"Лукойл" отрече обвиненията за "Росенец", ще защитава накърнената си репутация в съда Снимка: © Getty Images

"Лукойл Нефтохим Бургас" възнамерява да заведе дела, за да защити своята делова репутация, след като в сряда парламентът предприе действия за прекратяването на конценсията ѝ на пристанище "Росенец" и връщането му на държавата.

В официална позиция от компанията заявяват, че всички публично отправени към нея обвинения в контрабанда и други нарушения на територията на терминала "не отговарят на истината". Тя възнамерява да се обърне към съда за защита на своята делова репутация.

"Дружеството винаги изцяло е изпълнявало ангажиментите си по концесионния договор, сключен с България през 2011 г. за срок от 35 години, и не вижда основания за неговото разтрогване", пише в съобщението.

В сряда депутати от ПП-ДБ обясниха, че предложението да се развали концесията е свързано с данни, че през пристанището минава контрабанда наред с други нередности.

"Определена част от нефта, който се внася, не се декларира пред българската държава и приходите отиват за финансиране на войната", каза съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов.

От "Лукойл" обаче твърдят обратното:

"Движението на енергийни продукти, тяхното съхранение и преработка са обект на строго регулиране по националното законодателство, европейското и международно право. Контролът, осъществяван от Държавата, е ежедневен – от пристигане на танкера със суровина до отплаването му, натоварен с нефтопродукти. Цялото отчитане на входящите и изходящите нефт и нефтопродукти на всички етапи се извършва чрез автоматизирани измервателни системи, които са свързани и в реално време предават данни директно на митническите власти".

В позицията си компанията посочва още, че е инвестирала "значителни средства, за да изпълнява често променящите се нормативни изисквания, и оказва пълно съдействие на компетентните институции при реализирането на правомощията им".

Концесията на пристанище "Росенец" беше дадена на "Лукойл" по времето на управлението на ГЕРБ. Тя не беше прекъсната, а потвърдена служебното правителство, назначено от президента Румен Радев, което разреши на "Лукойл" да остане концесионер на "Росенец" за още 24 години до 2046 г., когато изтича концесионния срок - въпреки санкционния режим на ЕС за вноса и износа на руски петрол от страните членси заради агресията на Русия срещу Украйна.

Законопроектът, свързан с концесията, беше приет на първо четене от парламентарната икономическа комисия. Предстои той да бъде гласуван в пленарна зала, като трите партии вносители - ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, имат нужното мнозинство, за да го приемат.

Централата на Лукойл България ГЕРБ се оправда за подписването на договора за концесията на "Росенец"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024
Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024