Лилков не издържа до понеделник, прие номинацията за кандидат-кмет Снимка: © Facebook/@ВилиЛилков

Професор Вили Лилков избърза и обяви решението си за номинацията му за кандидат-кмет на София ден по-рано от очакваното. С публикация във Facebook той заяви, че приема да влезе в надпреварата за столичен градоначалник.

В поста си в социалната мрежа Лилков припомня „първия голям син митинг“ преди повече от 30 години, през които „гаулайтерите на 45-годишния режим се преустройваха“.

„Днес от нас се иска просто да забравим! Да забравим куфарчетата, фалитите на банките, инфлацията, опашките и купоните. Да забравим репресиите срещу онези, които режимът през зъби наричаше бивши хора“, пише Лилков, който е български учен и изследовател на престъпленията на комунистическата ДС.

„Аз няма да забравя и няма да сключа тази сделка! И не мога да се правя, че не виждам как София продължава да се управлява по системата „наши хора“ – некомпетентно, „на парче“ и расте, без да се развива. Имам опит, познавам столицата и нейните проблеми и съм готов с истинските решения!“, допълва той.

„Затова приемам да бъда кандидат за кмет, издигнат от тези, които също не могат да забравят.“

Лилков влиза в надпревара за кметския пост срещу издигнатия от ПП, ДБ и „Спаси София“ предприемач Васил Терзиев, около чиято кандидатура надвисна именно сянката на ДС – заради миналото на неговите роднини в службите.

„Искам да се извиня“: Васил Терзиев предлага закон за лустрацията и музей на комунизма

Проф. Лилков е едно от емблематичните лица на десницата. Неговата кандидатура е подкрепена от известни столични интелектуалци, които са свързани с дясната идея и борбата с комунистическия режим от края на 80-те и началото на 90-те години, от епохата на промените и основаването на СДС.

В инициативния комитет са емблематичните лица на десницата – като Богдана Карадочева, Васко Кръпката, Теди Москов, проф. Кирил Топалов, Тодор Токин, Ваньо Шарков, Иван Лечев, Аня Пенчева, Ивайло Цветков-Нойзи, а също и бившите министри на финансите и външните работи в кабинета на СДС Муравей Радев и Надежда Нейнски, издигна кандидатурата на Лилков.

Лилков бе един от учредителите на Демократи за силна България и няколко мандата общински съветник от СДС и Синята коалиция, както и заместник-председател на Столичния общински съвет. През 2014 г. беше избран за народен представител от групата на Реформаторския блок.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Безпрецедентно фиаско за председателя на долната камара на Конгреса

Лобито на Тръмп в Камарата на представителите свали ръководителя ѝ

07:37 - 04.10.2023

21 души загинаха при тежка автобусна катастрофа в Италия

Пътниците са били туристи, има и непълнолетни

07:13 - 04.10.2023

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023