Лена Бориславова няма да е в листите на Продължаваме промяната, за да не "отклонява вниманието" Снимка: © bTV

Началникът на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова обяви, че няма да се кандидатира за депутат на изборите на 2 октомври.

"Да се занимаваш с политика в България има своята цена. Аз нямам право да я прехвърля върху екипа и работата на „Продължаваме промяната“. Най-накрая имаме шанс да скъсаме окончателно със стария, изчерпан модел на управление, в който някой вожд се разпорежда с хората, с бизнеса, с мечтите и живота ни. Нищо, най-малко пък моето име, не трябва да отклонява вниманието ни от тази цел", казва тя в публикация във Facebook-профила си.

Бориславова, която беше избрана за депутат от ПП през ноември 2021 г., преди да заеме ключова позиция в екипа на Петков в изпълнителната власт, казва, че е взела решението да не влиза отново в листите малко след свалянето на правителството.

"Дойде моментът да споделя причините за това. През последните 8 месеца направихме първите решителни стъпки към скъсване със схемите на миналото - с кражбите на обществен ресурс, с мафиотския начин на управление на държавата, с шкафчетата с кюлчета. Съпротивата на това минало бе огромна, впрегнаха се всички похвати, работеше се усилено и за изместване на обществения фокус и за компрометиране на Промяната. Е… не откриха кражби, не откриха нечисти сделки, не откриха престъпления, затова атакуваха лично", казва тя.

Бориславова беше в центъра на серия от компроматни кампании през цялото управление на "Промяната", като личният ѝ живот беше подложен на най-груби атаки - не само от жълти медии, но и от бивши коалиционни партньори от ИТН. Обвиненията срещу нея варираха от критики за професионалната ѝ компетентност въпреки образованието ѝ от Харвард до намеци за това, че имала връзка с премиера. Самата тя е сгодена за последния председател на 47 Народно събрание Мирослав Иванов.

На финала на кабинета БНТ отново "подгря" компроматите срещу Петков и нея, като публикува снимка с двусмислен ракурс, на която изглеждаше, че едва ли не двамата се държат за ръка по стълбите на Министерски съвет - кадър, който веднага провокира скандал.

"Промяната зависи от силни личности, но е по-голяма от всеки от нас поотделно", пише още Бориславова.

Тя благодари на Кирил Петков и Асен Василев, както и на целия екип на ПП, че "ме разбраха и подкрепиха, както във всеки друг момент от работата ни досега".

"От изборите на 2 октомври зависи промяната да продължи и да довършим започнатото. За да си дадем шанс да живеем, да се развиваме, да се борим, да бъдем щастливи - тук и сега", написа тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024