Лена Бориславова: Може да бъдат сменени министри, но не имената, които в момента циркулират Снимка: © Булевард България

Бившият депутат от ПП-ДБ Лена Бориславова потвърди, че коалицията ще подкрепи избора на Мария Габриел за нов министър-председател на мястото на Николай Денков при завършването на първия ротационен срок.

Бориславова обаче опроверга медийните спекулации за конкретни министри, които може да бъдат отстранени при повторното гласуване на премиера и кабинета през март.

"Мога да ви гарантирам, че няма да са тези имената, които в момента циркулират, защото процесът е по-дълъг и сложен, отколкото да се втренчим в едно конкретно име", каза Лена Бориславова в интервю за БНР в четвъртък сутрин.

  • Ден по-рано bTV разпространи неофициална информация, според която се готвела смяна на поне четирима министри - Богдан Богданов (икономика), Христо Хинков (здравеопазване), Димитър Илиев (спорт) и Зарица Динкова (туризъм).
  • Малко след това "други източници" на медията са намекнали за евентуална смяна на Калин Стоянов (МВР), Кръстю Кръстев (култура) и Александър Йоловски (електронно управление). Стоянов вече беше разкритикуван остро от ПП-ДБ заради бездействието си по време на протеста на футболните фенове срещу БФС, а министерството на Йоловски се оказа в центъра на сериозен скандал около машинното гласуване точно преди местните избори.

Тя подчерта, че решенията за промяна на персоналния състав на Министерския съвет ще се вземат само от националните органи на партиите от мнозинството, а за да стане факт, това ще трябва да бъде прието както от ПП-ДБ, така и от ГЕРБ-СДС.

Консенсус ще трябва да има не само за това кой да бъде сменен, но и кой да поеме вакантните постове - т.е. кой може да задвижи работата на министерствата по-добре от досегашните титуляри.

"Никой не може сам да решава и да сменя и да хвърля имена на министри, и да го правим отсега, е безпредметно. Ще стане ясно накрая от двете страни на управляващото мнозинство за съгласие на смяна", каза тя.

Бориславова изрази лично мнение, че "има министерства, в които работата може да върви с по-големи темпове", но отказа да дава оценки на конкретни министри или ресори, за да не "предизвиква напрежение".

Тя анонсира, че в скоро време се очаква да бъдат представени номинациите на парламентарното мнозинство за двама съдии в Конституционния съд. Бориславова даде да се разбере, че са търсени хора с различен профил от този на отявлени партийни фигури като Десислава Атанасова (ГЕРБ) и Атанас Атанасов (ДБ)

"Искаме да предложим нов модел за това какви хора влизат в регулаторите. Вместо да бъдат партийни функционери или роднини на наши депутати, искаме това да бъдат утвърдени експерти, които имат високи професионални качества и които се ползват с високо обществено доверие, изразявали са своите обществени позиции, така че да има по-широк консенсус в обществото, че именно тези хора заслужават да бъдат в регулаторите", каза още тя по повод належащите смени в държавни комисии и агенции с изтекъл мандат.

Задачата на ПП ще е "да спираме откровено компрометирани лица, както направихме с избора на подуправител на НЗОК".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024