"Луиз Мишел" на Банкси получи помощ от друг кораб, а италианските власти спасиха 49 мигранти Снимка: © twitter.com/MVLouiseMichel

Спасените мигранти на спонсорирания от графити-художника Банкси кораб „Луиз Мишел“ са били прехвърлени успешно на друг, по-голям кораб в Средиземно море – Sea-Watch 4. В същото време италианските власти са евакуирали успешно 49 души, съобщиха организаторите на операцията в Twitter.

„Току-що прехвърлихме всички останали хора на борда на Sea-Watch 4, на който сега се намират около 350 души. Това не е краят. Настояваме за място за безопасност за всички оцелели – сега“, написаха от „Луиз Мишел“ в социалните мрежи.

Корабът на Банкси бедства с близо 200 души на борда

Корабът и неговият екипаж получават финансиране от Банкси, за да помагат на мигрантите от Северна Африка да прекосят Средиземно море в безопасност. В събота обаче положението беше бедствено, тъй като екипажът трябваше да спасява потъваща лодка със 130 души на борда.

Часове по-късно обаче Sea-Watch 4 се притече на помощ и 219 души са били прехвърлени на него от „Луиз Мишел“. Информацията бе потвърдена в Twitter от Sea-Watch International. „Сега имаме около 350 души на борда, които трябва да бъдат свалени на безопасно пристанище, колкото се може по-скоро“, гласеше съобщението.

Организаторите на мисията съобщиха, че „Европа обръща гръб“ на мигрантите, но италианската брегова охрана първа е отговорила на призивите. Тя е свалила на брега „49 от най-засегнатите хора“ на "Луиз Мишел" - още преди трансфера на останалите към Sea-Watch 4.

Върховният комисариат на ООН за бежанците призова европейските страни да приемат стотици мигранти, спасени в морето от кораби на хуманитарни организации. Според техните данни – бедстващи имало и на трети кораб.

„Липсата на съгласие относно регионален механизъм за дебаркиране не е извинение да се отказва безопасно евакуиране на застрашени хора и да не им се предлага нужната помощ, както изисква международното право“, съобщиха от ООН.

Още в четвъртък „Луиз Мишел“, кръстен на известната френска анархистка, качи на борда си 89 души и ги спаси от удавяне. Десетчленният екипаж после помогна на още 130 човека, включително много жени и деца. Така обаче се оказа, че не може да се движи поради препълнения си капацитет и призова властите за помощ. По същото време сал с 33 мигранти останал в морето, а вече имало и един загинал.

От кораба, спонсориран от Банкси, написаха, че всички салове с мигранти, които са забелязани, биват прикрепени към плавателния съд, докато се чака помощ. Това се е случило и с гореспоменатия, но от „Луиз Мишел“ предупреждават за още един такъв на юг в Средиземно море. Той засега не може да бъде достигнат, затова организаторите на мисията призоваха властите в Малта да спасят бедстващите там. „Не им позволявайте да се удавят“.

По данни на ООН – до момента през годината 443 души са загинали или изчезнали, опитвайки се да преминат през Средиземно море от Северна Африка към Европа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ердоган похвали Путин за "положителното му отношение" към сделката за зърно

В телефонен разговор Путин и Ердоган са обсъдили и развитието на войната в Украйна

15:53 - 25.03.2023

Гуинет Полтроу и странният съдебен процес срещу нея, който завладя социалните мрежи

Актрисата Гуинет Полтроу е изправена пред оспорвана съдебна битка, в центъра на която е ски инцидент от 2016 г.

14:23 - 25.03.2023

Отстъпки за гориво срещу доставка на храни в селата. Кабинетът обмисля нови компенсации за бизнеса

Служебният кабинет обмисля нови мерки, с които да се бори с инфлацията

12:11 - 25.03.2023

Макрон свали "луксозния" си часовник по време на интервю - и си навлече критики

Някои твърдят, че часовникът на Макрон струва близо 80 хил. евро, докато други дават далеч по-ниска цена от 2400 евро.

11:36 - 25.03.2023

Байдън и Трюдо представиха единен фронт срещу авторитарните режими

Срещата между двамата лидери идва само дни след визитата на Си Дзинпин в Москва

09:04 - 25.03.2023

Явор Божанков: Борисов е на финала на кариерата си, но колко ще продължи този финал?

Има външнополитически риск България трайно да бъде откъсната от сърцето на Европа

09:00 - 25.03.2023