Луна се кандидатира за депутат от Банкя и Люлин - "лидерския" 25 МИР София

Бившата поп-фолк певица Луна Йорданова е решила да участва в предсрочните парламентарни избори на 2 октомври.

Йорданова ще се яви на вота като независим кандидат, подкрепена от инициативен комитет. Преди близо година тя участва и в президентската кампания, като изненадващо спечели над 21 000 гласа в явен протестен вот - повече от хора като Волен Сидеров, Светльо Витков, двойката кандидати на ВМРО, Горан Благоев, Веселин Марешки, Валери Симеонов, Николай Малинов и доста други кандидати в първия тур.

Комитетът ѝ я е регистрирал в 25 МИР - София - един от най-големите избирателни райони в страната, който включва столичните районни кметства Банкя, Връбница, Илинден, Красна поляна, Люлин, Надежда, Нови Искър и Овча Купел.

През последните години 25 МИР стана известен като мястото, в което лидерите на основни парламентарни сили се кандидатират като водачи - за Бойко Борисов например това е "родният" район и затова в него той разчиташе на най-висока подкрепа.

На изборите през ноември 2021 г. обаче ГЕРБ за първи път не успя да се пребори за първото място в 25 избирателен район, след като листата на "Продължаваме промяната", водена от Ицо Хазарта, взе близо 10 000 гласа повече.

Независим кандидат се смята за избран, ако е получил районната избирателна квота от гласовете в съответния район (или над 8300 гласа при последния вот), а на миналите президентски избори Луна е взела по-малко от 1500 гласа в 25 МИР, което прави участието ѝ в кампанията "олимпийско".

В последната си кампания тя използваше предизборните формати на БНТ за промотиране на песните си, а в други случаи провокираше съперниците си по ТВ дебати с призиви за пълна лустрация на бившите комунисти и служители на Държавна сигурност. При един от тези епизоди Волен Сидеров реши да си тръгне от студиото на bTV, а Луна беше отстранена от формата, след като "прати" Александър Томов и Николай Малинов ("Русофили") "в затвора".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бийонсе сложи бижута на български дизайнери за снимка от своя нов албум

Бижута на Бийонсе от нова снимка за "Cowboy Carter" са дело на българските дизайнери Ливия Стоянова и Ясен Самуилов

17:24 - 12.04.2024
Важно днес

ГЕРБ и ДПС искат законови промени в полза на безконтролното строителство, казва "Зелено движение"

В неделя ще има протести срещу законодателните промени

16:26 - 12.04.2024