Лондон дава нов шанс на европейци, пропуснали да заяват, че остават и след Brexit Снимка: © Getty Images

Преди няколко седмици британският вестник Guardian публикува историята на италианка, която от 14 години живее във Великобритания, но може скоро да се наложи да я напусне заради хаоса от правила след Брекзит.

Силвана (името е сменено) е инвеститор в технологична компания, има разрешение за постоянно пребиване и въпреки това е сред онези граждани на Европейския съюз, които не са разбрали как точно е уреден статутът им, след като Великобритания напусна общността. В нейната ситуация са стотици хиляди европейци, установили се в страната преди тя да напусне ЕС.

Действащата досега т.нар. схема за установяване предвижда гражданите на ЕС, които са живеели на Острова по-малко от 5 години преди Брекзит и са заявили след референдума, че искат да останат, да подадат отново молба за статут, когато престоят им вече е 5-годишен. Ако не го направят, те автоматично губят правата си на пребиваване, работа, наемане на имот или достъп до услуги във Великобритания.

Силвана обаче разбира, че е трябвало да подаде нова молба едва при опит да направи здравна застраховка на дъщеря си преди пътуване. А срокът за това е бил до юни 2021 г. Властите дълго време все пак допускат подаване на документи и със закъснение, ако за това има уважителна причина - например липсата на достъп до интернет, ограничени компютърни умения, недостатъчно добър английски език. Или ако европейските граждани не са разбрали навреме, че са длъжни да заявят отново уседналост, ако искат да останат.

Последното изключение от правилата е отменено през лятото на 2023 г. Няма точна статистика колко от близо 4 млн. европейски граждани във Великобритания, близо 200 000 от които българи - по неофициални данни, са в положението Силвана.

В крайна сметка британските власти решават да удължат сроковете за подаване на документи за статут на уседналост от европейци, които са пропуснали сроковете за това след Брекзит. Организации като The3million, която защитава правата на гражданите на страни от ЕС на Острова, обаче смятат, че връщането към старите правила е само частична победа.

"Разочаровани сме, че вътрешното министерство все още не приема документите за постоянно пребиване като достатъчна причина да можеш да кандидастваш по схемата за установяване и след крайния срок, и да очаква хората да се молят на колене и да съжаляват дълбоко, за това че не са разбрали навреме," казва Андрея Думитраке от инициативата.

Организацията провежда и разяснителна кампания за гражданите от ЕС във Великобритания.

Ситуацията с уверждането на статута на европейците, които вече живеят в Обединото кралство, идва на фона на обявения преди месец нов план на британското правителство, който цели да намали броя на мигрантите, пристигащи в страната. Той включва по-строги правила за издаването на визи, промяна на списъка на професиите, за които се търсят кадри, както и по-строги мерки за това работниците да имигрират заедно с някои членове на своите семейства.

Вътрешният министър Джеймс Клевъри Великобритания подготвя по-строг визов режим, за да намали броя на имигрантите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024