Снимка: © bTV

Студиото на неделния сутрешен блок на bTV трябваше да е място за политически дебат между четирима от най-колоритните кандидат-президенти, но вместо това се превърна в грозна сцена на обиди между певицата Луна Йорданова, Волен Сидеров, Александър Томов и председателя на движение „Русофили“ Николай Малинов.

Тримата мъже обвиниха bTV, че прави „пиар“ на Луна, заради което лидерът на „Атака“ отказа да се включи в дискусията за Covid, икономическата криза, външната политика и правомощията на президента, напускайки демонстративно студиото.

Йорданова, която изуми с 3-минутното встъпително обръщение по БНТ преди дни, атакува остро останалите участници, наричайки ги „комунист, подлога и шпионин“, и беше изгонена от студиото от водещата Мария Цънцарова.

Абсурдната сцена започна с празната трибуна, зад която трябваше да се позиционира Сидеров. Лидерът на „Атака“ обаче вече беше сърдит на операторите на bTV, които заснели Луна извън студиото минути преди началото на дебата и представили участника като „доминиращ“. „Инсценирали сте нещата и искате сега да вляза във вашия сценарий. Няма да го направя“, каза Сидеров.

Водещата Мария Цънцарова обясни, че камерата е била пред студиото, за да заснеме жребия, който определя реда за задаване на въпроси в последния кръг от дебата. „Нищо не е заснето и показвано по телевизията, ще го направим сега на живо“, настояваше категорично тя няколко пъти.

Сидеров обаче не се примири: „Защо ваш екип – на bTV – работеше като пиар екип на Луна Йорданова? Отговорете ми на този въпрос, за да реша дали да вляза в студиото или не“. Малинов и Томов подкрепиха лидера на „Атака“, като се обединиха около тезата, че телевизията иска да представи дискусията като „шоу“. „Жанрът не е дебат, объркали сте го“, каза Сидеров и напусна залата.

Дискусията започна с въпрос какво тримата останали кандидати биха предложили като Covid-мерки, ако бяха президенти. Малинов и Александър Томов защитаваха тезата, че са „против“ въведения зелен сертификат, който потъпквал правата на хората и бил неуважение към нацията.

Точно когато изглеждаше, че тонът може да се нормализира – въпреки спорните твърдения на кандидатите – Луна смени темата и атакува опонентите си на друг фронт.

„Красив въпрос задавате, прекрасно изглеждате, но отговорът ми ще бъде зловещ“, обърна се тя към Цънцарова. „Чудя се тези тримата какво правят в студиото на bTV, след като дълги години плячкосваха и мамиха българския народ. Явно кражбата им е харесала и продължават. Мястото им е в затвора, а не в студиото“.

Слагайки очилата си и отваряйки предварително подготвени записки, певицата продължи: „Като кандидат-президент на Република България искам да предложа незабавно да се приеме Закон за лустрацията в политическите и обществените организации, незабавно отстраняване на всички бивши комунисти, служители на ДС и техните доносници от заеманите длъжности. Съд и затвор за виновниците, които направиха България най-корумпираната държава“.

Забележките на водещата, че подготвените от Луна материали могат да бъдат прочетени по-късно и че изпълнителката бяга от основната тема, останаха глас в пустиня. Йорданова пое пълен контрол в студиото и даде на Томов и Малинов „да се подпишат за лустрация“, за да видят българите „какви президенти ще бъдат на народа“.

„Лупи, заповядай да се подпишеш, ако си съгласен за лустрация", обърна се тя към Томов. "Пред всички наши зрители да покажеш на народа какъв президент ще бъдеш. Не, ето – той отказва да подпише. Искаме да попитаме и един шпионин – г-н Малинов, ще подпишете ли за лустрация? И той отказва", продължи Луна.

Председателят на движение „Русофили“ призова продуцентите да я изгонят. „Отказвам да принизя дебата до нивото на шоу“, обърна се той към Цънцарова. Мястото ѝ в центъра на студиото обаче вече беше заето от певицата, която питаше пред камерите: „Такива президенти ли искате, зрители? Или хора, които да помогнат да се спре грабежът?“.

„Продуцентът и водещата да спрат това хулиганско поведение. Имаме сериозен дебат. Искам да се отнасяме сериозно, изведете хулиганите от студиото“, настояваше Малинов, а водещата на предаването предупреди Луна Йорданова, че ще изключи микрофона ѝ. Малко по-късно я помоли да напусне.

„Точно така, благодаря за разбирането. Под достойнството ми е да бъда с комунист, подлога и шпионин. Приятен ден – гласувайте с бюлетина №16. Обичам ви“, отправи послание към зрителите Луна, целувайки камерата, и се оттегли.

Водещата беше неприятно изненадана, че двама от опонентите в дебата първо са приели правилата и изпратения им предварително регламент, а след това не са го спазили. Но това може да се очаква от един от най-противоречивите политици и от дама, която използва 3-те си минути за встъпително кандидат-президентско обръщение с песента „Кажи ми защо остана само, сърцето ми цяло просто е заспало. Душата крещи, ела ме вземи. Ела ме върни цяла в мойто тяло-о-о".

Александър Томов призова да се направи „едно малко разследване“ на случилото се. „Това е сценарий, който започна отвън. Заради това в България не може да стигнем до истината. Това е унизително за вашата телевизия“, заяви той въпреки поредните обяснения на Цънцарова, че bTV не са заснели и излъчили видео на Луна.

Гледайте дебата с Луна Йорданова (от 7 до 12 мин.):


Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед

Комисията на Цацаров проверява кмета на "Красно село" за лично облагодетелстване

КПКОНПИ чака Росина Станиславова да им предаде нужните документи

Алек Болдуин дава първо интервю след фаталния инцидент: "Не съм натискал спусъка"

Интервюто по ABC ще бъде излъчено в петък от 3 ч. наше време

Проверка откри дефекти при ремонта на мантинели на АМ "Струма"

Институтът за пътна безопасност засече серия от нарушения в поставянето на обезопасителните елементи

WTA спря всички тенис турнири в Китай заради режима: "Пен Шуай е по-важна от бизнеса"

Президентът на асоциацията Стив Саймън реши да наложи мярката с незабавен ефект

Как ще се разпределят министерствата в новата коалиция?

ИТН може да получи Енергетиката и МРРБ, ДБ - Правосъдие и Е-управление

Служебният проектобюджет 2022 изненада неприятно партиите в 47 НС

ДБ обвини финансовия министър Валери Белчев, че залага разходи, които не са одобрени от бъдещия кабинет