Lenovo винаги са произвеждали консервативно изглеждащи и изключително надеждни продукти. Така да се каже, те правят бизнес от надеждността, особено когато говорим за серията ThinkPad.

По отношение на дизайна авангардност от тях по-скоро не се очаква - това са бизнес машини и техният език на дизайна говори на бизнес език. Разбира се, Lenovo наложиха пантите, които позволяват на екрана де се преобръща ( в модела Yoga), така че “йогите“ станаха най-популярните модели на компанията.

Ползвах ThinkPad Yoga в продължение на няколко години и мога да се изразявам само в суперлативи за него. Фактически обаче топ моделът на компанията е X1 – това са топ-машини и като софтуер и като изработка. Там Lenovo задаваше стандарт за супер лек и свръхпроизводителен лаптоп, насочен в огромната си част към бизнес аудитория с висок профил.

Преди няколко дни вкъщи (home office) пристигна тънка черно/червена кутия, изглеждаща като подарък, и с тегло, което навяваше усещане, че вътре има нещо сериозно.

Сега като прочетох горния параграф се сетих за разказа „Нещо, което се гърчи“ – един от най-смешните текстове П.Г. Удхаус, където мис Роберта Уикъм дава на Бърти Устър кутия, в която има змия. В тази нямаше змия, но нещо, което се „гърчи“ – със сигурност.

Отвътре излезе компютър с няколко различни лица и всяко едно има своя смисъл и употреба.

От една страна Think Pad X1 Fold e 13 инчов OLED дисплей, удивително тънък, особено като се има предвид, че целият хардуер – процесор, памет, дъно, охлаждане са там зад прегъващия се екран. Представете си го така – бърз XL таблет, прегъвате го (механизмът на прегъването се усеща много приятно при действие) и вече имате два екрана, на които можете да вършите различни неща.

Гърбът на X1 Fold е покрит с кожа. Когато го затворите, Х1 прилича на тефтер от тези, които много фирми подаряват за Коледа, но от луксозната серия за VIP партньори.

Lenovo ThinkPad X1 Fold в снимки: Един компютър в много форми

Х1 Fold работи с Windows 10, в този смисъл не искам да ви занимавам с операционната система. Има предварително инсталирани няколко характерни софтуера на Lenovo за диагностика и оптимизация на системата.

Самият екран е впечатляващо добър – в първия момент не ми се стори непознат, но после си дадох сметка, че от много години ползвам телефони с OLED дисплеи, и всъщност съм свикнал. Минаването от 6 на 13 инча обаче направо променя играта. Като го видите, ще ме разберете веднага.

В устройството има разработен от Lenovo софтуер, който помага да решите как точно искате да ползвате екрана – като книга, като прегънат вестник на масата, като голям таблет, или като прилично голям екран на работна станция.

В комплекта са включени клавиатура и писалка, и въпреки, че клавиатурата е по-скоро портативна, усещането при писане си е като при класически ThinkPad.

Клавиатурата може да се „залепи“ на една от двете половини, с магнити, и тогава устройството работи като малък лаптоп, но по-интересно му беше, че от другата – грешната – страна не може да се залепи, защото има нещо като отблъскващи магнити. Да не сбъркате. Можете да си я използвате отделена от устройството, а дисплеят да е на стойка на масата.

Зарежда се безжично от компютъра, когато то се носи като тефтер, или с микро USB.

Отстрани на клавиатурата е прикрепен ластик, май единственото докосване от аналоговия свят. В този ластик влиза Lenovo Mod Pen – масивна метална писалка, с която можете да пишете, рисувате, или просто да драскате по дисплея, което аз извършвах дълго време и с най-голямо удоволствие.

Повърхността на дисплея е гладка и леко хлъзгава, така че писалката се движи доста добре. Със сигурност може да се използва и за професионална работа, тъй като поддържа над 4000 степени на натиск.

ThinkPad X1 Fold е уникално устройство и няма аналог и конкурентен продукт.

Докато тестовия модел беше вкъщи, беше в ръцете ми почти непрекъснато. Изненадах се колко премислен и завършен е за продукт, който променя мисленето за компютрите.

Повечето ревюта биха завършили с фразата, че е много хубав, но е скъп, а аз бих казал, че е скъп, защото е хубав.


Технически данни:

Intel Core i5-L16G7

8GB LPDDR4X (4 267MHz)

1.4GHz - с опция при натоварване за работа на чипсета до 3.00 GHz

256 GB NVMe SSD (има и възможност до 1ТВ SSD памет)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024