Личен лекар: Чакаме с часове, за да получим до три флакона ваксини Снимка: © ВМА

"На маймуни ни направиха, луди станахме" - с тези думи д-р Георги Миндов, председател на сдружението на Софийските общопрактикуващи лекари, описа "организацията" по снабдяването на кабинетите с ваксини за Covid-19.

В сряда се оказа, че столичните джипита са принудени да се редят на опашки, за да получат не повече от 3 флакона с ваксини. При AstraZeneca това означава, че препаратите ще бъдат достатъчни за поставянето на една доза на 30 души.

В същото време д-р Миндов коментира, че колегите му имат списъци със стотици чакащи пациенти - включително възрастни и хронично болни хора, които са част от приоритетната четвърта фаза на Националния имунизационен план.

"Аз отидох следобед със скандал. Пълен хладилник, няма никой в кабинета. Аз съм представител на лечебно заведение, имунизационен център, а ми се казва "За теб няма". След мен дойде колега със списък от 400 души, записани от януари, в приоритетна четвърта фаза - рисковата група, която пълни болниците. В следващия момент идват от център с 40 човека записани - на тях дават, а на онзи с 400 души не дават", коментира личният лекар.

Той призова здравните власти да не допускат подобни злоупотреби и да изпълнят обещанията си за логистика и подкрепа на личните лекари.

"Коридорите са си коридори, но искаме приоритетно да бъдат зареждани личните лекари, за да ваксинират четвъртата фаза. Искаме разпределение от 3 към 1 в полза на приоритетната фаза. Ако получат 1000 ваксини, 75% от тях да са за пациентите от четвъртата фаза, а зелените коридори за млади, здрави и напористи да бъдат 25%", каза д-р Миндов.

"Имам 4 души починали, всички са над 80 г., с придружаващи заболявания. Същите тези трудно подвижни хора, които едва се дотътрят до кабинета, за да се ваксинират, не могат да се запишат през интернет, ако нямат деца. Те искат да бъдат при нас, записали са се от януари. Не може вчера ти да си се записал в електронния списък и да изпревариш човек от януарския списък, който не може да бъде "хакнат". Всеки ден забавяне при нас струва човешки животи. Когато има недостиг, трябва да се спазват фазите", каза още той.

Сигнали за липсата на организация при осигуряването на ваксини за пациентските листи на личните лекари не са единични.

"Ходим с личните си коли и с хладилни чанти, редим се на опашки, бутаме си, унизително е", казва общопрактикуваща лекарка от София пред "Булевард България". "Дават ни по 10 дози ваксини (т.е. един флакон на AstraZeneca), a при мен има семейство с онкоболен. Само неговите роднини, които искат да го предпазят, са четирима. Това са половината ваксини".

Само в Столична община са регистрирани над 60 центъра за имунизации - сред тях са не само големите болници и диагностично-консултативни центрове, но и болници за ортопедия и спортна медицина, центрове за дентална помощ и др.

Те са включени в електронния регистър на "Информационно обслужване", където всеки може да си запише час за имунизация, дори да не попада в приоритетна група.


Избор на ваксина срещу Covid-19 ще има, ама друг път

НОЩ: Толкова стръмно покачване на смъртността от Covid-19 не е имало от септември 2020


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Apple трупа критики заради проблем с новия iPhone 15 Pro

Потребители се оплакват, че новите им iPhone 15 Pro и Pro Max прегряват

17:30 - 30.09.2023

Енергийният министър отиде при протестиращите миньори. Те му поискаха оставката

Енергийният министър тепърва ще "влиза в логиката" на това предложение

16:40 - 30.09.2023

Електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабет се отлагат

Мярката се налага само ден преди тези електронни рецепти да трябваше да влязат в сила

16:12 - 30.09.2023

Оръжейни компании се обединиха в нов съюз в подкрепа на Украйна

38 компании се включват в новия Алианс на отбранителната индустрия

15:16 - 30.09.2023

Изборите в Словакия изправят проруски бивш премиер срещу прозападните либерали

Оспорва борба между проруска партия и прозападните либерали в Словакия

15:06 - 30.09.2023

Бакалавърска програма "Инфлуенсър": Университет ще обучава студенти как да станат влиятелни личности

Университет предлага първата в света диплома за професионален инфлуенсър

13:39 - 30.09.2023