Става „все по-непредсказуемо“ – Русия евакуира градове около АЕЦ „Запорожие“ Снимка: © Getty Images

Ситуацията около Запорожката атомна електроцентрала става все по-тревожна, докато обстрелът наоколо продължава, предупреди Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). В момента тече принудителна евакуация на цивилни граждани от близкия украински град Енергодар, служителите на АЕЦ-а обаче остават на място.

„Ситуацията в района около Запорожката атомна електроцентрала става все по-непредсказуема и потенциално опасна. Изключително съм загрижен за съвсем реалните рискове за ядрената безопасност и сигурност, пред които е изправена централата“, заяви генералният директор на МААЕ Рафаел Мариано Гроси в изявление.

Персоналът следи отблизо ситуацията и дали тя ще окаже някакво въздействие върху ядрената безопасност и сигурността на централата, се казва в изявлението.

По-рано назначеният от Русия регионален ръководител Евгений Балицки сигнализира за „засилен обстрел“ от страна на „врага“ в населените места в близост до фронтовата линия“. „Затова взех решение да евакуирам преди всичко децата и родителите, възрастните хора, инвалидите и болничните пациенти“, написа той в социалните мрежи.

Директорът на АЕЦ „Запорожие“, Юрий Черничук, публично заяви, че оперативният персонал на централата не е евакуиран и според изявлението на МААЕ „прави всичко необходимо, за да осигури ядрената безопасност и сигурност на централата, чиито шест реактора са в режим на спиране“.

Откакто руските сили окупираха централата през март 2022 г., те я използват като военна база, от която извършват нападения срещу контролираната от Украйна територия отвъд река Днепър, по-специално Никопол.

Централата, най-голямата в Европа, няколко пъти е била напълно изключвана от украинската електропреносна мрежа поради редовните руски атаки срещу енергийната инфраструктура на страната. В момента тя работи само с една четвърт от редовния си персонал, което поражда допълнителни опасения относно поддръжката.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024