Летящият "Кадилак" на General Motors - стъпка към транспорта на бъдещето

General Motors представи концепция за летящ автомобил по време на международното изложение CES 2021. От компанията показаха специално видео на безпилотен "Кадилак" – автономно превозно средство, което излита и каца вертикално и може да помогне на пътниците да преодолеят засиления трафик в градската среда.

„Това е бъдещето на въздушната мобилност и личния транспорт“, казаха от GM, докато показваха едноместния автомобил. Той е с възможност за вертикално излитане и кацане – т.нар. VOLT. Ще може да развива скорост до 88 км/ч.

Напълно електрическия летящ "Кадилак" разполага с 90-киловатов мотор, четири двойки ротора и батерии GM Ultium. Летящият автомобил има плъзгащи се назад врати, панорамен стъклен покрив и биометрични сензори. Отличава се с гласов контрол и технология за разпознаване на жестовете. Със своята визия напомня на електромобила Origin на компанията Cruise.

"Кадилак"-ът беше представен във видеоклип, част от виртуална презентация, водена от изпълнителния директор на GM Мари Бара. Една от най-богатите жени в света съобщи още през 2020, че компанията проучва алтернативни видове транспорт като въздушни таксита.

Директорът, отговорен за дизайна – Майк Симкоу, добави, че колата „ще пристигне скоро“, но отказа да даде повече подробности.

От Morgan Stanley очакват пазарът на летящите превозни средства да струва 1,5 трлн. долара до 2040 година, въпреки цялата несигурност.

Има и още автомобилни производители, които вече представиха концептуални въздушни превозни средства като част от бъдещите си планове. Това са Toyota, Hyundai и Geely Automobile.

Междувременно Fiat Chrysler обявиха ново партньорство с компанията за въздушна мобилност Archer за създаване на летяща кола.

General Motors вече черпи дивиденти покрай CES 2021, тъй като след представянето на проекта акциите на компанията се увеличиха с близо 9% и достигнаха до над 49 долара в сряда. Това е рекордно високо ниво, с което пазарната капитализация се доближи до 70 млрд. долара.


Peugeot и Fiat се сливат в четвъртата най-голяма автомобилна компания: Какво следва?

Ще има ли автомобил с марка Apple: Тайните и разкритията около проект "Titan"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Жълт код за опасно време е в сила за 18 области в страната

Предупреждението от първа степен е за валежи и гръмотевични бури.

07:45 - 24.07.2024
Политика

Изтрива ли някой националната памет 

Защо възпитанието в патриотизъм като антагонизъм е залог за бъдещи конфликти

07:40 - 24.07.2024
Важно днес

Бързият влак София-Варна дерайлира в района на гара Своге

Пътници разказват, че първо са усетили силна вибрация и след това един от вагоните е излязъл от релси.

07:25 - 24.07.2024