"След като аз и премиерът бяхме призовани за това, че четем новините и следим медийните публикации, всеки български гражданин, който ги чете и следи, също може да бъде призован да даде обяснения" - това бяха думите на Лена Бориславова след разпита в прокуратурата в сряда.

Бориславова беше призована за снемане на показания заради това, че е присъствала по време на срещата на премиера Кирил Петков и главния прокурор Иван Гешев, на която е обсъждана липсата на резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност.

Петков, който също беше привикан в прокуратурата, представи списък с 19 имена на хора, за които има публични медийни сигнали за криминална дейност - вкл. санкционираните от САЩ по закона "Магнитски" Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков.

От ВКП съобщиха, че премиерът "не е изнесъл други данни, предоставени му от органите на изпълнителната власт, които служебно следва да упражняват законово установените им задължения по разкриване на престъпления"

На въпроса защо в папката с документи са предоставени медийни публикации, Бориславова напомни, че по силата на чл. 208 НПК информацията за извършено престъпление, съобщена от средства за масово осведомяване, е изрично посочен законен повод за започване на разследване.

"По време на срещата г-н Гешев обясни, че слабите резултати в борбата с корупцията се дължат на работата на съдилищата, следствените служби, МВР и некачественото законодателство, а по никакъв начин не е свързано с дейността на прокуратурата. Странно е, че когато тази среща бе проведена, изведнъж прокуратурата имаше възможността да се самосезира и да ни привика да даваме обяснения, без да търси съдействие от тези органи, които й пречат да си върши работата. Ако това е пречката, надявам се да бъде отстранена и институциите да започнат да си взаимодействат", каза тя след разпита.

Бориславова посочи, че политиката на правителството не изключва изискване и към МВР за съдействие в борбата с престъпността.

На въпроса дали споделя мнението на президента Румен Радев, че призовките от последните дни са институционален натиск върху правителството, тя каза: "Това е коментар, който не мога да отрека, но нека да видим как ще действа прокуратурата оттук нататък - дали ще има разследвания, дали тази информация ще им бъде полезна. Надявам се институциите да започнат да работят най-накрая".

От прокуратурата обявиха, че ще изискат от МВР и другите служби за сигурност "пълна информация за лицата, както и за това дали и какви действия са предприели съгласно законовите им правомощия".

"Прокуратурата адмирира изразеното желание от страна на министър-председателя Кирил Петков за взаимодействие между съдебна и изпълнителна власт, в частност МВР, с цел борба с престъпността и повече справедливост, каквито са очакванията на българското общество", се казва в съобщението.


Войната на призовките


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Съвременно изкуство и световна музика предлага фестивалът "Ritual Gatherings" на плаж Камчия

Това е ежегоден културен фестивал, съчетаващ музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали и екологични практики.

Мона Лиза в хола ви? Защо само Мона Лиза?

Tелевизорите The Frame - картини от една изложба

Китай търси съюзници в плановете си за нов международен ред

Първата цел са държавите от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка

МО отрича да е предоставяло български Су-25 за Украйна

"Това е хибридна информация", твърдят от министерството

Русия призова България да изтегли кораба "Царевна" от Мариупол

Въпреки условията за безопасно излизане, все още не са предприети мерки за изтеглянето на чуждестранните кораби, казват руските власти.

Аватарите на ABBA върнаха времето с 40 години назад с феноменален концерт в Лондон

"Този концерт трябва да се види, за да повярвате, че е истина"

Бившият директор на Лувъра е обвинен в незаконна търговия на антики

Разследващите се опитват да установят дали Мартинез е участвал в измама с артефакти