Литва даде нов мандат на президента си на фона на напрежението с Русия Снимка: © Getty Images

Действащият президент на Литва Гитанас Науседа спечели нов мандат на изборите в страната с голямо мнозинство от над 74% срещу премиера Ингрида Шимоните.

60-годишният икономист Науседа не се асоциира с нито една партия, докато Шимоните е кандидат на управляващия християндемократически "Съюз на отечеството".

Изборите се проведоха на фона на поредния сигнал за напрежение в региона заради разкритията, че Русия се готви да промени едностранно границите с Литва и Финландия.

И двамата кандидати на президентските избори подкрепят увеличаване на разходите за отбрана до поне 3 процента от БВП заради руската агресия. Нямат разногласия и по темата за НАТО, а САЩ се приема за най-важния съюзник на държавата. Подкрепата за Украйна е консенсусна сред големите политически сили.

Литва се опасява, че може да се превърне в следваща мишена на Москва след Украйна, въпреки че е член на НАТО. В първия тур на президентските избори се яви и отявлено проруски кандидат Едуардас Вайткус, който спечели 7,3% подкрепа, но гласовете за него в преобладаващо рускоговорящи градове стига до над 40%.

Изборите бяха белязани и от участието на крайния националист Ремигиюс Жемайтайтис, който скандализира обществото с антисемитските си изказвания, но успя да привлече 9,2% от всички гласували.

По-големи различия между водещите кандидати има по вътрешнополитическите проблеми. Науседа е католик и има консервативни възгледи по въпроси като абортите или LGBT. Литва обаче официално легализира еднополовите бракове преди години.

Загубата на премиера Шимоните се смята за сигнал за неуспех на управляващата коалиция на предстоящите парламентарни избори през есента.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Квартали в София остават без топла вода за няколко дни през август

Вижте къде няма да има топла вода от 5 до 16 август

13:00 - 22.07.2024
Бизнес

Ryanair обяви "съществено по-евтини" билети спрямо миналото лято

Нискотарифният превозвач отчита срив в тримесечната печалба

11:51 - 22.07.2024
Важно днес

Пожарът на границата с Гърция все още не е овладян

Температурите в следващите дни ще се понижат, според прогнозата на синоптиците

10:19 - 22.07.2024
Важно днес

Николай Денков върна втория мандат на Румен Радев

Кой и кога ще получи третия мандат зависи от Румен Радев

07:35 - 22.07.2024