Лицензът на "Делта гард" може да бъде отнет заради обвинение срещу съдружник Снимка: © Антикорупционен фонд

Лицензът за частна охранителна дейност на "Делта гард" може да бъде отнет от МВР заради повдигнато обвинение срещу един от двамата съсобственици на компанията.

От полицията съобщават, че са постъпили данни за "съдружник в дружеството, който е привлечен като обвиняем за престъпление от общ характер".

В 30-дневен срок от настъпване на това обстоятелство той е трябвало да прекрати участието си в търговското дружество, което не е изпълнено, посочват от МВР. Това е основанието за предприемането на административната санкция с отнемане на лиценза.

Фирмата вече е официално уведомена за действията на вътрешното министерство, което вчера обяви публично за мярката срещу "Делта гард".

Съсобственици с равни дялове в дружеството са двама души - Димитър Спасов (известен като Митко Каратиста) и Марин Русев.

Според неофициална информация на "Свободна Европа", обвинение е повдиганто срещу Спасов - и то още през 2019 г. заради "самоуправство, осъществено със сила или заплаха". Медията твърди, че МВР е получило официално данни за статута му на 14 октомври от НСлС, а на следващия ден те са били потвърдени от Окръжната прокуратура в Бургас. Не е ясно защо това не е станало още преди две години, когато е започнало производството.

"Делта гард" беше охранителната фирма, която се оказа свързана с основните "герои" на разследването "Осемте джуджета" на Антикорупционния фонд.

Охранителите й не допускаха собствениците на завода за асансьори "Изамет" до производствените бази. Според разследването, това е и фирмата, охранявала ресторанта "Осемте джуджета", където Петров е организирал срещите си с магистрати и бизнесмени.

Антикорупционният фонд беше подал сигнал срещу "Делта гард" през есента на 2020 г., но предходното ръководство на МВР е отговорило, че не са констатирани нарушения при охранителното дружество.

Преди няколко седмици екипи на "Делта гард" охраняваха и конгреса на Българския футболен съюз.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024