Снимка: © bTV

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов критикува президента Румен Радев за първоначално проявената му пасивност спрямо делата на съдебната система.

В интервю за bTV Панов, чийто мандат изтича на 10 февруари 2022 г., каза, че ролята на държавния глава „не е да гледа отстрани“.

„Спомняте ли си "ЦУМ-гейт"? Тогава имаше пълни основания да се търси отговорност на г-н Цацаров като главен прокурор. Тогава той (б.а. - Радев) каза: „Крамолите във Висшия съдебен съвет не са дневния ред на България“. Всъщност, години по-късно се оказа, че дневният ред на ВСС стана и дневен ред на страната с избора на главния прокурор. Не вярвам в месиите, защото преди да вдигнеш юмрука, не съм чул той да е имал някакво изявление, което да е насочено към г-н Цацаров", каза председателят на ВКС.

„Всъщност, президентът изживя своя конституционен катарзис, когато преторианската гвардия на Гешев почука на неговата врата и влезе в президентството", продължи Панев.

Висшият съдебен съвет (ВСС) реши в четвъртък да открие процедурата по избор на нов председател на Върховния касационен съд на 30 септември. Панов зае тази длъжност през 2015 г. със 7-годишен мандат, като не може да бъде избиран повторно.

Самата процедура продължава няколко месеца, в които ще се правят номинации, ще се представя документация с мотивацията на кандидатите и кадровата им справка, както и концепциите им за управление. Накрая ВСС ще избере с гласуване новия председател на върховния съд.

На въпрос дали има „своя кандидатура за наследник“, Панов отвърна: „Ако ме питате дали ще номинирам някого – не, няма, защото смятам, че със самата моя номинация това ще минира неговия избор, предвид конфигурацията на Висшия съдебен съвет. Това обаче, което мисля и е важно, е да се видят кои ще бъдат кандидатите. И когато се види, нямайте никакво съмнение, че аз ще кажа своето мнение и ще изразя своето становище“.

Панов каза, че няма да е кандидат-президентът на „Демократична България“. „С начина, по който се изразявам, с различното мнение, което отстоявам, не съм убеден, че съм атрактивен за която и да е политическа формация", твърди той.

В началото Панов се съгласи да е кандидат за председател на ВКС, след това се отказа, а после пак даде съгласие. На въпрос защо първо е водел битка с ВСС, а след това е замълчал, той отговори: „Всъщност аз говорех тогава, когато цялата инфраструктура беше в ръцете на едни управляващи. Тогава всички мълчаха. Сега в момента не вярвам, че ще дойде новият месия. Това вече се е случвало многократно”, каза той и добави, че "управляващите мислят за съдебната система тогава, когато отидат в опозиция".

Панов коментира и спекулациите, че председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков може да е кандидат за ВКС. „Ако погледнете на сайта на ВАС ще видите, че той трудно в момента, в който се пенсионира, ще събере данни за своя стаж. Не бих подкрепил една такава кандидатура“.

"Тъжно ми е като чувам как във ВАС всичко е в единомислие, а във ВКС Панов е оставил хората да правят каквото си искат“, каза Панов. „Смея да твърдя, че в една демократична институция като съд, особено върховен съд, свободата на изразяване на мнение, свободата на взимане на решение по вътрешно убеждение е част от единството на този съд“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна си върна ключовия град Лиман (Обновена)

Падането му може да бъде най-голямата победа на Украйна на бойното поле след светкавичната контраофанзива

Ювал Ноа Харари разказва историята на човечеството – този път обаче в книга за деца

Писателят обяснява на по-малките за света, в който живеем, войната и климатичните промени

Запознайте се с "Optimus" - хуманоидният робот на Мъск, който ще "трансформира цивилизацията"

Роботът ще стане част от ежедневието на милиони хора и ще "трансформира цивилизацията", смята предприемачът.

Руски знамена, естрадна музика и викове "ура": Пищна церемония в Москва в чест на анексираните територии

Кремъл организира специален патриотичен концерт по повод незаконното анексиране на 4-те украински области

Нова двойка водещи ще води новините по БНТ

Досегашният водещ на новините Даниел Михайлов слиза временно от екран

Урсула фон дер Лайен: Газопроводът между България и Гърция е свобода от руската зависимост

От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа, заяви председателят на ЕК.

МОК: Руските спортисти, които не подкрепят войната, могат да се върнат към състезанията

Според президентът на МОК спортът трябва да бъде "нещо, което все още обединява хората и човечеството"

"Blonde" съживи мистериите около Мерлин Монро, но възмути някои зрители

Биографичният филм за Мерлин Монро се изкачи до върха на филмовата класация на Netflix още в първия ден, в който беше пуснат в платформата

Росен Христов: Пускането на интерконектора е стъпка напред, но не решава всички проблеми

Той определи интерконектора, по който ще тече азерски газ, като "много важен" за страната и за Европа.