Снимка: © twitter.com/MVLouiseMichel

Спасените мигранти на спонсорирания от графити-художника Банкси кораб „Луиз Мишел“ са били прехвърлени успешно на друг, по-голям кораб в Средиземно море – Sea-Watch 4. В същото време италианските власти са евакуирали успешно 49 души, съобщиха организаторите на операцията в Twitter.

„Току-що прехвърлихме всички останали хора на борда на Sea-Watch 4, на който сега се намират около 350 души. Това не е краят. Настояваме за място за безопасност за всички оцелели – сега“, написаха от „Луиз Мишел“ в социалните мрежи.

Корабът на Банкси бедства с близо 200 души на борда

Корабът и неговият екипаж получават финансиране от Банкси, за да помагат на мигрантите от Северна Африка да прекосят Средиземно море в безопасност. В събота обаче положението беше бедствено, тъй като екипажът трябваше да спасява потъваща лодка със 130 души на борда.

Часове по-късно обаче Sea-Watch 4 се притече на помощ и 219 души са били прехвърлени на него от „Луиз Мишел“. Информацията бе потвърдена в Twitter от Sea-Watch International. „Сега имаме около 350 души на борда, които трябва да бъдат свалени на безопасно пристанище, колкото се може по-скоро“, гласеше съобщението.

Организаторите на мисията съобщиха, че „Европа обръща гръб“ на мигрантите, но италианската брегова охрана първа е отговорила на призивите. Тя е свалила на брега „49 от най-засегнатите хора“ на "Луиз Мишел" - още преди трансфера на останалите към Sea-Watch 4.

Върховният комисариат на ООН за бежанците призова европейските страни да приемат стотици мигранти, спасени в морето от кораби на хуманитарни организации. Според техните данни – бедстващи имало и на трети кораб.

„Липсата на съгласие относно регионален механизъм за дебаркиране не е извинение да се отказва безопасно евакуиране на застрашени хора и да не им се предлага нужната помощ, както изисква международното право“, съобщиха от ООН.

Още в четвъртък „Луиз Мишел“, кръстен на известната френска анархистка, качи на борда си 89 души и ги спаси от удавяне. Десетчленният екипаж после помогна на още 130 човека, включително много жени и деца. Така обаче се оказа, че не може да се движи поради препълнения си капацитет и призова властите за помощ. По същото време сал с 33 мигранти останал в морето, а вече имало и един загинал.

От кораба, спонсориран от Банкси, написаха, че всички салове с мигранти, които са забелязани, биват прикрепени към плавателния съд, докато се чака помощ. Това се е случило и с гореспоменатия, но от „Луиз Мишел“ предупреждават за още един такъв на юг в Средиземно море. Той засега не може да бъде достигнат, затова организаторите на мисията призоваха властите в Малта да спасят бедстващите там. „Не им позволявайте да се удавят“.

По данни на ООН – до момента през годината 443 души са загинали или изчезнали, опитвайки се да преминат през Средиземно море от Северна Африка към Европа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Петте книги на 2021 г., които Бил Гейтс препоръчва за четене

От историята на CRISPR до новия роман от автора на "Марсианецът"

Тежка катастрофа край Враца с две жертви и дете в тежко състояние

Семейство загина след сблъсък с тир, влязъл в насрещното

Преговорите за новата власт: Какво предлагат партиите в сектори "Национална сигурност" и "Спорт"

Четирите преговарящи партии продължават с дискусиите в отделните панели

House of Gucci: Този път не се роди звезда

Филмът с Лейди Гага разочарова, а обещаваше да е заглавието на годината

България отива на Евровизия 2022 с вокалиста на "Rainbow" Рони Ромеро

Групата Intelligent Music Project ще ни представлява в Торино с рок парче, песента им съвсем скоро ще бъде представена пред публиката

НСлС: Открито е тялото на 45-а жертва от катастрофата на АМ "Струма"

Отхвърлена е версията за още един спасен човек

Нов мутирал вариант на SARS-CoV-2 притесни света: Какво знаем за B.1.1.529

СЗО свика спешно заседание, Европа вече се затваря за южноафриканските страни