Снимка: © Булевард България

От днес се преустановява провеждането на редовните досега сутрешни брифинги на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса по решение на премиера Бойко Борисов. Това бе съобщено тази сутрин по време на провеждането на последния от тях в Министерски съвет, на който не присъства началникът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски.

Още преди няколко дни генерал Мутафчийски спомена, че преди три седмици е предложил на Бойко Борисов да се промени начина на представяне на информация от страна на щаба. На въпрос днес относно неприсъствието на генерал Мутафчийски, Арнаудова отговори, че в момента той обсъжда заедно с премиера отхлабването на мерките.  

Актуална информация за развитието на епидемията в страната вече ще бъде представяна под формата на съобщения от на доц. Димо Димов, който е секретар на Щаба.

Въпроси ще могат да бъдат изпращани чрез ресорните пресцентрове и чрез пресслужбата на Министерски съвет. 

"Мотивът за това е убеждението, че българското общество е достатъчно добре информирано за всички особености около коронавируса. Все по-често започват да се чуват и гласове на критика, според които брифингите нанасят повече вреда, отколкото полза," каза ръководителят на пресцентъра на Министерски съвет Севдалина Арнаудова.

"Беше достойно да се даде последна дума на генерал Мутафчийски, всички ние живяхме месец и половина с него, очевидно беше скрит, трябва да видим защо", коментира вицепрезидентът Илияна Йотова пред БНТ, чийто съпруг е известен травматолог в "Пирогов".

" Според нея в последните дни напрежението между щаба и изпълнителната власт е възможно да е стигнало до някаква точка на кипене, или има друга причина. 

"Ние като българи, като общество имаме нужда да знаем какво става".

"Това сутринта, което чухме за щаба, беше много недостойна и нечестна оценка за него. Той свърши работата, за която беше създаден първите 10 дни. Нали разбирате, че всичко останало не е станало по волята на тези хора", каза Йотова визирайки пресконференцията на тримата ръководители на национални болници, които на връх Цветница обявиха апокалиптичната картина и "излязоха да говорят за чували и трупове". "Има някакъв мотор, който ръководеше всичко това".  


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: 

Този път лешоядите не са медиите

ИНФОГРАФИКА: COVID-19 В БЪЛГАРИЯ (КЪМ 2 МАЙ)

Прочети