"Луиз Мишел" на Банкси получи помощ от друг кораб, а италианските власти спасиха 49 мигранти Снимка: © twitter.com/MVLouiseMichel

Спасените мигранти на спонсорирания от графити-художника Банкси кораб „Луиз Мишел“ са били прехвърлени успешно на друг, по-голям кораб в Средиземно море – Sea-Watch 4. В същото време италианските власти са евакуирали успешно 49 души, съобщиха организаторите на операцията в Twitter.

„Току-що прехвърлихме всички останали хора на борда на Sea-Watch 4, на който сега се намират около 350 души. Това не е краят. Настояваме за място за безопасност за всички оцелели – сега“, написаха от „Луиз Мишел“ в социалните мрежи.

Корабът на Банкси бедства с близо 200 души на борда

Корабът и неговият екипаж получават финансиране от Банкси, за да помагат на мигрантите от Северна Африка да прекосят Средиземно море в безопасност. В събота обаче положението беше бедствено, тъй като екипажът трябваше да спасява потъваща лодка със 130 души на борда.

Часове по-късно обаче Sea-Watch 4 се притече на помощ и 219 души са били прехвърлени на него от „Луиз Мишел“. Информацията бе потвърдена в Twitter от Sea-Watch International. „Сега имаме около 350 души на борда, които трябва да бъдат свалени на безопасно пристанище, колкото се може по-скоро“, гласеше съобщението.

Организаторите на мисията съобщиха, че „Европа обръща гръб“ на мигрантите, но италианската брегова охрана първа е отговорила на призивите. Тя е свалила на брега „49 от най-засегнатите хора“ на "Луиз Мишел" - още преди трансфера на останалите към Sea-Watch 4.

Върховният комисариат на ООН за бежанците призова европейските страни да приемат стотици мигранти, спасени в морето от кораби на хуманитарни организации. Според техните данни – бедстващи имало и на трети кораб.

„Липсата на съгласие относно регионален механизъм за дебаркиране не е извинение да се отказва безопасно евакуиране на застрашени хора и да не им се предлага нужната помощ, както изисква международното право“, съобщиха от ООН.

Още в четвъртък „Луиз Мишел“, кръстен на известната френска анархистка, качи на борда си 89 души и ги спаси от удавяне. Десетчленният екипаж после помогна на още 130 човека, включително много жени и деца. Така обаче се оказа, че не може да се движи поради препълнения си капацитет и призова властите за помощ. По същото време сал с 33 мигранти останал в морето, а вече имало и един загинал.

От кораба, спонсориран от Банкси, написаха, че всички салове с мигранти, които са забелязани, биват прикрепени към плавателния съд, докато се чака помощ. Това се е случило и с гореспоменатия, но от „Луиз Мишел“ предупреждават за още един такъв на юг в Средиземно море. Той засега не може да бъде достигнат, затова организаторите на мисията призоваха властите в Малта да спасят бедстващите там. „Не им позволявайте да се удавят“.

По данни на ООН – до момента през годината 443 души са загинали или изчезнали, опитвайки се да преминат през Средиземно море от Северна Африка към Европа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Д-р Благомир Здравков: Епидемия от коклюш може да се преодолее с ваксинация

При-най малките бебета симптомите на болестта може да не са кашлица

10:07 - 21.04.2024
Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024