус в старческите домове в страната, което е породено от засегнатия дом във област Видин. Изследванията в София и Бургас са започнали преди няколко дни, а в Плевен - днес. В лабораторията в Плевен ще се проверят пробите на хора от домовете в още три други области - Велико Търново, Габрово и Ловеч.

За последното денонощие са изследвани 1126 проби, което прави общия брой на проведените тестове досега 57 636 или 6 805 на 1 милион души.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени