Снимка: © Булевард България

Смъртността сред пациентите с Covid-19 се увеличава с 53% на седмична база, а толкова рязко покачване на кривата не е засичано от септември 2020 г. насам, или от началото на есенния пик на епидемията. 

Това стана ясно от думите на ген. Венцислав Мутафчийски по време на брифинга на НОЩ. 

"Нарастването на седмична база е с 53%, което е силно обезпокоително", каза той, като коментира, че притесненията са свързани и с постепенното изчерпване на свободните легла за пациенти с коронавирусна инфекция по болниците. 

Само за няколко дни след разкриването на две нови Covid-клиники във ВМА са останали едва пет свободни легла към сутрешните часове на 11 март - при трима пациенти, чакащи в Спешното отделение с коронавирусна инфекция. 

"Не сме давали прекалено оптимистични данни в последните седмици, че нещата вървят в много правилна посока. Не, не вървят в правилна посока и би трябвало да се вземат мерки, защото ще се изчерпа медицинският капацитет", каза Мутафчийски. 

Само от началото на март досега са починали над 820 души с потвърдена коронавирусна инфекция. 

"Когато се изчерпат леглата, медицинските специалисти, лекарствата, възможностите на Спешна помощ, тогава има опасност много хора да не получат адекватна медицинска грижа, което би довело до още по-голямо нарастване на смъртността. Още по-актуално е хората да разберат, че трябва да спазват дистанция, да носят маски, да избягват всякакви публични събирания и да не подлагат себе си и близките си на риск", каза той. 

Главният здравен инспектор Ангел Кунчев коментира, че отказите от ваксинация сред представители на приоритетните групи в момента дават негативни резултати. 

В училище в страната едновременно са се разболяли 13 преподаватели, които не са се имунизирали. В старчески дом има 17 болни души, някои от които са в тежко състояние - всички са отказали имунизация преди месец, каза Кунчев. Те живеят в тесен контакт със стотина други души, които са си направили ваксинация, а сред тях няма нито един заразен. 

Въпреки негативните данни Костадин Ангелов обяви, че "няма как да се въведат мерки там, където хората не вярват в нуждата от тях". 

"Не е въпросът да издадем една заповед. Въпросът е да гарнатираме нейното спазване. Затова ще бъда максимално честен, там, където се налага да се вземат мерки, го правим. В Плевен при взетите мерки вчера ще има протест. От този протест като се съберат хората един до друг, какво ще се случи? Какъв ще е ефектът от взетите мерки", каза той. 

На въпроса "Премиерът ли Ви спира да затегнете мерките?"  - Ангелов отговори: "Лъжа, категорична. Никой не ни е спирал никога да вземаме каквито и да било мерки, слушаме какво казват експертите".

 Той обяви, че няма да остави управлението на Covid-кризата на някой от петимата заместник-министри на здравеопазването, защото "се е клел пред Народното събрание" да носи отговорността си "до края".


Няма основания за спиране на партидата от AstraZeneca, блокирана в Австрия

Личен лекар: Чакаме с часове, за да получим до три флакона ваксини


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Хотелите пак ще могат да настаняват бежанци от Украйна, но срещу 15 лв./ден

Кабинетът няма да ползва само ведомствени бази, а и семейни хотели и къщите за гости

Кирил Петков поиска Радев да свика КСНС за Северна Македония

Петков иска МВнР да внесе доклад за състоянието на преговорите със Скопие

Бойците от "Азовстал" прекратяват съпротивата след 86 дни война

Майките и жените на войниците молят Ердоган за помощ в спасението им

Авария в завода "Неохим" доведе до временно изпускане на азотни окиси

РИОСВ-Хасково: Отчетените стойности са под пределните норми

Беларус обвини съоснователя на NEXTA, че ръководи "терористична" организация

Страната въведе смъртно наказание за опити за извършване на "терористични актове" преди дни

Италия внася повече руски петрол въпреки планa за ембарго на ЕС

Само за този месец Русия е изнесла около 450 хил. барела на ден за Италия

Металните врати на НС изненадаха и Никола Минчев

"Аз също видях тези врати в момента, в който и всички вие"

Герхард Шрьодер най-накрая подаде оставка от "Роснефт"

Заедно с него напуска и бившият агент на ЩАЗИ Матиас Варниг

Москва спира доставките на газ за Финландия в събота

Финландският газов оператор каза, че е подготвен за ситуацията