"Лукойл Нефтохим": Плащаме си данъците в срок Снимка: © Getty Images

„Лукойл Нефтохим Бургас“ обяви, че плаща в срок всички данъци, които се изискват от компанията по закон, изпълнява задълженията си към държавата и "запазва правото си да защитава интересите и деловата си операция" с всички достъпни средства. Обвинения в обратното дойдоха от страна на депутати от ГЕРБ и ДПС в последните дни.

Писмото до медиите от рафинерията, която е собственост на руския частен нефтен гигант "Лукойл", дойде след поредното изостряне на тона между ГЕРБ и ДПС от една страна и мандатоносителите на правителството "Продължаваме промяната - Демократична България" по темата трябва ли бързо да бъде отнето правото на компанията да внася руски петрол и внася ли тя задълженията си към хазната.

Преди ден след среща между ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС, премиера Николай Денков и финансовия министър Асен Василев се разбра, че няма да се бърза с прекратяването на дерогацията за "Лукойл", но само ако рафинерията внесе бързо дължили 500 млн. лева данъци.

Сумата достигна до 1,5 млрд. лева в коментар на бившия министър на финансите Симеон Дянков, който определи като "нулева" вероятността "Лукойл" да се издължи. 500 млн. лв. от въпросната сума е по линия на облагането на свръхпечалбите на енергийните фирми, а останалият милиард е по схемата за Фонда за енергийна сигурност, с която предишният парламент задължи "Лукойл" да компенсира бюджета заради разликата между цената на нефта от сорт "Уралс", който е по-евтин и "Лукой" ползва, и сорта "Брент", обясни Дянков по бТВ по-рано днес.

Схемата постъпленията от разминаването в цените на видовете суров петрол да се събират във фонд и с парите да се компенсират потребителите на горива, така и не заработи. Причината е, че подобна компесаторна мярка трябва са бъде съгласувана с Европейската комисия. Този процес трябваше да е започнал още по времето на последното служебно правителство на президента Румен Радев.

Председателят на Комисията по енергетика Делян Добрев (ГЕРБ) вече даде заявка, че всички пречки пред задействането ѝ ще бъдат премахнати до петък с гласуването на промени в Закона за енергетиката. Съответно - кабинетът ще бъде задължен да одобри програми за начина, по който ще е разпределят компенсациите за потребителите още до 31 октомври. Това е идният вторник.

„Във връзка с прозвучалите в национален ефир измислени твърдения на отделни политици, заявяваме, че дружеството е изплатило изцяло дължимия корпоративен данък и временна солидарна вноска за 2022 г., като продължава да плаща авансово и двата вида задължения за 2023 г. в съответствие с българското законодателство," се казва в съобщението на рафинерията.

Според компанията е установено "добро оперативно взаимодействие с органите на Националната агенция по приходите и Агенция „Митници“ и всички законно дължими плащания се извършват в срок“.

Според дружеството твърдения за обратното не отговарят на истината и накърняват доброто име на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД".

Компанията си запазва правото да защитава интересите и деловата си репутация с всички достъпни средства, се казва още в писмото.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024