Лорер: ДПС иска да реабилитира Пеевски през конституционната комисия Снимка: © Screenshot

"Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) все още не са търсили БСП за конституционно мнозинство, тъй като от там "казват едно, а после правят друго". За коалицията обаче конституционните промени са важни и затова ще търсят подкрепа от "огромно мнозинство". Това стана ясно от думите на депутата на ПП-ДБ Даниел Лорер в интервю пред bTV.

Той определи като "недопустим" факта, че в сряда санкционираният по закона "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски беше избран за член на комисията по конституционна реформа. Кандидатурата на Пеевски беше приета с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ" и с помощ от "Възраждане". Няколко души от ПП-ДБ се "въздържаха", сред тях и лидерите на коалицията. Този вот обаче накрая също се брои като "против" - гласят парламентарните правила.

"Нашата група гласува против. Дали си “против” или “въздържал се” - това е нюанс. Някои колеги отчитат свободата на всички колеги да номинират свои кандидати. Парламентарна традиция е това да не се дискутира. (Но) г-н Пеевски е спорна фигура и за нашата група беше недопустимо той да бъде част от конституционната комисия и го изразихме ясно", каза Лорер.

По думите му това, което ДПС се опитва да направи чрез разговорите за промени в Конституцията, е да "реабилитира" санкционирания по "Магнитски" депутат.

"Изисква се огромна политическа смелост да правиш правителство, подкрепено от ГЕРБ. И второ, да тръгнеш да правиш конституционна реформа, подкрепена от ДПС. (Те) искат да вземат максималния политически кредит от това. Реабилитацията на г-н Пеевски е едно от тях и така той стана редовен гост в нашите стаи", изтъкна представителят на ПП-ДБ.

Лорер изрази и притеснения относно вчерашното изказване на Тома Биков от ГЕРБ, че партията на Бойко Борисов няма да носи отговорност за действията на правителството, въпреки че то беше излъчено с нейна подкрепа. Той каза, че не разполага с информация как новият кабинет действа по въпроса с назначаването на нови зам.-министри, след като в последния си работен ден служебният премиер Гълъб Донев освободи всички политически кабинети.

Лорер увери, че от ПП-ДБ нямат договорка с ГЕРБ-СДС за назначаването на конкретни хора като зам.-министри.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

София посреща роуд шоуто на подкаста "Европеец"

17:26 - 15.05.2024
Кино и сериали

Max публикува официалния трейлър на втори сезон на "The house of dragon" (видео)

Премиерата на втори сезон ще бъде на 16 юни.

15:43 - 15.05.2024
Технологии

Koй е строителният милиардер Франк Маккорт, който иска да купи бизнеса на TikTok в САЩ?

Предприамачът иска да разбие монопола на най-големите социални мрежи

15:01 - 15.05.2024
Важно днес

КЗК проверява фирми на продуцента Нико Тупарев по жалба на съдружници

Проверката е за нелоялна конкуренция, а сигналът - от съдружниците му в "Еко Брикет"

14:08 - 15.05.2024
Важно днес

Украинските войски се изтеглят от някои части в Харков след руската офанзива

Президентът Зеленски отмени свои държавни визити в чужбина

13:50 - 15.05.2024
Важно днес

Служебният кабинет отпусна 39 млн. лв. за заплати, след като университети обявиха стачка (Обновена)

На 20 май държавните висши училища обявах, че няма да отворят врати

13:12 - 15.05.2024