Лена Бориславова след разпита: Аз и премиерът бяхме призовани за това, че четем новините

"След като аз и премиерът бяхме призовани за това, че четем новините и следим медийните публикации, всеки български гражданин, който ги чете и следи, също може да бъде призован да даде обяснения" - това бяха думите на Лена Бориславова след разпита в прокуратурата в сряда.

Бориславова беше призована за снемане на показания заради това, че е присъствала по време на срещата на премиера Кирил Петков и главния прокурор Иван Гешев, на която е обсъждана липсата на резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност.

Петков, който също беше привикан в прокуратурата, представи списък с 19 имена на хора, за които има публични медийни сигнали за криминална дейност - вкл. санкционираните от САЩ по закона "Магнитски" Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков.

От ВКП съобщиха, че премиерът "не е изнесъл други данни, предоставени му от органите на изпълнителната власт, които служебно следва да упражняват законово установените им задължения по разкриване на престъпления"

На въпроса защо в папката с документи са предоставени медийни публикации, Бориславова напомни, че по силата на чл. 208 НПК информацията за извършено престъпление, съобщена от средства за масово осведомяване, е изрично посочен законен повод за започване на разследване.

"По време на срещата г-н Гешев обясни, че слабите резултати в борбата с корупцията се дължат на работата на съдилищата, следствените служби, МВР и некачественото законодателство, а по никакъв начин не е свързано с дейността на прокуратурата. Странно е, че когато тази среща бе проведена, изведнъж прокуратурата имаше възможността да се самосезира и да ни привика да даваме обяснения, без да търси съдействие от тези органи, които й пречат да си върши работата. Ако това е пречката, надявам се да бъде отстранена и институциите да започнат да си взаимодействат", каза тя след разпита.

Бориславова посочи, че политиката на правителството не изключва изискване и към МВР за съдействие в борбата с престъпността.

На въпроса дали споделя мнението на президента Румен Радев, че призовките от последните дни са институционален натиск върху правителството, тя каза: "Това е коментар, който не мога да отрека, но нека да видим как ще действа прокуратурата оттук нататък - дали ще има разследвания, дали тази информация ще им бъде полезна. Надявам се институциите да започнат да работят най-накрая".

От прокуратурата обявиха, че ще изискат от МВР и другите служби за сигурност "пълна информация за лицата, както и за това дали и какви действия са предприели съгласно законовите им правомощия".

"Прокуратурата адмирира изразеното желание от страна на министър-председателя Кирил Петков за взаимодействие между съдебна и изпълнителна власт, в частност МВР, с цел борба с престъпността и повече справедливост, каквито са очакванията на българското общество", се казва в съобщението.


Войната на призовките


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Урсула фон дер Лайен може да се кандидатира за ръководител на НАТО

Според в. "The Sun" редица държави-членки на НАТО са предложили фон дер Лайен да поеме военния съюз

09:32 - 01.04.2023

Xiaomi обави фотоконкурс за любители и професионалисти в България

Големият победител, ще се присъедини към локалния екип от фотографи на Xiaomi

09:08 - 01.04.2023

Андрю Тейт е пуснат под домашен арест след месеци, прекарани в румънския затвор

Андрю Тейт и брат му Тристан спечелиха обжалване и ще бъдат пуснати под домашен арест

09:04 - 01.04.2023

17-годишен ученик е задържан за фалшивите бомбени заплахи

Момчето е изпращало заплахи в сряда, четвъртък и петък

21:26 - 31.03.2023