Лукашенко иска наемниците от "Вагнер" да обучават армията му Снимка: © Getty Images

Президентът на Беларус Александър Лукашенко е отправил покана към наемниците на "Вагнер" да обучават военните на страната.

Според държавната информационна агенция "Белта" държавният лидер е намекнал за поканата в речта си в петък, посветена на Деня на независимостта на Беларус.

"За съжаление, те (наемниците на "Вагнер") не са тук. И ако техните инструктори, както вече им казах, дойдат и ни предадат боен опит, ние ще го приемем", каза Лукашенко.

Поканата идва само седмица, след като беларуският лидер заяви, че със собствени усилия е успял да убеди Евгений Пригожин да прекрати въоръжения си бунт срещу руското военно командване.

В напрегната поредица от събития, които представляваха най-голямата заплаха за руския президент Владимир Путин от години насам, Пригожин насочи силите си към Москва, поемайки контрола над военни съоръжения в два руски града.

Евентуалната криза беше предотвратена едва след като Лукашенко сключи споразумение, според което Пригожин трябва да се премести в Беларус. Като част от същата сделка на войниците от Вагнер беше предоставена възможността да се запишат в руската армия или да заминат за Беларус.

В речта си в петък Лукашенко заяви, че не се страхува от членовете на групата "Вагнер", тъй като ги "познава отдавна".

"Това са хора, които са се борили по целия свят, за да създадат нормална цивилизация. Западът ги мрази до дъното на душата си", каза той.

Той също така предупреди, че се задава "световна военно-политическа криза, която няма прецедент в историята на човечеството", и разкритикува Запада, че не признава необходимостта от диалог за разрешаването ѝ.

Лукашенко обвини Европейския съюз и Съединените щати, че "въоръжават Полша с ускорени темпове".

"По този начин се създава още едно огнище на напрежение, още една крепост за агресията на най-агресивната страна в света и, за съжаление, най-могъщата - Съединените щати", допълни той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Deep fake клип с руски "акцент" събира лични данни с гласа на Николай Денков

От Министерски съвет предупредиха за фалшифицираното видео, което се разпространява в социалните мрежи

19:14 - 04.10.2023

"Светът се разпада": Предупреждението на папа Франциск за климатичните промени

Папа Франциск отправя мощен апел за опазване на околната среда

16:12 - 04.10.2023