Любомир Каримански е назначен в управителния съвет на БНБ Снимка: © Булевард България

Бившият депутат от "Има такъв народ" и неуспял кандидат за управител на Българската народна банка (БНБ) Любомир Каримански се оказа назначен в нейния Управителен съвет.

Това става ясно от обнародван днес в "Държавен вестник" указ на президента Румен Радев, с който назначава Каримански за член на Управителния съвет на БНБ, считано от 2 декември 2024 г.

Указът е издаден на 30 септември 2024 г.

Каримански ще замени друг представител от квотата на държавния глава - Людмила Елкова, чийто мандат изтича тази година.

От "Има такъв народ" номинираха Каримански за шеф на БНБ през 2022 г., но от "Продължаваме промяната" не подкрепиха кандидатурата му и също издигнаха кандидат - Андрей Гюров.

Това стана повод за известно напрежение между тогавашните партньори, а година по-късно Димитър Радев беше преизбран за управител на банката.

Това не е първият път, в който президентът Румен Радев назначава човек с минало в партията на Слави Трифонов на важен пост.

През октомври 2022 г. Каримански беше назначен на трудов договор като съветник на служебния министър на финансите Росица Велкова - по това време служебните кабинети все още се конструираха от държавния глава.

През август същата година Теодора Генчовска, която заемаше поста на външен министър в кабинета "Петков", беше назначена като служебен зам.-министър на отбраната в екипа на Димитър Стоянов.

В началото на 2023 г., заедно с другия бивш депутат от ИТН Ива Митева, Каримански се появи в нов политически проект - "Коалиция "Заедно".


Ива Митева и Каримански се появиха в нова партия преди изборите

Асен Василев е осъден да плати 5 хил. лв. на бивш депутат заради клевета


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Пътуване

Четири градски винени фестивала ще се проведат този месец по повод Международния ден на мавруда

За трета година екипът на БАВП организира най-мащабната и значима проява, посветена на каузата, а именно 4 градски винени фестивала, наречени URBAN WINE FEST в 4 големи града на страната.

16:44 - 02.10.2024
Важно днес

Президентът свиква КСНС заради конфликта в Близкия изток

То ще започне в 10.00 ч. в петък

12:10 - 02.10.2024