Снимка: © Булевард България

Европейската агенция по лекарствата не препоръчва спиране на имунизациите с ваксини от партидата на AstraZeneca, която беше блокирана временно в Австрия заради случай на белодробна емболия при имунизирана пациентка. 

България е една от 17-те държави, в които тази партида е доставена още през февруари (около 31 000 дози), като почти всички вече са поставени и на този етап няма нито един сигнал за тежки странични ефекти от нея

Това каза директорът на българската Агенция по лекарствата Богдан Кирилов на брифинга на НОЩ. Сред съобщените сигнали има данни за общи грипоподобни симптоми и временна повишена температура, но честотата им сред имунизираните с партидата се оказва по-ниска от общата за всички ваксини и за тези на AstraZeneca. 

"На този етап ЕМА не препоръчва блокиране, не трябва да има притеснения по отношение на безопасността. Това само показва, че системата за проследяване на безопасността работи", каза Кирилов. 

Здравният министър Костадин Ангелов отдаде на "търговска война" споровете около избора на иРНК или аденовирусна ваксина. 

"Тече дебат за възможността за избор и че ваксината на AstraZeneca не е подходяща за лица над 65 г. Тези страхове трябва да бъдат премахнати от съзнанието на хората, защото те са неверни. Когато говорим за ваксина на една или друга фирма-производител, британските изследвания показаха, че и двете създават достатъчно високо ниво на сигурност. В медийното пространство се води търговска война между фирми. Заложници са хората. Най-добрата ваксина е наличната. Всички стратегии, които са избрани на основата на една от двете ваксини, дават резултат", каза Ангелов, като цитира примера на Израел (ваксинирал почти изцяло с Pfizer) и Великобритания (масово имунизиране и с Pfizer, и с AZ).

Ангелов отрече критиките, че възрастните пациенти не се имунизират приоритетно, като обяви, че близо 50% от всички хора, получили поне една доза, са над 60-годишна възраст. Това все пак е много нисък дял от всички български граждани в най-рисковата възрастова група, а личните лекари, които съставят списъци със свои хронично-болни пациенти и пенсионери, се оплакват от липсата на достъп до ваксини. 

Какви количества от ваксините се очакват в следващите седмици? 

- на 12 март ще пристигнат 31 200 дози от AstraZeneca - един ден забавяне от оригиналния план, но 2400 дози повече от предварително очакваното; 

- на 15 март ще пристигнат 21 060 дози от Pfizer; 

- в средата на следващата седмица ще пристигнат 33 600 дози от Moderna;

- в края на следащата седмица се очакват още 36 000 дози от AstraZeneca.

 През април: 

- очакват се 250 000 дози от Pfizer и над 80 000 дози от Moderna

- AstraZeneca още не е дала информация за това колко дози ще може да изпрати на България

- април е индикативният месец за първи доставки на Janssen/ J&J (ако бъде одобрена от ЕМА), но няма нито точна дата, нито точни количества 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски си сложи бустерна доза срещу Covid-19

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба

Годеникът на убитата американска влогърка Габи Петито също е открит мъртъв

Брайън Лондри беше основният заподозрян за убийството ѝ