Лицензът на "Делта гард" може да бъде отнет заради обвинение срещу съдружник Снимка: © Антикорупционен фонд

Лицензът за частна охранителна дейност на "Делта гард" може да бъде отнет от МВР заради повдигнато обвинение срещу един от двамата съсобственици на компанията.

От полицията съобщават, че са постъпили данни за "съдружник в дружеството, който е привлечен като обвиняем за престъпление от общ характер".

В 30-дневен срок от настъпване на това обстоятелство той е трябвало да прекрати участието си в търговското дружество, което не е изпълнено, посочват от МВР. Това е основанието за предприемането на административната санкция с отнемане на лиценза.

Фирмата вече е официално уведомена за действията на вътрешното министерство, което вчера обяви публично за мярката срещу "Делта гард".

Съсобственици с равни дялове в дружеството са двама души - Димитър Спасов (известен като Митко Каратиста) и Марин Русев.

Според неофициална информация на "Свободна Европа", обвинение е повдиганто срещу Спасов - и то още през 2019 г. заради "самоуправство, осъществено със сила или заплаха". Медията твърди, че МВР е получило официално данни за статута му на 14 октомври от НСлС, а на следващия ден те са били потвърдени от Окръжната прокуратура в Бургас. Не е ясно защо това не е станало още преди две години, когато е започнало производството.

"Делта гард" беше охранителната фирма, която се оказа свързана с основните "герои" на разследването "Осемте джуджета" на Антикорупционния фонд.

Охранителите й не допускаха собствениците на завода за асансьори "Изамет" до производствените бази. Според разследването, това е и фирмата, охранявала ресторанта "Осемте джуджета", където Петров е организирал срещите си с магистрати и бизнесмени.

Антикорупционният фонд беше подал сигнал срещу "Делта гард" през есента на 2020 г., но предходното ръководство на МВР е отговорило, че не са констатирани нарушения при охранителното дружество.

Преди няколко седмици екипи на "Делта гард" охраняваха и конгреса на Българския футболен съюз.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Столтенберг от Киев: Украинците се борят за свободата си. Москва се бори за имперски илюзии

НАТО е сключила договори за боеприпаси за Украйна на стойност 2,4 млрд. евро

17:41 - 28.09.2023

Дрогиран шофьор на камион уби 23-годишна жена в аварийната лента на АМ "Тракия"

Камион блъсна автомобил, спрял в аварийната лента заради спукана гума

16:59 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на Варна?

Десет кандидати се борят за кметското място във Варна

16:07 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на София?

Общо 22 кандидати се борят за кметското място в София

15:49 - 28.09.2023