Снимка: © bTV

Началникът на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова обяви, че няма да се кандидатира за депутат на изборите на 2 октомври.

"Да се занимаваш с политика в България има своята цена. Аз нямам право да я прехвърля върху екипа и работата на „Продължаваме промяната“. Най-накрая имаме шанс да скъсаме окончателно със стария, изчерпан модел на управление, в който някой вожд се разпорежда с хората, с бизнеса, с мечтите и живота ни. Нищо, най-малко пък моето име, не трябва да отклонява вниманието ни от тази цел", казва тя в публикация във Facebook-профила си.

Бориславова, която беше избрана за депутат от ПП през ноември 2021 г., преди да заеме ключова позиция в екипа на Петков в изпълнителната власт, казва, че е взела решението да не влиза отново в листите малко след свалянето на правителството.

"Дойде моментът да споделя причините за това. През последните 8 месеца направихме първите решителни стъпки към скъсване със схемите на миналото - с кражбите на обществен ресурс, с мафиотския начин на управление на държавата, с шкафчетата с кюлчета. Съпротивата на това минало бе огромна, впрегнаха се всички похвати, работеше се усилено и за изместване на обществения фокус и за компрометиране на Промяната. Е… не откриха кражби, не откриха нечисти сделки, не откриха престъпления, затова атакуваха лично", казва тя.

Бориславова беше в центъра на серия от компроматни кампании през цялото управление на "Промяната", като личният ѝ живот беше подложен на най-груби атаки - не само от жълти медии, но и от бивши коалиционни партньори от ИТН. Обвиненията срещу нея варираха от критики за професионалната ѝ компетентност въпреки образованието ѝ от Харвард до намеци за това, че имала връзка с премиера. Самата тя е сгодена за последния председател на 47 Народно събрание Мирослав Иванов.

На финала на кабинета БНТ отново "подгря" компроматите срещу Петков и нея, като публикува снимка с двусмислен ракурс, на която изглеждаше, че едва ли не двамата се държат за ръка по стълбите на Министерски съвет - кадър, който веднага провокира скандал.

"Промяната зависи от силни личности, но е по-голяма от всеки от нас поотделно", пише още Бориславова.

Тя благодари на Кирил Петков и Асен Василев, както и на целия екип на ПП, че "ме разбраха и подкрепиха, както във всеки друг момент от работата ни досега".

"От изборите на 2 октомври зависи промяната да продължи и да довършим започнатото. За да си дадем шанс да живеем, да се развиваме, да се борим, да бъдем щастливи - тук и сега", написа тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Двама в ГЕРБ, избрани с преференции, се отказаха в полза на Георг Георгиев

Изненадващ следизборен "листопад" в ГЕРБ Ловеч

"Капитан Андреево" ще стане обект от националната сигурност

Напрежението в БАБХ вкара служебния кабинет в обяснителен режим

WSJ: Украйна вече получава повече танкове от бягащите руснаци, отколкото от Запада

Русия се оказа най-големият "доставчик" на тежко въоръжение

Babylon Berlin 4: Новият сезон на култовия германски сериал тръгва по HBO Max

Часовникът спира в Берлин през 1930 г., точно след Голямата депресия и началото на възхода на Нацистката партия на Адолф Хитлер

Директорът на БАБХ Христо Даскалов е уволнен 3 дни след изборите

Даскалов: "Връщането на старите корупционни схеми започна"

ЦИК обяви разпределението на мандатите в 48 Народно събрание

Как ще изглеждат групите в новия парламент