Лукашенко потвърди, че Пригожин вече е пристигнал в Беларус Снимка: © Getty

Президентът на Беларус Александър Лукашенко потвърди, че ръководителят на "Вагнер" Евгений Пригожин е пристигнал в Беларус. Това става ясно от негова публикация в канала му в Telegram, цитирана от държавната информационна агенция Belta.

Той изтъква, че обещаните за Пригожин гаранции за сигурност са били предоставени и е пристигнал в Беларус със самолет. Това е първото официално потвърждение, че лидерът на частната наемническа групировка вече се намира на беларуска територия. По-рано в медиите се появи информация, че свързан с него самолет е кацнал близо до Минск, а от Кремъл заявиха, че не знаят местонахождението на командира.

Лукашенко обаче казва, че няма намерение да изгражда военни лагери за "Вагнер", но смята да ги настани някъде, ако те поискат.

"Предложихме им една от изоставените военни бази. Имаме ограда, имаме всичко, могат да опънат палатки", допълва президентът, цитиран от "Ройтерс".

Не се очаква и откриването на центрове за набиране на войници, които да се включат към "Вагнер" - каквито бяха открити в няколко града в Русия като част от кампанията за набиране на още сила за руската война в Украйна.

Пригожин отлетя от Русия във вторник след провалилия се негов бунт срещу руското военно ръководство, който нанесе най-големия удар върху авторитета на президента Владимир Путин, откакто е на власт през последните 23 години.

Първоначално Путин се зарече да потуши бунта, сравнявайки го с военните безредици, довели до революцията от 1917 г., а след това и до гражданска война, но часове по-късно беше постигнато споразумение, което позволи на Пригожин и някои от неговите бойци да заминат за Беларус.

Владимир Путин в Деня на единството Путин призна, че "Вагнер" се издържа само с пари от бюджета - над 86 млрд. рубли за година


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024