Лондон гони руския военен аташе, няма да търпи действията на Москва Снимка: © Getty Images

Великобритания обяви, че ще изгони руския военен аташе от страната, ще премахне дипломатическия статут на някои имоти и ще ограничи срока на валидност на руските дипломатическите визи.

Според вътрешния министър Джеймс Клевърли решението за това е взето заради "зловредните" действия на Русия както във Великобритания, така и в редица европейски страни и заради съмненията, че дипломатът е агент под прикритие на руските служби.

Според британските власти руските служби за сигурност са се опитвали да достигнат до местни депутати чрез кибератаки и контролирано изтичане на съдържанието на търговски документи между Великобритания и САЩ.

През април британски гражданин беше обвинен във "вражеска дейност" в полза на Русия, която е включвала и търсене на съучастници за подпалването на имот - собственост на Украйна, в Лондон.

Според Клевърли руското правителство е планирало да саботира военната помощ за Украйна от Полша и Италия, провеждало е шпионска дейност в България и Италия, както кампания по дезинформация и опити за нарушаване на гражданския въздушен трафик над Европа чрез заглушаване на GPS сигнал в близост до летища.

"В следващите дни можем да очакваме обвинения в русофобия, теории на конспирацията и истерия от руското правителство. Това не е нещо ново и нашият народ, както правителството няма да се поддадат и няма да бъдат взети на прицел от ботовете, троловете и лакеите на Путин," каза той.

Руският посланик в Лондон ще бъде уведомен за мерките и ще му бъде напомнено, че действията на Русия няма да бъдат толерирани по никакъв начин, съобщиха от британското министерство на отбраната.

"Нашето послание към Русия е ясно: Спрете незаконната война, изтеглете войските си от Украйна, спрете злонамерените си действия," заяви още Клевърли.

След руската инвазия в Украйна, Великобритания наложи санкции на стотици богати руснаци и компании, свързани с руската отбранителна индустрия, както и такива в енергийната индустрия и в обработката на диаманти и благородни метали.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Спасителни екипи издирват президента на Иран след инцидент с хеликоптер (Обновена)

Към момента няма информация какво е състоянието на Ебрахам Раиси

16:36 - 19.05.2024
Важно днес

Киев обвинява Русия, че атакува цивилни в Харковска област

Русия включи евтини, но смъртоносни планиращи бомби във войната в Украйна

11:46 - 19.05.2024
Живот

Адв. Мария Шаркова и спортът, който ѝ спаси живота

Move Her Mind, или защо жените трябва да спортуват

11:11 - 19.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ се обявиха против идеята ББР да отпуска безплатни кредити за държавни служители

Предложението е на служебната власт, но според ПП-ДБ това е опит за купуване на гласове от ГЕРБ на гласове

10:39 - 19.05.2024