Лекарства изчезват от аптеките заради "самолечение" за Covid-19 Снимка: © Getty Images

Основни медикаменти като антибиотици, лекарства срещу съсирване на кръвта и кортикостероиди вече липсват в аптечната мрежа в страната заради изкупуването им или изтегляне на складови наличности за болнично лечение на Covid-пациенти.

Председателят на Асоциацията на собственици на аптеки Николай Костов коментира пред "24 часа", че една от причините за дефицита е нуждата от продължително лечение на хора с коронавирусна инфекция в домашни условия. Медията обаче цитира фармацевти, според които изкупуването на антибиотици се прави и без медицинска нужда от хора, които се "презапасяват или ги пият превантивно".

Сред медикаментите, които се изчерпват, са антибиотици като азакс и такива с активно вещество азитромицин.

Българският лекарски съюз публикува позиция, в която предупреждава, че самолечението е опасно и призовават хората да не се подлагат на "терапия" по препоръки в социалните мрежи, а задължително да се консултират с лекар.

"Част от медикаментите, които се тиражират, биха могли да доведат до свръх натрупване в организма. Част от препоръчваните лекарства могат да причинят внезапно и остро кървене в организма. Сред препоръчваните медикаменти има откровено безполезни в ситуацията и те представляват търговска реклама на хранителни добавки", предупреждават от БЛС.

От лекарства за рак до Covid-ваксина: Турският имигрант в Германия, който даде надежда на света

Медиците посочват още, че отпуснато на близък лекарство не бива да се приема без консултация с лекар, защото всяка терапия при симптоматика на остро вирусно заболяване е съобразена с индивидуалното състояние на пациента и не може да се използва като универсално лекарство за всички.

Критичен е и проблемът с изчерпването на антикоагулантни лекарства в аптеките на големите градове в страната - инжекции с фраксипарин например се поставят не само на Covid-пациенти, а и на хора, възстановяващи се след операция, както и на бременни жени с опасност от образуване на кръвни съсиреци.

"В аптеките определено има липса на медикаменти. Зареждат по няколко пъти на ден. Няма как да се отговори на това повишено търсене с количества, които са стигали преди да началото на пандемията. Съществува разпределение от търговците на едро в логистичната верига. Ние получаваме лекарства само от тях, защото имат валидни разрешителни. Ако поискаме 10 опаковки от продукти, които са ни изключително необходими, получаваме най-много две или три, а понякога и нито една. Потреблението надвишава в пъти възможността за доставки", казва Димитрия Стайкова от Регионалната фармацевтична колегия - Пловдив, пред Нова телевизия.

Тя предупреждава, че голяма част от лекарствата, които се ползват за лечение на Covid-19, не достигат за други пациенти, за които са били планирани предварително.

"Българският фармацевтичен съюз е поставил доста въпроси в писмен вид, но отговор засега няма. Поискахме и свикване на Висш съвет по фармация", казва още тя.

37 процента от българите смятат, че с ваксината срещу COVID-19 ще ги чипират


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024