"Един трънчанин в Северозапада" звучи като обещаващо начало за трагикомедия в традициите на старото българско кино. По-различно изглежда, когато това стане тема на предизборен репортаж в сутрешния блок на bTV. И то за кандидат, който изостава с двуцифрена процентна разлика зад съперниците си. 

В главната роля: Лозан Панов по анцуг и дънки. Мислите, че сте видяли достатъчно след забележителното му встъпително обръщение по БНТ, монтирано на MS Paint? Още нищо не сте видяли.  

Съдията не е това, което е. Той е прѐвалски зет от Трънско, познавач на турлашкия диалект и поборник за каузата на българското село - казана за домашна ракия.

Първо действие: кръчмата на монтанското с. Превала. Група натурални "пустиняци" от три поколения закусват с огнена вода, пълнят пепелниците и се мъчат да се стоплят край стар плакат на "Националната лотария". 

Лозан Панов не сяда на масата, но и май никой не го кани. Опознал е отблизо пустиняшката идентичност - "ербапи, със самостоятелно мислене, леко подпийнали, разбира се". 

Човек няма нужда нито от професионален PR, нито от огледало, когато влезе в кръчма от Северозапада.

"Подреди си косата. Това не трябваше да го правиш", предупреждава един от посетителите, докато гледа загрижено прическата на Лозан Панов. 

"Трябва да съм малко по-различен", смее се той и му показва новите си очила, само че Facebook-кампаниите не минават тук. 

Докато хората се ослушват зад облаци от тютюнев дим, кандидат-президентът превежда местния разговорник: "Може и да не разбирате малко турлашкия език. Култовата реплика е "Че га буде!" - "Това ще стане", и вдига пръсти в знака на победата. 

"Тука при нас - камъни и дърве, друго нема", отговаря гражданин от съседната маса.

Кадрите с изтърбушеното старо училище, некролозите и паркирания зелен москвич в центъра само потвърждават мъдростта му. Няма нужда да се обяснява защо в Превала няма разговор за съдебна реформа и задкулисие, за зелена сделка и план за възстановяване, за статукво и промяна, която друго може и да не върши, но поне продължава. 

Второто действие сменя тоналността и настроението. Панов заключва сребрист SUV пред триетажната си къща и влиза в естествен хабитат. В зеленчуковата градина има лук на сплитове, домати на колци, босилек "за вкус и растеж". Само "пиперът не е за хвалене" тази година. 

"Да го избираме за президент", казва леля Цеца - възрастната съседка на семейство Панови, която едва върви по улицата, превита на две от болест. 

"Направо га правимо и че га буде", отговаря чичо Митко, който поздравява с докосване на лакътя. Това е единственият човек, по чието поведение може да разберете, че годината е 2021, а България е в разгара на новата пандемична вълна. 

В село Превала са регистрирани 354 избиратели. На последните избори през юли са гласували 231 от тях, а "Демократична България" е получила шест гласа (все пак - с 2 повече от вота през април).

Щабът на Лозан Панов лесно може да си отговори на въпроса дали "че га буде" в национален мащаб, ако прегледа репортажа на bTV кадър по кадър.

Кампанията не върви добре, когато за PR-а на кандидата се говори повече, отколкото за самия кандидат. Не върви добре, когато публиката не е сигурна дали й "продават" образа на бъдещия президент на България или на съседа, който не е оттук и е за малко

Някои определят досегашната стратегия като учебникарски пример как се губят избори. Но когато влизаш в надпреварата от далечно трето място, нямаш какво да губиш - освен легитимността на сериозна кауза, която стои малко по-високо от кариерата на един човек. 

Други се изненадват защо в "Демократична България" има толкова много професионалисти от рекламния бизнес, които не се намесват, за да сложат край на експериментите с публичния имидж на съдия No.1.

Но и досега не е много ясно дали ДБ има нещо общо с идеите за управление на Лозан Панов отвъд безспорната обща битка за съдебна реформа. 

Не е нужно да работиш с PR-екипа на Барак Обама, за да видиш това, което е ясно и за пустиняците от Превала. "Това не трябваше да го правиш". 


Инфографика: Профилът на хората от инициативния комитет на Лозан Панов

"Душата крещи, ела ме вземи": Встъпителните обръщения на кандидат-президентите по БНТАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед

Комисията на Цацаров проверява кмета на "Красно село" за лично облагодетелстване

КПКОНПИ чака Росина Станиславова да им предаде нужните документи

Алек Болдуин дава първо интервю след фаталния инцидент: "Не съм натискал спусъка"

Интервюто по ABC ще бъде излъчено в петък от 3 ч. наше време

Проверка откри дефекти при ремонта на мантинели на АМ "Струма"

Институтът за пътна безопасност засече серия от нарушения в поставянето на обезопасителните елементи

WTA спря всички тенис турнири в Китай заради режима: "Пен Шуай е по-важна от бизнеса"

Президентът на асоциацията Стив Саймън реши да наложи мярката с незабавен ефект