ФК "Левски" осъди расистките изказвания на Гонзо Снимка: © Getty Images

Ръководството на ПФК "Левски" публикува декларация, с която осъжда коментарите на Георги Иванов - Гонзо, провокирали скандал заради расистки внушения.

Иванов, който е бивша легенда на сините, беше подложен на сериозни критики заради твърдението си, че докато е технически директор в БФС, няма да допусне "чужд играч с чужд паспорт и с друг цвят на кожата" да играе в националния отбор.

"ПФК Левски“ се разграничава и осъжда изказването на техническия директор на БФС и бивш изтъкнат футболист на клуба Георги Иванов от 24.01.2023 г. ПФК Левски“ не приема расизма и дискриминацията под каквато и да е форма", се казва в кратката позиция на клуба.

Гонзо се опита да смекчи тона - но без да се извини за грубостите - като обяви, че репликите му са погрешно интерпретирани. Думите му обаче бяха приети крайно негативно, включително от бивши национали като Стилиян Петров, който определи случилото се като отражение на "гнилата и невежа култура, която съществува сред ръководителите на футбола ни днес".

Петров е част от екипа на Димитър Бербатов, който близо 2 години се бори за смяна на Изпълкома на БФС под несменяемия Борислав Михайлов.

Въпреки че "Левски" първоначално подкрепяше запазването на Михайлов начело на БФС, в последните месеци клубът открито пое кампания за пълна реформа на футболния съюз.

Антирасистката позиция на "Левски" се оказа не по вкуса на една от фракциите на феновете - "Ултрас Левски". Организацията обяви, че "твърдо се противопоставя" на това, че ръководството на клуба атакува Гонзо.

"Не става ясно кой по-точно искаше мнението на клуба и кое е налагало клуба да "осъжда" изказване на Гонзо, което няма нищо общо с клуба" се казва в публикация във Facebook-страницата им.

Според ултрасите изказването на Иванов било "изкарано от контекст" и се учудват дали клубът е против това в националния отбор да играят "млади българи, а не бразилци, нигерийци или сърби".

"Ултрас Левски" не коментират друг елемент от изявлението на Гонзо - критиките му срещу феновете на "Левски" от Националния клуб на привържениците, които поискаха да бъдат отменени контролните срещи с руски отбори заради войната в Украйна и убедиха ръководството да го направи.

Иванов обяви преди дни, че "феновете не може да определят с кой отбор да играе "Левски", защото това било "малко непрофесионално".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Изтекли документи доказват плановете на Путин за световна кибервойна

Файловете Вулкан разкриват как руските служби ползват частни компании за кибератаки

21:03 - 30.03.2023

Илина Мутафчиева: Държавата сме ние самите и от нас зависи да имаме нормален живот

Защо човек от неправителствения сектор решава да влезе в политиката?

19:51 - 30.03.2023

Здравното министерство подписа договора за медицинските хеликоптери

Първата от шестте въздушни линейки трябва да бъде доставена през декември 2023 г.

19:49 - 30.03.2023

Русия обвинява България и Чехия, че ремонтират украински вертолети без лиценз

Москва твърди, че е забранила износ на резервни части, който е забранен много преди това от европейските санкции

18:29 - 30.03.2023

Ръководителят на МОК отхвърли критиките и се застъпи за връщането на руснаците в спорта

критиките на правителствата към завръщането на Русия в спорта са достойни за съжаление

17:24 - 30.03.2023

Всеки стажант във Vivacom ще черпи знания и опит от различни отдели на компанията

360-градусов професионален опит предлага Vivacom по повод 20-ата годишнина на стажантската си програма

17:24 - 30.03.2023

„Несравним цвят и яркост“: Диамантът The Eternal Pink отива на търг за $35 млн.

Цветните диаманти, особено розовите, напоследък достигат най-високи цени

17:11 - 30.03.2023