Лозан Панов критикува Радев: Преди да вдигне юмрука, не съм го чул да говори за съдебна реформа Снимка: © bTV

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов критикува президента Румен Радев за първоначално проявената му пасивност спрямо делата на съдебната система.

В интервю за bTV Панов, чийто мандат изтича на 10 февруари 2022 г., каза, че ролята на държавния глава „не е да гледа отстрани“.

„Спомняте ли си "ЦУМ-гейт"? Тогава имаше пълни основания да се търси отговорност на г-н Цацаров като главен прокурор. Тогава той (б.а. - Радев) каза: „Крамолите във Висшия съдебен съвет не са дневния ред на България“. Всъщност, години по-късно се оказа, че дневният ред на ВСС стана и дневен ред на страната с избора на главния прокурор. Не вярвам в месиите, защото преди да вдигнеш юмрука, не съм чул той да е имал някакво изявление, което да е насочено към г-н Цацаров", каза председателят на ВКС.

„Всъщност, президентът изживя своя конституционен катарзис, когато преторианската гвардия на Гешев почука на неговата врата и влезе в президентството", продължи Панев.

Висшият съдебен съвет (ВСС) реши в четвъртък да открие процедурата по избор на нов председател на Върховния касационен съд на 30 септември. Панов зае тази длъжност през 2015 г. със 7-годишен мандат, като не може да бъде избиран повторно.

Самата процедура продължава няколко месеца, в които ще се правят номинации, ще се представя документация с мотивацията на кандидатите и кадровата им справка, както и концепциите им за управление. Накрая ВСС ще избере с гласуване новия председател на върховния съд.

На въпрос дали има „своя кандидатура за наследник“, Панов отвърна: „Ако ме питате дали ще номинирам някого – не, няма, защото смятам, че със самата моя номинация това ще минира неговия избор, предвид конфигурацията на Висшия съдебен съвет. Това обаче, което мисля и е важно, е да се видят кои ще бъдат кандидатите. И когато се види, нямайте никакво съмнение, че аз ще кажа своето мнение и ще изразя своето становище“.

Панов каза, че няма да е кандидат-президентът на „Демократична България“. „С начина, по който се изразявам, с различното мнение, което отстоявам, не съм убеден, че съм атрактивен за която и да е политическа формация", твърди той.

В началото Панов се съгласи да е кандидат за председател на ВКС, след това се отказа, а после пак даде съгласие. На въпрос защо първо е водел битка с ВСС, а след това е замълчал, той отговори: „Всъщност аз говорех тогава, когато цялата инфраструктура беше в ръцете на едни управляващи. Тогава всички мълчаха. Сега в момента не вярвам, че ще дойде новият месия. Това вече се е случвало многократно”, каза той и добави, че "управляващите мислят за съдебната система тогава, когато отидат в опозиция".

Панов коментира и спекулациите, че председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков може да е кандидат за ВКС. „Ако погледнете на сайта на ВАС ще видите, че той трудно в момента, в който се пенсионира, ще събере данни за своя стаж. Не бих подкрепил една такава кандидатура“.

"Тъжно ми е като чувам как във ВАС всичко е в единомислие, а във ВКС Панов е оставил хората да правят каквото си искат“, каза Панов. „Смея да твърдя, че в една демократична институция като съд, особено върховен съд, свободата на изразяване на мнение, свободата на взимане на решение по вътрешно убеждение е част от единството на този съд“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ предлагат на ГЕРБ да подпишат меморандум или да се отиде на избори "две в едно"

В документа са записани предложения за реформи в няколко области

19:44 - 20.02.2024
Важно днес

ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток" 3 спира работа в полунощ

Договорът на централата с НЕК изтича, работници няма да се съкращават

19:29 - 20.02.2024
Важно днес

Два билборда под прозорците на Митрофанова ще напомнят за Навални

ДСБ постави паната на метри от резиденцията на Елеонора Митрофанова

18:11 - 20.02.2024
Важно днес

Четири години по-късно: тунелът "Железница" най-после е отворен

Съоръжението на АМ "Струма" е пуснато близо 2 г. след края на строителството

17:32 - 20.02.2024
Бизнес

КЗК одобри нова ключова сделка: Арабски оператор придобива контрола над Yettel

Решението на антимонополната комисия е взето на 15 февруари

15:31 - 20.02.2024
Кино и сериали

Дългата и мъчителна история на филмите за "Фантастичната четворка"

Може ли филм за Фантастичната четворка най-накрая да има безусловен успех?

15:30 - 20.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска ревизия на медицинските стандарти заради случая "Даная"

И след ротацията ПП-ДБ ще следи отблизо болниците заради случая "Даная"

15:15 - 20.02.2024