"Един трънчанин в Северозапада" звучи като обещаващо начало за трагикомедия в традициите на старото българско кино. По-различно изглежда, когато това стане тема на предизборен репортаж в сутрешния блок на bTV. И то за кандидат, който изостава с двуцифрена процентна разлика зад съперниците си.

В главната роля: Лозан Панов по анцуг и дънки. Мислите, че сте видяли достатъчно след забележителното му встъпително обръщение по БНТ, монтирано на MS Paint? Още нищо не сте видяли.

Съдията не е това, което е. Той е прѐвалски зет от Трънско, познавач на турлашкия диалект и поборник за каузата на българското село - казана за домашна ракия.

Първо действие: кръчмата на монтанското с. Превала. Група натурални "пустиняци" от три поколения закусват с огнена вода, пълнят пепелниците и се мъчат да се стоплят край стар плакат на "Националната лотария".

Лозан Панов не сяда на масата, но и май никой не го кани. Опознал е отблизо пустиняшката идентичност - "ербапи, със самостоятелно мислене, леко подпийнали, разбира се".

Човек няма нужда нито от професионален PR, нито от огледало, когато влезе в кръчма от Северозапада.

"Подреди си косата. Това не трябваше да го правиш", предупреждава един от посетителите, докато гледа загрижено прическата на Лозан Панов.

"Трябва да съм малко по-различен", смее се той и му показва новите си очила, само че Facebook-кампаниите не минават тук.

Докато хората се ослушват зад облаци от тютюнев дим, кандидат-президентът превежда местния разговорник: "Може и да не разбирате малко турлашкия език. Култовата реплика е "Че га буде!" - "Това ще стане", и вдига пръсти в знака на победата.

"Тука при нас - камъни и дърве, друго нема", отговаря гражданин от съседната маса.

Кадрите с изтърбушеното старо училище, некролозите и паркирания зелен москвич в центъра само потвърждават мъдростта му. Няма нужда да се обяснява защо в Превала няма разговор за съдебна реформа и задкулисие, за зелена сделка и план за възстановяване, за статукво и промяна, която друго може и да не върши, но поне продължава.

Второто действие сменя тоналността и настроението. Панов заключва сребрист SUV пред триетажната си къща и влиза в естествен хабитат. В зеленчуковата градина има лук на сплитове, домати на колци, босилек "за вкус и растеж". Само "пиперът не е за хвалене" тази година.

"Да го избираме за президент", казва леля Цеца - възрастната съседка на семейство Панови, която едва върви по улицата, превита на две от болест.

"Направо га правимо и че га буде", отговаря чичо Митко, който поздравява с докосване на лакътя. Това е единственият човек, по чието поведение може да разберете, че годината е 2021, а България е в разгара на новата пандемична вълна.

В село Превала са регистрирани 354 избиратели. На последните избори през юли са гласували 231 от тях, а "Демократична България" е получила шест гласа (все пак - с 2 повече от вота през април).

Щабът на Лозан Панов лесно може да си отговори на въпроса дали "че га буде" в национален мащаб, ако прегледа репортажа на bTV кадър по кадър.

Кампанията не върви добре, когато за PR-а на кандидата се говори повече, отколкото за самия кандидат. Не върви добре, когато публиката не е сигурна дали й "продават" образа на бъдещия президент на България или на съседа, който не е оттук и е за малко.

Някои определят досегашната стратегия като учебникарски пример как се губят избори. Но когато влизаш в надпреварата от далечно трето място, нямаш какво да губиш - освен легитимността на сериозна кауза, която стои малко по-високо от кариерата на един човек.

Други се изненадват защо в "Демократична България" има толкова много професионалисти от рекламния бизнес, които не се намесват, за да сложат край на експериментите с публичния имидж на съдия No.1.

Но и досега не е много ясно дали ДБ има нещо общо с идеите за управление на Лозан Панов отвъд безспорната обща битка за съдебна реформа.

Не е нужно да работиш с PR-екипа на Барак Обама, за да видиш това, което е ясно и за пустиняците от Превала. "Това не трябваше да го правиш".


Инфографика: Профилът на хората от инициативния комитет на Лозан Панов

"Душата крещи, ела ме вземи": Встъпителните обръщения на кандидат-президентите по БНТАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Коледната картичка на Уилям и Кейт отбелязва нова глава в живота на семейството

Двойката позира с децата, Джордж, Шарлот и Луи.

10:00 - 10.12.2023
Важно днес

Радев открива с Вучич и Алиев новата газовата връзка със Сърбия

Пускането на интерконектора се случва на фона на предизборна кампания в Сърбия и шпионски скандал

09:26 - 10.12.2023
Важно днес

Австрия е готова на отстъпки за ветото си срещу България за Шенген, но с условия

Австрия е готова да разхлаби ветото си за Шенген

09:00 - 10.12.2023
Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023
Живот

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

Няколко дни след обявяване на победителя, TIME публикува мотивите за избора си.

14:17 - 09.12.2023
Спорт

Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно  

Да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

13:00 - 09.12.2023