Парламентарна комисия вече прие връщане на "Росенец" на държавата от "Лукойл" Снимка: © Getty Images

Идеята за промени в законодателството, които да позволят бързо прекратяване на концесията на "Росенец", дадена на "Лукойл", беше приета светкавично от парламентарната икономическа комисия само няколко часа, след като беше оповестена. Става въпрос за поправки в закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, с които на практика дават възможност прекратяването на концесията за нефтеното пристанище да стане по ускорена процедура.

Зад решението стоят ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, като успяха да се скарат и кой точно е негов автор. За инициативата сутринта в сряда първо съобщи съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се обиди от това и реагира, че проектът е общ. Санкционираният от САЩ по закона "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски също каза, че идеята е обща, а причината е, че "Лукойл" подпомага финансирането на руската страна във войната ѝ срещу Украйна.

Въпреки това в сряда следобед предложението на трите парламентарни сили беше подкрепено от всички членове на икономическата комисия с изключение на тези от "Възраждане". Представителят на БСП в парламентарния орган Румен Гечев се въздържа. Темата се появи в дневния ред извънредно - по предложение на председателя на комисията Хамид Хамид (ДПС).

Текстовете, подкрепени на първо четене, предвиждат прекратяването на концесията на пристанище "Росенец" да стане без изискването да се чака изрична нотификация от страна на ЕС за подобно действие.

Концесията на пристанище "Росенец" беше дадена на "Лукойл" по времето на управлението на ГЕРБ. Тя не беше прекъсната, а потвърдена служебното правителство, назначено от президента Румен Радев, което разреши на "Лукойл" да остане концесионер на "Росенец" за още 24 години до 2046 г., когато изтича концесионния срок - въпреки санкционния режим на ЕС за вноса и износа на руски петрол от страните членси заради агресията на Русия срещу Украйна.

Предстои законопроектът да се гласува от пленарната зала. Трите партии вносители имат нужното мнозинство да го приемат.

ПП-ДБ предложи край на концесията на "Лукойл" за пристанище "Росенец"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук: