Лондон по празниците? По-добре не си го причинявайте, стачките са навсякъде Снимка: © Getty Images

"Зимата на недоволството"/ “Winter of Discontent” - така във Великобритания наричат вълната от стачки, която заля страната. В началото на декември за първи път протест излязоха медицинските сестри, след тях поетапано започнаха да се включват и железопътни работници, шофьори на автобуси и други професии.

От днес в серията от стачки в Обединеното кралство се включват и 1000 служителите от Граничен контрол. На пръв поглед новината може би предвещава хаос по летищата и гари, но повечето паспортни проверки са автоматизирани и стават без наличието на човек - само със сканирането на задграничен паспорт. Същевременно военни и доброволци от Министерството на вътрешните работи ще сменят стачкуващите си колеги.

Стачката на служителите от граничен контрол ще продължи до Нова година. От вчера започна и 72-часова стачка на работниците по магистралите с искане за увеличение на възнагражденията. Стачкуват също жп работниците и служителите на Кралските пощи. За утре е насрочена стачка на шофьорите на автобуси. През седмицата стачкуваха медицинските сестри, шофьорите на линейки и парамедиците. Стачка са обявили и автошколите. Графикът с протестиращи е пълен до 7 януари. Има и онлайн карта на стачките, където може по пощенски код да се проверява какви стачки има в района.

Британците обаче приемат с разбиране исканията на стачкуващите. Животът в Великобритания е поскъпнал с над 10% за последната година, същевременно увеличенията на заплатите, които държавата предлага на протестиращите, са с около 2%. Медицинските сестри настояват за 19%.

Публичните финанси на Великобритания бяха подложени на голям натиск от нарастващите плащания на лихви по дълга и огромните разходи за субсидиране на сметките за енергия за потребителите и бизнеса.

Бюджетният дефицит за ноември възлиза на 22 милиарда британски лири (26,8 милиарда долара) – най-високите нива от 1993 г. и почти утрояване на показанията от 8,1 милиарда британски лири преди година, съобщи национална статистика в сряда.

Очаква общата сума да достигне 177 милиарда лири за пълните 12 месеца. При повече от 7,1% от БВП това би представлявало най-големият фискален дефицит от 2012-13 г., като оставим настрана пандемията.

Тези числа оставят на правителството на премиера Риши Сунак малко място за маневриране при уреждане на стачките, които обърнаха транспорта с главата на долу в навечерието на коледните празници.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024