Снимка: © ВМА

"На маймуни ни направиха, луди станахме" - с тези думи д-р Георги Миндов, председател на сдружението на Софийските общопрактикуващи лекари, описа "организацията" по снабдяването на кабинетите с ваксини за Covid-19. 

В сряда се оказа, че столичните джипита са принудени да се редят на опашки, за да получат не повече от 3 флакона с ваксини. При AstraZeneca това означава, че препаратите ще бъдат достатъчни за поставянето на една доза на 30 души. 

В същото време д-р Миндов коментира, че колегите му имат списъци със стотици чакащи пациенти - включително възрастни и хронично болни хора, които са част от приоритетната четвърта фаза на Националния имунизационен план. 

"Аз отидох следобед със скандал. Пълен хладилник, няма никой в кабинета. Аз съм представител на лечебно заведение, имунизационен център, а ми се казва "За теб няма". След мен дойде колега със списък от 400 души, записани от януари, в приоритетна четвърта фаза - рисковата група, която пълни болниците. В следващия момент идват от център с 40 човека записани - на тях дават, а на онзи с 400 души не дават", коментира личният лекар. 

Той призова здравните власти да не допускат подобни злоупотреби и да изпълнят обещанията си за логистика и подкрепа на личните лекари. 

"Коридорите са си коридори, но искаме приоритетно да бъдат зареждани личните лекари, за да ваксинират четвъртата фаза. Искаме разпределение от 3 към 1 в полза на приоритетната фаза. Ако получат 1000 ваксини, 75% от тях да са за пациентите от четвъртата фаза, а зелените коридори за млади, здрави и напористи да бъдат 25%", каза д-р Миндов. 

"Имам 4 души починали, всички са над 80 г., с придружаващи заболявания. Същите тези трудно подвижни хора, които едва се дотътрят до кабинета, за да се ваксинират, не могат да се запишат през интернет, ако нямат деца. Те искат да бъдат при нас, записали са се от януари. Не може вчера ти да си се записал в електронния списък и да изпревариш човек от януарския списък, който не може да бъде "хакнат". Всеки ден забавяне при нас струва човешки животи. Когато има недостиг, трябва да се спазват фазите", каза още той. 

Сигнали за липсата на организация при осигуряването на ваксини за пациентските листи на личните лекари не са единични. 

"Ходим с личните си коли и с хладилни чанти, редим се на опашки, бутаме си, унизително е", казва общопрактикуваща лекарка от София пред "Булевард България". "Дават ни по 10 дози ваксини (т.е. един флакон на AstraZeneca), a при мен има семейство с онкоболен. Само неговите роднини, които искат да го предпазят, са четирима. Това са половината ваксини". 

Само в Столична община са регистрирани над 60 центъра за имунизации - сред тях са не само големите болници и диагностично-консултативни центрове, но и болници за ортопедия и спортна медицина, центрове за дентална помощ и др.

Те са включени в електронния регистър на "Информационно обслужване", където всеки може да си запише час за имунизация, дори да не попада в приоритетна група. 


Избор на ваксина срещу Covid-19 ще има, ама друг път

НОЩ: Толкова стръмно покачване на смъртността от Covid-19 не е имало от септември 2020


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?

Netflix ще покаже скандалното интервю на Даяна - въпреки несъгласието на принц Уилям

Новият сезон на The Crown връща един от най-травмиращите спомени за кралското семейство