Lufthansa пуска нова авиокомпания, която ще лети и до България Снимка: © Lufthansa Group

Lufthansa пуска нова дъщерна авиокомпания. Първият полет на Lufthansa City Airlines е планиран за края на месец юни. Тя ще реализира свързващи полети за компанията майка от основните ѝ центрове в Мюнхен и Франкфурт.

Освен вътрешни полети, компанията ще изпълнява и курсове до френския град Бордо, както и до Бирмингам и Манчестър във Великобритания, става ясно от материал на Euronews.

През 2025 година се очаква да бъдат включени още дестинации, включително до София.

Сред маршрутите, които се очаква да бъдат открити през 2025 г., са още Букурещ, Хелзинки, Осло, Люксембург, Дъблин. Барселона, Белград, Краков, Загреб и други.

Нискотарифната компания ще осъществява полетите със самолети Airbus A320neo Airbus A319-100

Според заявката на компанията майка Lufthansa, новата авиокомпания ще предлага удобни връзки и ще помогне за намаляване на разходите, както и за засилване на конкурентоспособността при кратките полети, които обслужват къси разстояния.

Синдикатите обаче подозират, че с този ход Lufthansa ще се опита да заобиколи договорните задължения за служителите в Lufthansa Group, които са били насърчавани да кандидатстват за роли в новата авиокомпания.

Центърът за авиация (CAPA) твърди, че Lufthansa City Airlines е „още една платформа за подпомагане на Lufthansa Group в прилагането на ограничителни условия в договорите с пилотите, като по този начин намалява разходите за труд и увеличава гъвкавостта на труда“.

Стачки на наземния персонал на lufthansa през март доведоха до хаос на едни от най-натоварените летища във Франкфурт и Мюнхен. Полетите на повече от 200 000 пътници бяха засегнати от закъснения или отменени, включително и до София.

Тогава синдикатите настояваха за увеличение на заплатите с повече от 12%.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024