Лоялните на Доган искат "спешна" среща с Главчев и Сарафов, оплакват се от политически репресии Снимка: © Facebook/Елван Атилла

Депутатите от ДПС-Доган настояват за среща със служебния премиер Димитър Главчев и главния прокурор Борислав Сарафов. Поводът за нея са оплаквания, че кметове, членове на партията и дори симпатизанти от лагера на Ахмед Доган са станали обект на политически репресии.

Пред журналисти един от двамата председатели на ДПС Джевдет Чакъров разказа за зачестили проверки от страна на МВР, ГДБОП, НАП и Комисията за противодействие на корупцията (КПК) срещу лоялните към Доган.

Те настояват за "спешна среща" с Главчев и Сарафов, на която да призоват "да не се допуска употребата на държавните институции с цел сплашване, разправа и възпрепятстване на свободата на изразяване".

"Никога през последните 35 години нито едно правителство, независимо дали редовно или служебно, не си е позволявало да използва държавните институции за изпълняване на поръчки на определени политически субекти и лица с цел всяване на страх и психоза", се казва в тяхна позиция, изпратена впоследствие до медиите.

На брифинга независимият депутат Джейхан Ибрямов, който напусна миналия месец групата на ДПС-Пеевски, се оплака от огромен натиск. Той разказа, че близки хора до неговото семейство са подложени на проверки от различни институции.

"Наши активисти са викани да дават обяснения в МВР, че уж са купували гласове за местните избори. Активирани са и кметове на общини от ГЕРБ. Не мога да съобщя имената, защото след това започва натиск върху тези наши членове и симпатизанта", каза той.

Само преди няколко дни стана ясно, че Ибрямов е замесен в на ГДБОП и НАП срещу предполагаема схема за укриване на данъци от търговия със зърно и торове. Двете служби и прокуратурата дадоха съвместен брифинг и говориха за арестуваните и обвинените, но така и не споменаха името на члена на ДПС.

Връзката на Ибрямов със случая беше осветена от сайтовете "24 часа" и ПИК, които съобщиха, че е конфискуван джипът му, формално регистриран като собственост на една от разследваните фирми.

Още през юли в разгара на разцеплението в ДПС депутатите от крилото на Ахмед Доган се оплакаха, че са обект на "безпрецедентен натиск". Тогава Чакъров каза, че разполага с информация за среща между представители на КПКОНПИ, Националната агенция по приходите (НАП) и Министерството на финансите с участието на "трето лице". По думите му на тази среща е било наредено да се започнат масирани проверки срещу народните представители от ДПС, заели страната на Доган.

НАП не само отрече твърденията, но и определи изказването на Чакъров като "груба намеса" в работата на Агенцията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

По идея на ГЕРБ отстраняването на Антон Славчев като шеф на КПКОНПИ се отлага

Решението за отстраняването на Антон Славчев беше отложено

20:15 - 12.09.2024
Важно днес

Столтенберг си намери нова работа след ръководния пост в НАТО

Той ще заеме друга позиция в областта на международната сигурност

18:02 - 12.09.2024
Важно днес

Екатерина Захариева ще трябва да отговаря за анти-ЛГБТ закона на изслушването си за еврокомисар

Темата е ключова в Европа, а ГЕРБ подкрепи закона, припомня Надежда Нейнски

17:57 - 12.09.2024
Важно днес

Пуснаха под домашен арест сина на бивш финансов министър, обвинен в убийство

Петър Александров е пуснат от ареста с електронна гривна

15:10 - 12.09.2024