Луна отишла на учредяването на "Български възход" заради заявката за лустрация

Учредяването на партията на бившия военен министър Стефан Янев, който до последно наричаше войната в Украйна "военна операция", започна с новината за оставката на най-доверения му човек - Ралица Симеонова и завърши със снимка на поп-фолк певицата Луна сред гостите на политическото събитие.

Луна обясни присъствието си със закона за лустрацията. "Бях там, защото цяла София говори, че точка първа от програмата им ще бъде закон за лустрацията и най-после България ще тръгне по демократичен път на развитие. Това е моята цел и програма за всички мои настоящи и бъдещи изяви. Ще подкрепя всеки, който постави лустрацита на дневен ред. Не може най-бедната и корумпирана страна в Европа да няма закон за лустраицята.", пише Луна в официалния си профил във Фейсбук.

Темата идва малко изненадващо на фона на присъстващите на събитието, сред които се виждаха доста лица, свързани с бившите репресивни служби, включително бившия председател на Българския футболен съюз Валентин Михов, разкрит като съдържател на явочна квартира с псевдоним "Явор".

На последните президентски избори Луна беше кандидат за президент и цялата ѝ кампания по време на дебатите мина под мотото за лустрацията, независимо от официално поставяните теми. Безспорен хит обаче беше участието ѝ в дебат по bTV с Волен Сидеров, Александър Томов и председателя на движение „Русофили“ Николай Малинов, когото певицата нарече в ефир „комунист, подлога и шпионин“. По време на дебат за актуалната тогава тема за Зеления сертификат, Луна успя да направи следното изказване:

„Като кандидат-президент на Република България искам да предложа незабавно да се приеме Закон за лустрацията в политическите и обществените организации, незабавно отстраняване на всички бивши комунисти, служители на ДС и техните доносници от заеманите длъжности. Съд и затвор за виновниците, които направиха България най-корумпираната държава“.

Луна успя да привлече вниманието още с встъпителното си видео за БНТ като кандидат-президент, което по-скоро беше музикален клип на любовно-мистична тема, отколкото политически продукт. В него певицата постави следните наболелите въпроси на нацията:

"Кажи ми защо остана само, сърцето ми цяло просто е заспало.
Душата крещи, ела ме вземи,
Ела ме върни цяла в мойто тяло-о-о. Хайде всички..."

В края на краищата изпълнителката на шлагери като "Извади парите, чиче", "Тук-там", "Бягайте, крачета, при младите момчета" и "Искам го, стискам го" успя да привлече повече от 21 000 гласа на изборите за държавен глава на 14 ноември 2020 г.

Със своите 0,81% Луна се оказа на шесто място в подредбата на кандидатите, ако не броим анонимния отдушник на наказателния вот "Не подкрепям никого" (при 99,51% обработени протоколи от изборите).

Луна изпревари двама бивши вицепремиери - Валери Симеонов и Александър Томов, трима бивши депутати - Волен Сидеров, Милен Михов и Николай Малинов, един зам.-председател на Народно събрание - Веселин Марешки, и поне двама журналисти с кариера в национални телевизии - Горан Благоев и Цвета Кирилова.

Легендата на турбофолка събира повече гласове от лидерите на НФСБ и "Воля", взети заедно.

Остава без отговор само въпросът къде в програмата на партията на Стефан Янев русокосата изпълнителка е видяла заявката за лустрация.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024