Литургиите у нас продължават, а католическият свят ги отмени Снимка: © Getty Images

Неделната литургия в храм-паметник „Св. Александър Невски“ в София не беше отменена въпреки препоръките на Националния оперативен щаб да се избягват масови мероприятия заради пандемията от коронавируса.

Това важи и за останалите църкви и храмове в България, докато литургиите във всички католически църкви бяха отменени този следобед.

На неделната литургия в „Св. Александър Невски“ присъстваха малко хора, предимно възрастни, предаде BTV в свой репортаж. Големият проблем обаче е, че вяравщите продължават да целуват иконите, макар дезинфекцията им да не е достатъчна. Това признаха служители на храма, които споделят, че не могат да ги забърсват след всеки човек.

Освен това, причастие на вярващите се дава с една и съща сребърна лъжичка, чрез която, според някои от тях, заразата не може да се разпространи.

На вратата на храма има дезинфектант и някои от хората смятат, че това е напълно достатъчна мярка срещу COVID-19. Нямат страх и твърдят, че вирусът не е опасен.

Един от вярващите, посетили литургията - депутатът от ДПС Йордан Цонев, каза пред BTV: „Не е опасно, защото ние, вярващите, знаем, че светите тайнства, които ще приемем – в тях не може да има зараза, тя няма как да се предаде“. Цонев е икономист и богослов по образование.

Предложенията на Светия синод са към текстовете на литургиите да бъдат добавени молитви срещу вируса.

Преди няколко дни стана ясно, че всички храмове на територията на Софийската епархия ще бъдат отворени и богослуженията няма да бъдат прекъсвани, независимо от разпространението на заразата от COVID-19. Това съобщиха от Софийската света митрополия в разпореждане, подписано от българския патриарх Неофит.

От митрополията призоваха да се избягва допир между вярващите, да се използват дезинфектанти и да се поддържа отлична хигиена. Все пак препоръчаха болните да избягват посещение на обществени богослужения, за да се спре евентуално заразяване на останалите вярващи.

В Софийската епархия попадат осем духовни околии – Софийска, Самоковска, Ихтиманска, Дупнишка, Радомирска, Кюстендилска, Трънска и Годечка.

Бачковският манастир, от друга страна, бе потънал в тишина тази неделя. Пред чудотворната икона на Св. Богородица нямаше нито един поклонник, предаде „24 часа“.

Служители на манастира споделят, че никога до момента не е било такава „пустош“.

„Друг път нито дъжд, нито сняг, нито вятър е спирал поклонниците. Пред чудотворната икона винаги е имало богомолци, а в днешния неделен ден няма нито един“, споделя жената, която дезинфекцира иконите, пода и седалките в църквата с препарат.

Продавачката на свещи в храма е сложила маска и ръкавици, за да се предпази от епидемията.

Няма хора и в района на Бачковския манастир – почти всички сергии, павилиони и ресторанти са затворени.

Иначе преди два дни католическите църкви в Рим затвориха врати поне до 3 април, като така бе създаден прецедент в модерната история. Единствено се разрешава малък брой места за молитва в някои манастири да бъдат отворени, пише Reuters.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024
Култура

„Диамантеното око“ разказва реалната история на Лейди Смърт, която убива 319 нацисти

Истинска история за млада библиотекарка, която се превръща в най-смъртоносната снайперистка през Втората световна война

12:56 - 26.04.2024
Текстове от партньори

Kaufland спестява над 11 млн. кг. хранителни отпадъци

10:38 - 26.04.2024