General Motors представи концепция за летящ автомобил по време на международното изложение CES 2021. От компанията показаха специално видео на безпилотен "Кадилак" – автономно превозно средство, което излита и каца вертикално и може да помогне на пътниците да преодолеят засиления трафик в градската среда.

„Това е бъдещето на въздушната мобилност и личния транспорт“, казаха от GM, докато показваха едноместния автомобил. Той е с възможност за вертикално излитане и кацане – т.нар. VOLT. Ще може да развива скорост до 88 км/ч.

Напълно електрическия летящ "Кадилак" разполага с 90-киловатов мотор, четири двойки ротора и батерии GM Ultium. Летящият автомобил има плъзгащи се назад врати, панорамен стъклен покрив и биометрични сензори. Отличава се с гласов контрол и технология за разпознаване на жестовете. Със своята визия напомня на електромобила Origin на компанията Cruise.

"Кадилак"-ът беше представен във видеоклип, част от виртуална презентация, водена от изпълнителния директор на GM Мари Бара. Една от най-богатите жени в света съобщи още през 2020, че компанията проучва алтернативни видове транспорт като въздушни таксита.

Директорът, отговорен за дизайна – Майк Симкоу, добави, че колата „ще пристигне скоро“, но отказа да даде повече подробности.

От Morgan Stanley очакват пазарът на летящите превозни средства да струва 1,5 трлн. долара до 2040 година, въпреки цялата несигурност.

Има и още автомобилни производители, които вече представиха концептуални въздушни превозни средства като част от бъдещите си планове. Това са Toyota, Hyundai и Geely Automobile.

Междувременно Fiat Chrysler обявиха ново партньорство с компанията за въздушна мобилност Archer за създаване на летяща кола.

General Motors вече черпи дивиденти покрай CES 2021, тъй като след представянето на проекта акциите на компанията се увеличиха с близо 9% и достигнаха до над 49 долара в сряда. Това е рекордно високо ниво, с което пазарната капитализация се доближи до 70 млрд. долара.


Peugeot и Fiat се сливат в четвъртата най-голяма автомобилна компания: Какво следва?

Ще има ли автомобил с марка Apple: Тайните и разкритията около проект "Titan"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Булевард България" и LG препоръчват: Най-добрите коледни филми на 2021

Тази година има много интересни истории с участието на Нина Добрев, Нийл Патрик Харис и други

МОН: Тестването на всички ученици на 6 декември е осигурено

МЗ са обещали доставка на още тестове другата седмица, за да може процесът да продължи

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев

Никола Минчев от "Продължаваме промяната" е председателят на 47-ия парламент

Минчев е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски" и е корпоративен адвокат

Спецпрокуратурата образува дело за корупционно престъпление в община Варна

След проверката на КПКОНПИ е образувано дело срещу служител на общината, чието име не се споменава