Гонзо се оплете в оправдания след расисткото си изказване

Георги Иванов-Гонзо продължи да предизвиква удивление с размислите си за това кои играчи имат право да носят националната фланелка на България според месторождението си.

Твърденията му, че "чужд играч, с чужд паспорт и друг цвят на кожата" нямали място в отбора, бяха посрещнати със сериозни критики заради расистките внушения.

Бившият национал Стилиян Петров ги нарече отражение на "гнилата и невежа култура, която съществува сред ръководителите на футбола ни днес", и обвини "няколко необразовани индивида" за това, че България търпи щети в "затъването в миналото".

Пред БТА Георги Иванов се оплаква, че репликата му е "интерпретирана по всевъзможни начини" и че е "извадена от контекста", но все пак прави опит да омекоти оригиналните си грубости.

"Принципната ми позиция е ясна – в българския национален отбор трябва да играят футболисти с български произход и българско самосъзнание, независимо дали са родени в страната или не", обяснява той.

Иванов прави сравнение между подбора на футболисти в клубните отбори и националния тим, като заявява, че "в националните отбори става дума за кауза, която няма как да бъде купена или подправена".

Гонзо сам признава, че БФС търси как да привлече момчета, които са с чуждо гражданство и са израснали в чужбина като деца на емигрантски семейства, защото имат качества за национали.

Той дава пример с интереса към Лукас Петков, който е роден във Фрийдберг, играе в германското първенство и няма българско гражданство - но БФС "се старае да оформи документите му", за да го вземе. Други като Илия Груев и Доминик Янков са израснали в Германия и Канада и имат второ гражданство, но досега не е имало проблем да играят за тима.

При юношите, младежите и мъжете - национали има и няколко цветнокожи играчи като Георги Пешев, Силвестър Джаспър и Стивън Жерард Жан Ив Гаоте, родени в смесени бракове, които също формално не отговарят на неадекватното дискриминационно условие на Гонзо.

В обяснението си обаче той твърди, че наблюдавали "доста играчи, които имат български корени" и "всички те са добре дошли, защото са наясно какво означава България, а и съм убеден, че българската публика ще ги приеме. Тъй че категорично не става въпрос за расово или етническо разграничение, а за момчета, които разбират стойността на националната фланелка".

Дори настоящият треньор на тима Младен Кръстаич е чужденец - гражданин на Босна и Херцеговина - което прави оправданията на Иванов с "българското самосъзнание" още по-странни.

Обясненията на Гонзо бяха осъдени от Стилиян Петров, който е част от екипа на Димитър Бербатов срещу действащото ръководство на БФС (в което е Гонзо).

"Наистина съм шокиран и натъжен от думите на техническия директор на нашата футболна федерация, които осъждам по най-категоричен начин. Това, че някой може да вярва в подобни неща, е напълно погрешно, но висш ръководител на организация с такава отговорност и влияние да смята, че подобно дискриминативно изказване е приемливо, е просто върхът на абсурда. То отразява гнилата и невежа култура, която съществува сред ръководителите на футбола ни днес", казва Петров.

"Футболът трябва да е за всички. Всеки трябва да се чувства добре дошъл. Възможностите трябва да се предоставят въз основа на таланта и заслугите, а не на родословието. Футболът има силата да обединява общностите, но този начин на мислене насърчава разделението и негативизма в нашата игра", казва още той.

Петров призовава за спешна промяна в БФС: "Нуждаем се от ръководство, което иска да привлече всички, отворено е за изслушване и насърчава най-доброто, независимо дали става въпрос за хора или идеи, откъдето и да идват те".

Скандално расистко изказване на Гонзо: "Играч с друг цвят на кожата няма да играе за България"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

По случая от 22 април сигнал е подала и съпругата на Стоянов

14:45 - 24.04.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да се откажем, нито ще се предадем

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни

12:31 - 24.04.2024
Живот

Олена Грицюк - бежанката от Чернигов, която преведе "История Славянобългарская" на украински

Архитектката сама превежда и оформя Паисиевото издание

11:48 - 24.04.2024
Важно днес

Не МВР, а bTV разпространи още кадри от инцидента с журналиста Димитър Стоянов

И те обаче поставят въпрос дали конфликтът не започва по-рано

11:25 - 24.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" даде заявка за своя парламентарна група в новия парламент

Партията се регистрира самостоятелно за участие в изборите на 9 юни

11:24 - 24.04.2024