Макар малоброен, митингът на русофили в София удари по имиджа на България

В момент, в който България гледа на запад и недоволства от отказа да бъде приета в Шенген, един малоброен митинг на привърженици на Владимир Путин и Русия в центъра на София нанесе нов удар по имиджа на страната.

В събота около стотина души проведоха шествие под надслов "Мир, неутралитет, суверенитет". Сред плакатите обаче имаше и такива в подкрепа на агресора във войната, с лозунга "Победата е наша". Имаше руски знамена и плакати със снимки на руския президент Путин.

Реакцията на кмета на София Йорданка Фандъкова бе да издаде заповед за прекратяване на събитието - защото проявата не е съгласувана с общината, както изисква законът. Само че шествието вече се беше провело.

Кадрите от центъра на столицата достигнаха и до някои от най-големите канали в Twitter за новини, свързани с Украйна. Профилът на Nexta, който има 1 милион последователи, сподели следното видео:

"Митинг в подкрепа на руската война срещу Украйна бе проведен в България."

Новинарският канал Visegrad 24, който разполага с 321 хиляди последователи, също отбеляза събитието:

"Днес в София, България, има демонстрация в подкрепа на руската война в Украйна. Ветото на Австрия върху приемането на Румъния и България в Шенгенската зона ще засили резултатите на двете анти-ЕС и проруски партии на изборите през март," гласи описанието на кадрите. Макар че дали в България отново ще има парламентарен вот, все още не е ясно.

Коментарите очаквано изразяваха възмущение от случилото се, като журналистката от Voice of America Фатима Тлис написа: "Няколко поколения с изтекъл срок на годност в България маршируват за Русия. Кремъл явно е отчаян."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024