Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Когато русофилът Николай Малинов се окаже единственият ваксиниран участник в предизборен дебат, бързо разбирате, че нещо не е наред - и повредата не е във вашия телевизор.

Кампанията за изборите на 14 ноември отпуши вълна от дебати в праймтайма на БНТ, пред които бледнее и кукленото шоу на Джим Хенсън. Рейтингът е гарантиран, независимо че в тях няма да видите Румен Радев и Анастас Герджиков, нито Мустафа Карадайъ или Лозан Панов.

Думата имат хората, които оглавяват класацията по популярност, ама отзад напред: автори на доктрини за спасението на нацията, борци срещу колониалното робство на България, разобличители на световната пЛандемия, апостоли на пряката демокрация, и други герои.

Вие може да не се интересувате от политика, но политиката се интересува от вас. А Изборният кодекс от май 2021 г. - променен по предложение на Ива Митева и група депутати от ИТН в 45 Народно събрание - задължава обществената телевизия и радио да дадат "право на равно участие" на всички кандидати, от Йоло Денев до Волен Сидеров, и от партия "Бригада" до партия "БОГ".

Икономика, енергетика, външна политика, служби за сигурност - нищо от това няма значение, ако някой натисне спусъка "коронавирус" по време на дебатите.

"Има ли изобщо епидемия!?", пита Елена Гунчева, кандидатът за вицепрезидент от "Възраждане". Тя е "категорично неваксинирана" и няма думи, с които да опише презрението си към "тези течности".

"Ние всички участваме в медицински експеримент... Няма да допусна детето ми да бъде ваксинирано", казва Гунчева.

Срещу нея стои човек с прическа "Peaky Blinders", облечен с бяла медицинска престилка. Уви, това не е дежурният лекар от кабинета на партера в БНТ. Това е Георги Георгиев от БНО, бившият мандатоносител на Васил Божков.

"Искаме да излекуваме цялото българско общество. Пандемичната летаргия трябва да бъде спряна. Да се отстрани по хирургичен начин този тумор, наречен политическа класа", настоява той. На въпроса на Надя Обретенова "Вие ваксиниран ли сте?", Георгиев се прекръсти: "Да не дава Господ!".

Светльо Витков се оказва единственият евроатлантик сред гостите. Признава, че е "минал грипа два пъти", а чужди антитела не му трябват.

"Ваксина, която не е разработена дълги години - не се знае какво ще се случи с нея. На много места хващат ваксината с метал-детектор - за мен лично това означава, че вътре има нещо", казва той.

Ваксината на Николай Малинов сигурно е "Спутник V": не прави микрофония и не събаря декорите с електромагнитното си поле.

Но и Малинов не е единодушен по темата с пандемията: "Човечеството живее от векове с чумата, с маларията, с рака, с много други болести. Тази ли е точно болестта, заради която ще ни лишите от всички права и свободи"?

Предложението му да се свика национален референдум по въпроса "Какви мерки да се прилагат в пандемията" получава подкрепа и в ефира на "Панорама".

Георги Неделчев от "Български съюз за директна демокрация" смята, че "мнението на хората трябва да бъде чуто" след "сериозна информационна кампания". В останалата част на предаването опитваше да обясни тънката, но фундаментална разлика между своята партия и партия "Пряка демокрация", чийто лидер Петър Клисаров седеше през един стол от него.

Клисаров, от своя страна, заслужи място в Златния фонд на телевизията със своето окончателно решение на Македонския въпрос и демографската криза, взети зеадно.

"Ако ние бяхме на власт сега, щяхме да вземем решение - всеки македонец, който влезе в българско районно управление, до 24 часа да получава българско гражданство. Това ще вкара една голяма група македонци в България и в Европа", казва той, като дипломатично се направи, че не чува уточняващия въпрос на Светльо Витков "От албански произход или не?".

"Душата крещи, ела ме вземи": Встъпителните обръщения на кандидат-президентите по БНТ

Ангел Джамбазки се солидаризира, а неговото предложение е още по-щедро от идеята на Слави Трифонов да пратим македонец в Космоса - паспорт за всички наследници на хора, които са били поданици на Царство България към 9 септември 1944.

Евродепутат през последните 7 години, Джамбазки отново е водач на листите на ВМРО в национални избори, които няма намерение да печели.

Стига му тая награда да каже нявга народът, че ВМРО го е спасило от "гериатричната същност на западната цивилизация", чието олицетворение бил неспособният да намери стаята без чужда помощ американски президент Джо Байдън (по Джамбазки).

Единствената дама в студиото - Мария Колева от ПП "Правото" - ще бъде запомнена с това, че за един час успя да употреби три пъти фразата "всички яхнаха метлата".

"Всички яхнаха метлата с този Ковид", каза тя при първото си включване. "Всички яхнаха метлата след моя старт (на съдебната реформа)", коментира по-късно Колева. "На избори всички яхват метлата и дават голи обещания", възмути се тя като за последно.

За онези, които са се питали защо досега БНТ не е давала равна трибуна на всички 129 съдебно регистрирани партии, отговорът би трябвало да е ясен. Спешната нужда от поправка на Изборния кодекс - също.

А за всички, които се питат как е жестомимичният превод на "Яхвам метлата":


"Че га буде" ли Лозан Панов?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Врачанският митрополит Григорий ще ръководи Синода до избор на нов патриарх

Той ще организира изборите за наследник на патриарх Неофит

12:41 - 19.03.2024
Важно днес

Преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ са временно прекъснати

Радев се срещна с турския и американския посланик, докато чака отговор за мандата

11:59 - 19.03.2024
Европейски дневници

Резолюция на ЕП зове през 2024 г. България и Румъния да влязат в Шенген и по суша

Призивът е записан в резолюция на Комисията по петициите

11:11 - 19.03.2024
Важно днес

САЩ добавиха двама души от Северна Македония към "черния списък" за корупция

Кандидат за президент и бивша прокурорка са със забрана да влизат в страната

10:05 - 19.03.2024
Важно днес

Третият човек в йерархията на "Хамас" е убит, твърди Вашингтон

Иса е и един от военните ръководители на кървавото нападение от 7 октомври, при което обявената от САЩ и ЕС за терористична организация "Хамас" уби над 1000 души

09:34 - 19.03.2024
Важно днес

Делян Добрев се пита защо "един Тагарев да ни прати на избори"

Депутатът от ГЕРБ "не е голям оптимист" за бъдещето на управлението

09:31 - 19.03.2024
Важно днес

Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов по 12-годишно дело за подкуп

Аврамов е осъден условно за срок от една година, с три години изпитателен срок.

08:35 - 19.03.2024