"Левски" отново заслужава уважение - на терена и по трибуните Снимка: © Facebook

Футболният "Левски" се сриваше постепенно през последното десетилетие. Докато "Лудогорец" се превърна в хегемон на родния футбол, столичният клуб загуби много от блясъка си и се озова на дъното, когато акциите му бяха разнасяни от Сашо Диков и за момент стигнаха дори до Бойко Борисов.

26-кратният шампион се превърна в обект на подигравки в този период. Пое го Наско Сираков, а единственото, на което можеше да стъпи, бяха брандът и любовта към феновете към клуба. Последваха много трудни месеци. В началото на настоящия футболен сезон "Левски" бе на ръба на фалит. С огромна подкрепа от публиката си обаче посоката бе обърната и "Левски" отново се насочи нагоре. А само няколко месеца след най-тежкия момент в модерната история на отбора, спечелването на рекордната 27-ма Купа на България изглежда само началото на пътя.

Спрете играта: "Левски" няма нужда от нов "бащица" Спрете играта: "Левски" няма нужда от нов "бащица"

Факторът "Мъри"

Докато финансовата и морална подкрепа на феновете остава с ненадминато влияние за възраждането на клуба, наред с усилията на ръководството, неоспоримият архитект на спортно-техническия ренесанс е Станимир Стоилов.

Един от най-добрите български треньори за всички времена отново се завърна в "Левски" в началото на септември. По време на неговия първи престой на тази позиция, отборът спечели два пъти Купата на България, два пъти първенството и веднъж Суперкупата. След уволняването му през 2008 г. клубът успява да добави само още едно отличие в колекцията си.

В трудните настоящи условия Стоилов съумя да изгради състав с характер, да наложи млади таланти и да им вдъхне увереност. "Този отбор на "Левски" върна уважението към себе си," каза специалистът след победата над "ЦСКА" на финала за Купата на България в неделя.

По време на целия поход към трофея на вратата бе 17-годишният Пламен Андреев, а 18-годишният Марин Петков вкара решаващ гол на полуфинала с "Лудогорец". На финала трябваше малко късмет, като решаващ се оказа гол след рикошет, но успехът и празненствата бяха напълно заслужени.

Класа по трибуните

След като през този труден период феновете многократно демонстрираха отдадеността си към клуба и го спасиха от крах, в неделя за пореден път демонстрираха класата си по трибуните на националния стадион "Васил Левски".

Колкото исторически и важен да бе мачът за техния любим отбор, те не пропуснаха да отбележат с транспаранти позицията си срещу руската агресия и подкрепата си към Украйна.

Надпис "Спасете Мариупол" и огромен транспарант "Декомунизация днес! Утре ще е късно!" украсиха синята агитка по време на финала.

"Винаги от правилната страна на историята. Обичам "Левски" и неговите свободолюбиви привърженици," написа Николай Козарски, застанал до знаме със задрасканa буква "Z", която се превърна в символ на руската инвазия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024